Sunday, June 5, 2011

Padi dan gandum..

Salam.

Aaa ni bukanlah tajuk cerita kanak-kanak ke hape ye..heee..semalam keluar berjalan-jalan sekejap..yelaa..asyik terperap dekat rumah je..bukannya hari-hari berjalan-jalan kan..

Sebelum ni rasanya tak pernah lagi cerita dekat blog aku ni..yang jepun ni kebanyakan tempat mesti banyak gila sawah padi..memang boleh tengok dekat mana-mana je..bukannya kecik sawah dia..memang besar2 dan luas..termasuk la jugak dekat fukui ni memang banyak..selain tu..ladang gandum pun banyak jugak..kali ni keluar jalan-jalan barula perasan, "eh tu yang coklat/kuning tu apa"..aku tanya hubby la..dia kata gandum..owhh yeke.teruja jap..yela dekat mesia tak pernah tengok kan..haha..sebab sebelum-sebelum ni keluar semua kaler hijau lagi..betul2 dekat dengan rumah aku takde pulak sawah padi ke ladang gandum ni..

Memang seronok bila jalan-jalan dapat cuci mata tengok tanam-tanaman ni..kalau dekat malaysia..sawah padi ni ada memang dekat area kampung-kampung jela kan..kalau dekat bandar susah la nak jumpa kan..tapi dekat sini memang lain..macam dekat mana-mana pun ada je sawah padi..pantang ada tanah kosong..walaupun kecik dan sempit..mesti diorang nak tanam padi..jarang la nak jumpa yang semak samun dan belukar ni..memang bagus betul dengan diorang ni..selain padi dan gandum..kalau musim bunga ni..ada gak tanam bunga..sayur2 pun banyak..

Bila tah dulu aku pernah nampak..tepi jalan besar..rumah sebuah-sebuah la kan..2 tingkat..tiba-tiba ada satu rumah tu, sebelah dia tanah kosong..boleh pulak depa tanam padi dekat situ..macam pelik pun ada..kagum pun ada..punyalah menggunakan tanah sebaik mungkin..tapi, tanah dekat jepun nih memang la sangat mahal..huhu

Aku snap gak la gambar..tapi dari dalam kereta je la..gambar sawah padi dan ladang gandum masa jalan-jalan semalam..

Sawah padi @ fukui

Ladang gandum @ fukui

Luas kan..

Sebelah-sebelah pun ada..

Tempat yang aku jalan ni takde la jauh mana pun jugak dari rumah aku..cumanya sekitar rumah aku memang takde la..huhu..kalau ade dekat syiok jugak..haha~ Terasa macam duduk dekat kampung pulak kan..tapi nak kata fukui ni kampung tak jugak..haha..

Thanks for reading.
Jya!

40 comments:

pwiNcEssnoVElish said...

waaa..sonok nyer leh travel kt ngare owg

Amanie Ashraff said...

jimat duit x payah beli nasi la macam tu. jimat dan menang :)

YAYA AZURA said...

gandum n padi sebelah menyebelah.. cantik je pemandangan ..tepi jalan besar pulak tu ..tak berlalang langsung ..

Amirah Adnan said...

serius cantikkk gilakkkkkk!!

kan beh kalo wat photoshoot c2!

adib syazwan said...

pergh!memang cantik gilerz la...kalau la kat malaysia cantik macam ni..hee..

アヌム ちゃん said...

pwin: alhamdulillah rezeki :)

amanie: ish depa yang menanam la jimat..kami yang takde bendang ni kena la beli jugak kan..hee

k.yaya: tu laa.sangat cantik..lagi2 yang sebela2 tu..kejap hijau..kejap coklat..sini memang jarang nak tengok lalang2 nih..jalan tepi sawah pun cantik..

mira: haha..kang pelik pulak orang jepun ni tengok..huhu

adib: kat mesia pun cantik jugak :)

delarocha said...

dusun durian ada??

アヌム ちゃん said...

uishh.tu takde..hehe :P

nur easy said...

cantik.. aah la, tak penah lak amik gambar sawah kat sini.. padahal byk juga melata2 ;)

Murni Yusoff said...

subhanallah..sjunya mata memandang..a ah kan klu kt dpn rmh ada pmndgn cntik mcm nie kn best..rse ingin plk g jepun..=D

Farhana Basri said...

cantik..:)

Misz Ayu said...

kt sna kwsn landai ehh..semua kasi tnm padi n gandum..yg gandum tuu nmpk menarikkkkkk

kueh bakar said...

malaysia tanam padi jepun pun tanam padi

jepun tanam gandum...mmmm..mesia tak leh tanam gandum juge ker?

Kuronofu91 said...

wahhhhhhhh...best nyer luas~~~~~~

Shafiq said...

Teringat game farmville.. :-)

zacky786 said...

waaa suka sgt permandangan sawah padi .... :) menarik.. tenang jer mata melihat...

WidadCutieyGirlZ StorY said...

cantik nyer :)

Sarah Khan said...

hmm jepun negara maju. macam2 adaaaa~ hehe

azrijohan said...

agak-agak la kan tiz zakyah nak berlakon kat sini tak..buat Nur Kasih the movie 2 plak..hehe:D

RedVixen said...

diorang punya sistem pertanian mesti power kan!

aku pernah tengok orang jepun tanam padi pakai mesin. kat mesia ni masih pakai tangan.

harap2 mesin tu sampai gak mesia satu hari nanti. kesian tengok nenek aku asek terbongkok2 semai padi :/

Rahmad said...

dh ada 2 blog dh skrg..hehe

Pijahh' de-Arr said...

NAK PERGI JAPANN..LAHH~

maya sarry said...

la..kat Japan pun ada padi jugak ek? haha..lawanya :)

jeBateja said...

masa den poei Osaka....den tgk penanam padi mereka ada 3 4 bijik keta kat rumah....kalau ada 1 bijik pun...sebijik lagik traktor pembajak swah...rumah plak besau2...so depa ni dengan bertani leh kaya n raya....bila lah kat Malaysia macam tu...terutama penanam padi n nelayan.....ishhh...ishhhh

adarnadzmie said...

cantik pemandangan sawah padi di sana...

aizamia3 said...

cantik je pemandangan tu..
sekurang-kurangnya dapat melepaskan rindu kat kampung sendiri kan.. ;)

Hanis MY said...

ladang gandum tu akak tak pernah tgk dekat cmtu, cantiknyaaaa... ha ah la mmg besar... kat sini dlm bandar pun tanam padi kan? derang manfaatkan setiap tanah yg ada...

fyda razak said...

tenang~

nashays said...

ini baru jelapang padi dan gandum..

Atie iskandar said...

wah! betnya kak.. teng je kan..

Myboiler said...

org2 jepun memang rajin...

k a k L a m p said...

orang kate kat jepon x derk banyak tanah.. leh plak drg tanam padi.. awkk kite kompius skeng ni..heheheh ... tapi padi die kale kuning beno erk.. xmcm padi kite

miss lady said...

waahhh bestnya sawah padi..
lagi2 kat luar negara nun..
bestnya2..

ariana's said...

Cantiknya pemandangan..rupanya kat sana pun banyak sawah ye..:)

アヌム ちゃん said...

easy: alaa ni punambik dari dalam kereta je..hehe

murni: aa..dekat mesia pun byk sawah..cuma gandum je takde kan..

farhana: aah..cantik..

yuyuk: tak jugak sini byk gunug ganang..tapi tempat yg landai pun byk gakla..ala mcm mesia je..aah nmpk menarik sbb dekat mesia takde je..huhu

kueh bakar: cuaca kot yang munkin tak sesuai nak tanam gandum dekat mesia..huhu

kuronofu: aah luas kan..

shafiq: ish byk sangat berkebun ni..hehe

zacky: suka jugak..

widad: cantik :)

sarah: aah macam2 ada..tapi ada gak takde..huhu

azrijohan: boleh la rekemen dekat die..hehe

redvixen: eh yeke kat mesia still pakai tangan..ingat ade mesin dah? sori2 tak arif sgt pasal sawah padi ni..huhu

rahmad: aah..heeee :D

pijah: jomm

maya: ade jugak..tapi beras jepun dengan mesia tak sama..

jebateja: aah petani2 dekat sini kaya2..sapa ada sawah padi ni kira org kaya la..huhu..padi sini mahal..kat mesia murah kot kan..

adar: aah catik kan..

aizamia: betul2..hehe

k.hanis: betul2 setiap tempat kalau ada ruang kalau boleh nk tanam padi..huhu..eh sendai takde tanam gandum ke..

fyda: aah

nashays: betul2..heeee

atis: aah..hee

myboiler: betul.rajin2..

kak lamp: aa yang ada tanah tanam padi gandum ni orang kaya je..huhu..tapi kawasan perumahan tu tanah memang terhad..parking pun kecik je..eh yg kuning tu gandum..huhu

miss lady: best2.heee

ariana: aah sini saangat byk sawah..

Nini Hartini said...

kak anum, kalau winter cmne dgn sawah-sawah tu? mati ke semuanya?...

seronoknya pemandangan mcm tu. kalau suami tini tgk mst dia pikir2 nk apply keje kt sana. heeeee..tp diackp tak nak jepun sbb gempa bumi :(

アヌム ちゃん said...

aa masa winter org memang tak tanam padi..semua pun putih je..tenggelam dek salji..huhu..aa hubby tini kje ape..pujuk la die kje sini..hhee

Nini Hartini said...

tak rugi ke macam tu kak? atau dia akan menuai sebelum salji turun. uisshh mcm penat je eh. tp sesuai dgn keadaan kt sana means, ada lah hikmahnya kan?

hubby engineer. tp kilang dia ada kwgnkt korea. kt jepun xde pulak. hehe.

アヌム ちゃん said...

sebelum winter tu dah menuai dah..then dia tak tanam dah la..tunggu spring tahun depannya baru tanam balik..kena tanam ikut kesesuaian suhu la kan..kalau tak, mmg tak hidup..hehe..oo yeke..kalau ada branch dkt jepun bolehla mntk tukar ke jepun..hehe

Nini Hartini said...

oowhh mcm tu eh... ok lah kan xde lah rugi. bestnya dpt tgk semua tu kan...

suami ckp, klu nk apply oversea Singapore. tp kami tak minat dok sana, metropolitan sgt. ms gi spore last year, mmg rasa sesak nafas. mereka hidup utk kerja kerja kerja.

tp tgk jepun yg damai sejuk...waaa bestnyaa.. hehe