Saturday, November 5, 2016

Tempat Menarik di Sabah - Itinerary 4 hari 3 malam di Kundasang & Kota Kinabalu Sabah, Oktober 2016

Assalamualaikum

Sementara masih tinggal saki-baki memori ke Sabah baru2 ni
Nak share la dekat sini hehe
Aritu last minit jugak search2 di pakcik google pasal tempat menarik di sabah ni hehe
Sebab nak lebih di kawasan sejuk, so plan duduk 2 malam di Kundasang, semalam di Kota Kinabalu

Gunung Kinabalu

Itinerary kami selama 4 hari 3 malam di Sabah mcm dekat bawah ni

Sampai Kota Kinabalu International Airport dari KL
Ambik kereta sewa - Toyota Avanza
Rumah terbalik Tamparuli
Jambatan gantung Tamparuli
Singgah rumah sedara di Tamparuli
Mandi sungai di Kiulu River Tamparuli
Makan malam di Kundasang
Check in Rocky Mountain Lodge


Yeay dah sampai KK

Ni la kereta sewa Avanza kitorang huhu kaler hijau


Rumah Terbalik Tamparuli


Jambatan Gantung Tamparuli

Mandi Sungai Kiulu, Tamparuli


Day 2 (Klik untuk details)

Desa Cattle Dairy Farm
Ranau Sabah Tea
Luanti Fish Spa
POring Hor Spring
DInner di Restaurant Hidayah Kundasang
Check in 36 Mile Lodge




Desa Cattle Dairy Farm


Sabah Tea


36 Mile Lodge

Day 3 (Klik untuk details)

Kinabalu Park
Pekan Nabalu
Lunch di Gayang Seafood
SInggah Puding Kelapa Jalan Sulaman
Check in Casuarina Hotel, Tanjung Aru
Jalan-jalan Pantai Tanjung Aru
Pasar Filipin KK




Kinabalu Park


Gayang Seafood

Pasar Filipina

Pasar Filipina



Tanjung Aru, Sabah

Day 4 (Klik untuk details)

Jesselton Point
Lok Kawi Wildlife Park
Pasar Filipin KK
Flight balik KL



 Jesselton Point



Lok Kawi Wildlife Park

Gambar google

Tiket Kapal terbang KLIA2 - KKIA
Tiket mmg dh beli lama dah sebenarnya masa ada promo
Dapatla RM79++ sorang kot 1 way
Total 3 orang dalam RM700++ jugak kot
Sampur luggage, makan, pilih seat sume huhu

Sewa Kereta
Datang kali ni ber 6, dengan family kakak sekali
So total 4 dewasa 2 kanak2
Penat whatsapp sana sini
PM fb sana sini
Mahal2 je tau sewa kereta 4 hari huhu
Last2 dapat la satu ni dia bg Toyota Innova RM600 utk 4 hari
Ni dpt paling murah la ni
016-8191795 (Adam) / 011-25749029 (jefri) / 011-25363518 (aiman) - sewa kereta borneo
seriously kalau cari dkt airport mahal tau
Tapi ktrg menunggu la jugak aritu
Lambat sikit org anta kete sampai
Satu lagi memula dia kata nak bg Innova tapi last2 kata xdpt pulak
Dia bagi Avanza, harga yang sama
Amik jela dari takde kan
Tp okla kereta, aircond pun sejuk je
Korang boleh la try contact if nak sewa kereta ok
Boleh  msg direct yg jefri tu kot, if xdpt try yg lain tu


Penginapan
Booking pun dah lambat sebenarnya
Semua last minit
Sekali bila call2 byk dah penuh haha
Dalam compare2 dgn harga di agoda, fb semua
last2 book untuk di kundasang -  Rocky Mountain Lodge & 36 Mile Lodge
Antara 2 tu prefer lagi Rocky Mountain Lodge tu
Bilik ok, view pun cantik, bilik pun tak mahal sangat, queen bed RM100/mlm
Tapi breakfast takdela huhu


Dekat Rocky Mountain Lodge tu boleh nampak gunung kinabalu jugak hehe

Cuma sebab dekat dengan gunung kinabalu, sejuk sikit, air panas xrasa sgt tp overal ok je heee
36 Mile Lodge tu takde line telefon haha
View pun takde sangat dari bilik
Cuma deco dia area reception house tu lawa sikit la
Dekat 36 Mile Lodge ni ktrg amik Family House RM290/night
Lagi mahal tp rasa mcm x berbaloi lak haha
Sebab tak pakai mana pun ruang tamu
Cuma bilik air ada sampai 3 kot huhu
Satu lagi dia ada breakfast sekali 
Harga hotel dkt kundasang ni biasa hari biasa dgn weekend lain harga
Weekend akan mahal sikit dari hari biasa la
Rocky Mountain Lodge - 0198335811/ 0198082909
Hotel area KK pulak rasa mahal2 je semua
Bajet nak ada pool, tp hotel yang ada pool samaada bukan dkt town n kalau dkt town mahal sikit
Ataupun nak yang dekat dengan pantai pn best jugak kan
Last2 decide nak duduk hotel dkt area Tanjung Aru. Dekat dengan pantai hehe
Rate hotel dalam RM135/malam tak silap
Okla tanak hotel mahal2 rasa membazir je hehee


Makan

Kundasang - Restoran Hidayah (area roundabout) / KFC
KK - Gayang Seafood, Puding Kelapa - Jalan Sulaman, Pasar malam sblh pasar Filipina
Korang kena rasa Puding Kelapa tu tauu.. yang putih punya memang sedapp!
Sebelum balik last day tu teringin nak makan lagi puding kelapa tu, nasib jumpa dkt pasar malam sbelah pasar filipina tu hehee
** kitorang bukan jenis food hunting sangat. makan apa jumpe je heeee


Puding Kelapa

Untuk details aktiviti boleh klik dekat Day1, day 2, Day 3 & Day 4 di atas tu ye. Ada link :)
Apa pun memang best sabah terutaman kundasang
Nanti boleh repeat lagi
Jya!

p/s: gomen nee..day 2-4 belum ada link lg. nnt dah ada entri berkaitan sy link kan huhuuu