Sunday, June 26, 2011

Me and bungaaaaaa~

Salam.

Aaa..tengok k.ez and k.yoo tulis pasal bunga ni..aku pun nak gaklaa..hahaha..sebab before nak keluar semalam dah tertangkap gambar dengan bunga ni kan..apa kata diselitkan jugak dekat sini..heheh..bunga ni nama dia Hydrangea..aku pun baru tau daa masa baca dekat page k.yoo..heee~ cantik bunga ni..sekarang ni memang banyak dekat jepun ni..area rumah aku ni pun banyak..tapi dekat rumah orang la kan..huhu..Hydrangea ni kata en.wiki "produced from early spring to late autumn"..that's why la memang banyak time2 nih..huhu

First time tengok hari tu..macam pelik pulak kan..kenapela bunga ni dok berubah-berubah kaler..kejap biru kejap ungu kejap merah kejap pink..heheh..rupa-rupanya memang dah lumrah dia dok bertukar2 kaler..dari apa yang aku baca dekat sini..dia kata.."Soil pH determines flower color"..oo baru tau..huhu.." Red to pink flowers occur in alkaline soils and blue to purple flowers in acid soils. Hydrangeas can be forced to change flower color, however, this must be done before bloom begins. To make or maintain blue flowers in alkaline soils, treat with aluminum sulfate. To make or keep pink flowers in acid soil, add lime."

gambar dari google

secoet je yang ada area depan rumah aku nih..haha

Thanks for reading.
Jya!

25 comments:

Miss A said...

Dulu org pernah pergi Jepun.Dapat jugak take pictures dgn bunga sakura.Hehe :)

Faez Rusni said...

wuhai..subhanallah..hebatnya kuasa Allah kan.dengan pH je dah berubah2 warna die...

cheqwa said...

cantiknya ciptaan Allah...akak ni minah bunga rupanya...hehehe :p

visitme@FaTiN cOrNeR said...

kikiki..baru tau soil PH affect wrna bunga..

Rozuan Ismail said...

wah.pH tentukan warna bunga ye.hebat. lepas ni amik la ngan bunga sakura,mesti cantik

Fazlinil Irma said...

kawan saya dekat uk buat bunga ni hiasan atas kek. cantik.!

kat jepun ada roses tak? kalau uk skrg roses tgah gila berbunga.

Teratak Hami said...

Kalau balik M'sia, bawak balik skit dahan2 pokok tu, boleh?? Nak try tanam. Cantik sungguh!!!

saharinasaharudin said...

oh mean,soil ph yg tntukan color bunga eh.
nak bunga color pink :)

Met bUjang said...

best nya,, depan rumah met banyak sampah jaa hahaha

Misz Ayu said...

comeynyee bunge biruuuuuu

Nini Hartini said...

hahaha..akak nie..secoet je pun.ingatkan bergambar dgn setaman bunga. kuikui..

Heart In A Cage
.

yusmEa said...

ajisai!

mas saari said...

memang sangat cantik!

z a z a said...

cantik baju akak.

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. rajin2, jemput singgah ke blog hamba kalau nak baca pengalaman hamba mengembara ke 46 buah negara.. :)

Sunah Sakura said...

subhanallah...cantiknya bunga ni kakak~ macam sakura gak cantiknyeee~~~ :)

Raji and Yeen said...

lawa nyer bunga2 tuh...skng musim bunga kew weh?? =.=

adib syazwan said...

cantik!!!!bunga tu..lalalaa~

tapi ape besnye bunga ye??

Atashi In Hiroshima said...

hehe...nice info pasal pH tu. thanks ye. mmg hebat kuasa Allah SWT. Subhanallah. (^_^)

aTy _faRed~ said...

umah saye pon tak de bunga...!! gonjeng jer..huhu... biler bele bunga jew..mesti mati..teringin tapi tak pandai bela..huhu

Hanis MY said...

comelnya model dan bunga, baju model pun cantik i very likeee...

mast@work said...

owh, kak mas suka hydrangea.. mmg cantik.. tapi bila n kat mana nak tanam tu la tak tau.. haha

nurazlin mohamad said...

sangat cantik. bestnye dapat pg...

btw..
jom meriahkan giveaway yg alin buat.

http://sangselembai.blogspot.com/2011/06/siapa-bertuah-dapat-baju-hari-raya-dari.html

Liyana Zahim said...

Xnmpk bunga tp nmkpk bju akak yg somel.. Huhuhu.. Nice flowerssss... =)

Mira Zali said...

ouh.. unik tuh.. ada kt jepun je eh ? kt malaysia klw nk crik sesuatu y tukar2 kaler ada sesumpah je.. bunga tak da lah.. ^_^