Friday, July 22, 2011

Me, hubby and origami~

Salam.

Hari ni kenapa la agaknya perut memulas2 dari pagi tadi..adoi laa.tak tertahankan betul..huhu..opss awal2 tulis dah cakap pasal sakit prut pulak kan..hahaa..okey2 tu bukan topik utama..now dah ok sikit, baru ambik feel nak menulis di blog..huhu~

Saja nak cerita..aritu kitorang ada la beli buku origami sekali dengan kertas dia la..saja je laa nak buat2 origami kononnyaa..haha..konon2 ada la projek nak buat dengan origami tu nanti..haha.tapi dah dekat seminggu baru la bersentuh kot buku origami tu..haha..tengok macam senang je nak buat origami ni..tapi kalau tak paham betul2 instruction dia..terkebil2 jugak di buatnya..haha

Malam tadi sebenarnya baru la aku and hubby dok godek2 camne nak buat origami ni..aritu beli buku origami pasal binatang..nak di bandingkan aku and hubby, rupanya hubby lebih berbakat kot..aku ni dok terkial2 nak melipat..hahaa..

Buku origami

kertas nak buat origami - ada banyak kaler

うま@ uma@ horse

はと@ hato@ dove

つる@ tsuru @ crane

baru berjaya buat tiga ni je pun..うま、はと and つる :)

Nanti bila berkelapangan dan berkerajinan boleh la buat lagi origami ni..nak buat binatang lain pulak..haha..

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini.TQ~

33 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajinnyer anum berorigami....anak ai minat benda gini~

CintaZulaikha said...

org kata kalau buat seribu origami akn dpt tunaikan hajat kita...humm...

Syaima' said...

teringat masa kecik ayah oustation dtg nihon bawak balik ni.mula2 smgt buat pastu jadi kertas conteng je.ish2 teruk tul.

Rtp Farra Arisha said...

since i was in kindergarten, origami is my best indoor activityyy. hehe :)

laskar pelangi said...

waaaa..dah lama tak buat origami ni..ingat zaman sekolah dulu2 jerk:)

saharinasaharudin said...

comels je kak jya wat origami.suke origami dove tu.comelsss la :)

SweetLikeWhat said...

aktiviti yang menarik.. :)

AkMa BiZz BuZz said...

hehe .. comel la u laki bini nih... ada jek menda nak di explore.. bagus2 sementara blum ada baby leh enjoy2 sakan..kalo dh ada baby..korang siap jek buat origami.. depa akan hancurkan heheheh

aizamia3 said...

dah lupa nak buat itik macam mana.. setengah jalan je.. ;)

Cik Tqah said...

pndainye wt..aja plis :P

visitme@FaTiN cOrNeR said...

wah..comelnya..

cheqwa said...

pandainya akak buat origami.cheqwa pernah try tapi xjadilah ..hihi

jehanfrhin said...

Cute :) xpenah wat sbb tangan xde seni..haha =P

yatie chomeyl said...

beli kertas kat 100yen kan ni? hehe akak beli gak dulu, buat bentuk love dgn crane je...bubuh dalam kotak hadiah bestday hubby :D

rosmina samin said...

tabik betul sesape yg pndi buat origamini.. kalau aku hehehe hancussss ;P

haney said...

owhh i likeee origami! :)

Rozuan Ismail said...

wan reti buat crane =0

A retarded kitty said...

tangan kayu rasa susah nak buat origami

Zyash said...

Wah..cantiknyer..zyash tau buat burung jer....

CikHaniBhulat said...

rajinnye..kreatif je...hani pandai buat origami kapal je la..dr kecik smpai skrg..heheh =)

Hanis MY said...

anum... naper dove je ada mata syiiaann hewan2 lain hehe over plak akak ni, akak dh wat entri otaki ada linkkan kat blog anum gak sbb gambar otaki anum santekkk sgt!

adib syazwan said...

hohohoho, ce buat origami katak lak, hehehe

wahida idris said...

da lame xmain origami.

best kan? ^^

Teratak Hami said...

Bagus jadik cikgu sekolah tadi ni :-)

jeBateja said...

eh...eh...rasa macam best plak buat benda tu semua......seronok erk....siap ada kertas khas utk nya plak tu....baru taw ni....ahakz

HaFizaH aYu said...

waa..dlu suka wat origami kpala kucing tp skunk dh lupa la

Arif Aiman said...

origami yg buat love/doublelove/baju ada skli dlm tu ark.. ??

btw.. ahaa.. suwit!

kueh bakar said...

burung tu tingat citer prison break...

Ida,Japan said...

anak2 akak yg suka buat ni....akak tak reti, pandainyer

アヌム ちゃん said...

k.ayu: sekali sekala kak ayu.heee

CZ: aa boleh pecaya ke tu.heee

syaima: haha..byk sgt kot kalau nk abiskan sume buat origami.haha

farra: wah yeke..mesti dah saangat terer kan ni..hihi

laskar: aaa dlu2 msti buat kapal terbang je kan.heee

rin: rin, knapa pggil kak jya..hahaa..aa suke gak dove tu.heeee

sweet: tenkiu..

akma: betul2, sementara masih berdua..heee

aizamia: tu sy x belajar lagi kak.hihi

tqah: aaa ssh tu nk ajar.heee

fatin: tq..

cheqwa: ni pun try byk kali gk ni.heee

jehan: tenkiu..tak try xtau lg..heee

k.yatie: aah kt daiso je..heee..owh ekkk..lomantikk gitu..heee

rosmina: aa try la dlu..ada buku ajar.heee

haney: heee :)

wan: aa tere2..hee

kitty: aaa try dulu..jadi je tu nnt.heee

zyash: ok la tuu..hihi

hani: akk pn reti buat kapal je gak dlu.heeee

k.hanis: aa sbb dkt buku tu lukis dove je ada mata yg lain xde..so folo je..heee..aa tenkiu k.hanis for the link :) gmbar taki akk pun cantekkk~~

adib: alamak, kena blajar dulu la nmpknya.heee

wahida: best jugak..heee

teratak hami: aa jd cikgu sekolah? heee

jebateja: aaa sekali sekali cm best gak.heee.aah ada ketas siap..heeee

hafizah: aa kucing ek..ada gk dlm buku tu tapi x buat lg..hihi

arif: aaa tu mcm xde je dlm buku tu..huhuu..btw, tq..

kueh bakar: aaa ada ehh..heeee

k.ida: budak2 mmg lebih kretif dan eksited kot nk buat origami ni.heeee

~~Masharul~~ said...

yeay..Origami..the best..Masha suke main2 dgn kertas..lagi2 buat origami..Jiayou!!..practice make perfect dear..:-)

amna said...

bestnya!
origami origami origami
sangat berguna utk buat induksi set dalam pengajaran di sekolah ^^

Amirah Adnan said...

mira reti tau buat bintang! :p