Monday, December 23, 2019

Trip ke Fukuoka, Japan (Spring 2019) - 6 hari 5 malam

Salam

Entri lama ni
Masa beli tiket ke Fukuoka tu memang awal lagi
Beli tu masa free seat dapat la grab tiket murah
Tak ingat dah berapa murah haha

Bukan kali pertama la ke Fukuoka
Sebab masa year 2013, pergi Japan lama masa tu 2weeks++
Memang dah cover sampai fukuoka
Tapi dekat fukuoka takde la jalan banyak sangat
Kami turun sampai Nagasaki masa tu sebab nak ke Huis Ten Bosch tu
Dekat fukuoka tak explore sangat

Sebab tujuan dia nak ke Jepun
Tak kesah la which part pun 
Asalkan tiket murah kan
Kalau dah sampai sana environment dia sama je dekat area mana pn
Tarikan la berbeza
Tapi kalau nak makan sushi, udon, nak ke kombini
Semua tu akan boleh buat heee

So, masa ni spring
Actually januari 2019 dah ke Jepun tapi bhgn osaka & tokyo
Kali ni turun belah bawah pulak la
Google2 la nak kemana masa tu
Ke sesuaikan dengan time tu tu tengok apa attraction yang boleh tengok
Tahlaa Japan ni dah berapa kali pergi pun
Kita still nak jugak pergi
Attraction setiap musim lain2
Padehal ade banyak je lagi negara lain yang x pernah sampai
Macam korea ke kan huhuuu

Itinerary
Day 1 - 17 March 2019 - Tiba di Fukuoka. Nokonoshima Island Park (Rapeseed @ nanohana hunting)
Day 2 - 18 March 2019 - Miyajima Island, Atomic bomb dome, Hiroshima
Day 3 - 19 March 2019 - Beppu, Oita (Kolam air panas)
Day 4 - 20 March 2019 - Uminonakamichi Seaside Park (Tulip hunting)
Day 5 - 21 March 2019 - Ohori Park (Sakura hunting)
Day 6 - 22 March 2019 - Balik malaysia

Trip kali ni mmg bukan nak ke theme park ke ape pun. Trip maknye nak jalan2 tengok bunga je pun. Haha.Tapi macam sakura tu tak sure jugak boleh jumpe ke tak kan sebab awal lagi bunga pun segan lagi nak keluar. Belah fukuoka ni kalau nak tengok keindahan alam boleh laa. 

So selebihnya share gamba jela ye

Gambar masa Day 1 :)

Baru sampai Fukuoka. Yeay!
Dalam bas nak ke Meinohama Ferry terminal. nak ke Nokonoshima Island Park

Dah sampai ke Ferry terminal. Kena naik ferry lepas ni
Selfie atas ferry
Dah sampai Park. Kena naik bas pulak sebelum smp sini..mmg ssh nak sampai sini haha
Peace!
Pokok gondol lagi .Sakura pun takde lagi huhu
Cantik sini. Tenang je



Daffodils

Seronok sangat dapat main ni. dekat malaysia xpernah jumpa lagi huhu

Dari atas bukit turun ke bawah naik benda ni mmg best gayanya haha
selfie lagi. masam je sorg lagi tu muka terpakse je haha

Suka peace macam mama

comel bunga ni


cantik kan sini

Terjumpa satu pokok baru nk kuar bunga sakura

cantikk.sepokok jelah tapi

happy jumpa taman mainan

loveee!

My baby boy dah besar

Cantiknyaa sini kan..heeee

By harriz..tenkiuuu my son :)
Lagi satuuu



Lari sana sini

musim lain dia tanam pokok lain tau sini.bertukar2..autumn cosmos x silap..cantik gak teringin nak dtg autumn heee
Eh banyak gambar baru day 1 je tu hahaaa

Day 2 pulak..nak ke Miyajima Island di hiroshima.jauh sikit kena naik shikansen

jom naik shikansen

fav.nak minum ni huhu

dlm shikansen

ape hal ni haha

Dalam feri ke Miyajima

Banyak deer kat sini jinak2 je

selfie satu

Dah lapa makan jap..ebi furai & kaki furai.oishikatta

Dah smp miyajima tori..tgh xde air boleh turun amik gmba

Captured by harrizkun

Jalan2 ke tori

Mokmoknye
Nak ke miyajima ropeway

Dalam cable car

Dah smpai 

Harriz la tlg amik gmba

Dah posing baik punya

Hensem x saya haha

Peace lagi!

Bertiga
Naik feri ni ke Miyajima Island

Balik singgah tengok atomic dome ni.second time sampai sini tp kali ni malam huhu

Buat2 baca paham ke tu harriz heeee

Done Day 2..
Day 3 nak pulak sambung..penat lak hahaa
Oklaa Jya!

Wednesday, December 18, 2019

Anak: Gigi susu belum goyang tapi gigi kekal dah tumbuh dibelakang

Salam
Saja nak share pasal gigi anak
Tahun ni kira dah 6 tahun dah anak

Early nov aritu tiba2 baru perasan yang gigi dia belah bawah belakang dh tumbuh gigi kekal belakang gigi susu 2 batang
sebab gigi dia memang jenis elok je
Gigi susu pun elok je takde goyang2
Tapi sebab dah keluar gigi 2 tu tinggi la jugak so terfikir la nak buat macam mana
Nak biar je goyang dulu ke
Atau mmg nak kena cabut ke cmne
takut juga nnt gigi tu takde ruang nak gerak lepas tu next gigi tumbuh berlapis-lapis lagi ke kan

Before cabut gigi..gigi belakang dah tumbuh 2 batang tinggi dah tu..
So nak dijadikan ada satu klinik gigi memang dekat sangat dengan sekolah tadika dia
Selama 2 tahun lebih anta dia sekolah situ tak pernah g pun klinik gigi tu
Aritu singgah la kejap lepas time sekolah dia
Cek je dulu gigi tu
Doctor gigi tu cakap biar dulu dalam 2-3 minggu biar gigi dia goyang dulu baru cabut
Tapi mmg kena cabut sebab gigi kekal dah tumbuh dekat belakang 2batang tu
So siap2 la buat appoinment lagi 3 minggu camtu
Doctor kata rajinkan goyang2kan gigi anak nnt lama2 dia akan goyang

Tapi dalam 3 minggu tu goyangkan la jugak adang2 gigi dia tolak2 dengan jari pelan2 cm doctor ckp
Tapi nan hado pun goyang gigi dia
so sampai time appoinment tak jadi lagi pergi
Sampai la dah middle dec dah tengok gigi dia tak goyang pun
Sekolah makin dekat dah nak bukak kan
Risau lak makin lambat nak pergi
Tapi dah banyak kali jugak cakap2 dekat dia
Nanti nak kena cbut gigi tau..4 batang cakap dekat dia
Gtau anak nanti doctor letak ubat lepas tu cucuk nak bagi tak sakit
Baru cabut gigi tak sakit
Dia ok je letak ubat lepas tu cabut takde pulak mcm takut ke apa haha
Dia igt letak ubat mcm ubat gigi je kot kan

Lepas tu set new appoinment date
Plan la nak datang arini
Risau jugak la takut sakit sangat ke kan
Kesian dekat anak la yela nak cabut gigi kot
mama dia pun cuak nak cabut gigi
Kalau gigi dah goyang pun takut weh nak cabut
Apetah lagi tak berapa goyang pastu nak cabut banyak
Plannya bawakje dulu cek tengok mcm mana
Kalau tak boleh kita hold la dulu 
Takdela nak paksa ke ape kan huhuu
Tapi few days sebelum ni dia mcm ade ngadu kata gigi depan dia sakit
Tapi try goyang2 takde pulak rasa mcm goyang pun
Ingatkan sakit sebab tah gigi belakang dah tumbuh then tolak gigi depan ke ape tu sakit (ampunn..mama dia buat teori sendiri jelah haha)

So, arini pergi la ke klinik gigi tu dengan atuknya teman
Papanya takde g outstation
Nak tunggu balik lambat sangat lagi
So g klinik doctor kata cuba cabut jela
Maybe tak cabut la 4-4 sebab gigi susu dia kecik2
yang gigi kekal tumbuh 2 tu besar, kalau cabut 2 je mmg x muat nak ke depan

Mula2 doctor suh dia rilek dulu dekat kerusi
Siap suh pakai spek mata hitam sebab silau kan lampu
Lepas tu doc letak mcm gel strawberry dekat depan gusi gigi bawah tu
Tunggu kejap lepas tu dia sedut2 air liur anak
lepas tu terus je start bius tu
masa tu dah stat la merengek sikit nangis sikit2 la
Doctor suh tahan sambil tu nak bagi budak leka derang kira 1-10 ulang2 suh mcm budak kira 1-10 brapa kali tah lepas tu dah habis dh biusnya
nangisla sikit harriz hehe
tapi serius laju je doctor tu buat memang kejap je

Time tengah nak letak gel strawberry tu..tengoklaa jarum cucuk tu..mamanye tgk pun ngeri huhuuu..tapi doctor xdela tunjuk dekat budak..dia x nampak pun..
Lepas dh bius tu, doctor biar la kejap
Takdela lama sgt pun rasanya
Lepas tu laju je doctor start cabut gigi anak
Lepas satu2 huhuu 1-2-3-4
Haaa nangis la sambil tu sikit2 anak
tapi mmg laju doctor tu buat keje
Lagipun gigi anak kecik2 agaknya mmg cepat je cabut
setel 4 batang gigi cabut huhuuu
Alhamdulillah
Lepas dh cabut semua tu mmg dia nangis la kan
pujuk2 lepas tu peluk bagi main hp kata nak beli toy semua
last2 dah senyap dah huhu

Gigi2 comel harriz, atuk & opah dah bawak balik kg nak tanam katanya huhuu

After : Dah hilang 4 gigi. Hope cepat la gigi tu nak ke depan lepas ni & hope takde dah tumbuh gigi pelik2 dah lepas ni wuwu..good job my baby boy..so proud of u..tak sangka anak mama mmg brave sangat huhu
Memang first time pengalaman anak gigi cabut mamanya mmg cuakla
nasib dipermudahkan semuanya
Balik tu turun tangga atuknya dukung dia ke kereta
Terus belikan aiskrim untuk cepat stopkan darah yang keluar
Sebelum tu bagi dia gigit kapas dulu
Standby tisu untuk lap2 air liur yela dia rasa x selesa kan
Lepas makan aiskrim darah dah stop dah
Dah tak payah gigit kapas dah
Dekat rumah pun aktif je macam biasa
Belikan bubur untuk makan
Lepas tu standby ubat demam kot sakit ke apa doktor cakap
singgah siap2 farmasi beli paracetamol axel tu satu
Petang dh siap makan fries, pastu mlm nuget, bubur
ok je la so far
Alhamdulillah
Hope lepas ni gigi semua tumbuh elok laa
Tapi banyak lagi gigi nak berganti kan lepas ni
Bertabahlah anak huhu

Btw, kos cabut sebelum dtg pun mmg lupa nak tanya klinik kan
Tau tujuan dia mmg nak cabut je kan
Masa sblm ni dtg cek2 cmtu je bayar dalam rm20 je
Dia cek takde buat apa
Kali ni untuk cabut mmg RM80 sebatang
4 batang jadi RM320 huhu
Mahal la jugak laa standard kot harga tahla jarang cabut gigi tak brapa tau jugak
Pejam mata bayar jelah kan
Nanti claim dengan papa jelah haha

Oklaaa
Jya!