Thursday, July 28, 2011

Penangan bunga kantan (^___^)//~

Salam.

Saja nak tunjuk hasil masakan sebab ada bunga kantan ibu pos dari mesia haritu..but now stok dah habis dah..ada sikit je pun..walaupun bunga kantan ada tapi daun kesum takde..layankan je laaa..heeeee..aa ikan masak asam pedas tu masak 2 hari lepas and semalam juga..2 hari berturut2 tuu..hahaa..laksa tu pulak masak semalam..kan best kalau dekat jepun ni ada bunga kantan and daun kesum..huhu..tapi bersyukur je la kan..dari tak dapat rasa langsung..huhu

Guna ikan saba je masak asam pedas ni..dah lama gila nak makan asam pedas okeh..ni baru dapat..haha..actually, ni pun memang first time dalam hidup kott masak sendiri asam pedas ikan ni..nasib baik jadi..haha..before2 ni makan yang orang lain masakkan je..heee

Kalau ada bunga kantan or daun kesum memang wajib buat laksa..saaangat suka laksa..tapi suka yang tak pedas la..kalau yang pedas sangat tu..tak mampu gak nak makan..haha..yang ni pun sama jugak..juga ikan saba..bukan kak saba punya ikan ehh..heee :P

Okey laaa nak sambung memasak untuk hari ni pulak..heeeee~

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini.TQ~

51 comments:

Syaima' said...

anum, kat niigata ni mmg ada jual kat semua supa bunga kantan! tapi daun kesum takdela.

suriani azwan said...

amboi..terliur aih...dh r tgh ganti posa ni...tp laksa still tengah pantang lg...tak boleh makan...tggu anak setahun kot baru nk mkn...bunga kantan angin tuh...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

syaima really?
betul ker bunga kantan ...sebab ada 1 tu rupa mcm bunga kantan tapi bukan bunga kantan...ai dah kena dulu...

anum ai ni hantu laksa taw...mmg every month buat laksa even bhn2 x cukup...lebey cili bary terangkat gitew

rara pinkmafia said...

wahhhh i suke kuah laksa yg kaler cm ni.cedap.dear pekata u buat kebun bunga kantan kat sana.hehehe

haslinda said...

yeah... laksa peberet kte jugak. suke sgt2. hehe... ^^

::Mastura Zakaria:: said...

terliuq sehhh..hahahah

Fazlinil Irma said...

anum. ini link akak yg tanam kesum kat ireland. selamat mencuba. :)

http://mekarmewangi.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

MaMa CyDa said...

wahh .. kat jepun pun ader jual bunga kantan yek. tgk asam pedas tuh terus terliur huhuhuh

SweetLikeWhat said...

WOW laksa tu..gile suke laksa.. :D

adarnadzmie said...

sedapkan klu buat asam pedas ngan laksa bubuh bunga kantan... wangi nya mak oiii terangkat... hehe...

mas saari said...

peberet akak laksa ni...best!!

Rai said...

saba sure sedap gila kalau dibuat laksa sebab rasanya lemak2....next time try la guna unagi pulak..hubby kata kat utara org buat laksa guna unagi..

wahida idris said...

my faveret la dua2 makanan nih!!

Syaima' said...

k.ayu: yeh, haha taktau la tak penah beli la pulak.maybe bukan kot.

Ida,Japan said...

wahh...sedapnyer anum, mintak laksa semangkuk bole?

PinKy MoMMa said...

pekatttttttnyer kuah laksa tu huhu..
bunga kantan memang penyedap makanan...aih kena cari ni ;p

suriani azwan said...

HUBBY SU XDAK BLOG...mmg dorang pemalas la..men game ok...

Hanie_Dew said...

tak pernah masak laksa dan asam pedas..sedey..T____T (tak pandai sebenanya.huhuhu)

Sunah Sakura said...

terliurrrrrrrrrrr..sangat suka asam pedas!!!

d_LA said...

arghhhh tidakkkk..tergode tgk laksa tuh..huhu

jaya jr said...

haha..best2..tahniah chef..nk order laksa semangkuk..hik3

Hanis MY said...

wahh terorrnya anum wat laksa, nak g fukui la nk makan laksa anum! akak pun tak shuke pedashhh weee sama2...

Lovely Kitchen said...

thanks sudi singgah LK..e-na follow from me to you ye...ha ah kat nagoya skrg...memng sedap kalau wata sam pedas letak bunga kantan n daun kesum...laksa penang plak mmg wajib ada dua tu kan baru terangkat!

bunga kantan frozen ada jual kt baticrom..."HONJE" /BUNGA KANTAN namanya dalam list brg baticrom...Daun kesum kena tanam la...boleh hidup kat jepun ni...e-na dah try...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

nampak sgt syodap laksa dgn asam pedas tu....cayalah anum...

LuN@_aiDi said...

anummm.. sgt terliur melihat laksa kamu itu..huhuhu dah hampir 8 bulan tak makan laksa neh..huhuhu

senyumSOYA said...

hidup di negara org...hhheheh
x sama ngn ngara sendiri..hehhehe

papepun..rajin akak masak..laksa tu mmg buat saya terliur..^^!

zmah said...

Nampak sedap je...menunya.

adib syazwan said...

wah!siap pos dari malaysia bunga kantan!

visitme@FaTiN cOrNeR said...

waa...sama! suka mkn laksa jugak..baru mkn laksa smlm..

Teratak Hami said...

Pandainya masak laksa. Akak tak pandai masak tapi suka makan jer. Lecehkan masak laksa?

Juwita Jamaludin said...

anum akak daun kesum banyak ada kat rumah lama kalau nak gi situ amik tapi bunga kantan x pernah guna.. tapi ada daun kesum macam2 leh buat...:)

ainnoraini said...

mmg sedapkan mkn laksa ni..en somi kak ain mmg suke makan laksa ni...

dah lame tak buat...

salam ziarah...

WidadCutieyGirlZ StorY said...

sedap nyer laksa..my fovourate tu..

eyida said...

bestnya masak..xretila nak masak..huhuhu...suka laksa..:)

najihatussolehah said...

nampak sedap laksanya..hehe..

Mamachia said...

suka laksa...tapi kalau masak sdiri x sedap.

Jue said...

header baru!!!suke suke suke wp rindu ngan header lama hihihi
pndinya mkn laksa..wa x reti hihi
tp if laksa swk, nom nom nom hihi!

Amanie Ashraff said...

fullamak ! terliur tengok laksa dah lama tak makan !

Dkopsunintended@A.I.N said...

laksa tu nampak sedappp~~ It's 2am baru, lapar suda~~~ T_T"

Cik Muda Sae said...

semua rasa yang masam2 je ..huhu~ layan!

Farhana Basri said...

yummy, boleh lapar la cmni.. nak sikit.. hahha :)

ariana's said...

Dapat bau2 diapun kira ok lah ye Anum..Dari tak ada lansung kan..
Selamat meyambut ramadhan dirantauan..:)

rosmina samin said...

Dari tak de, bau pun ok :) selamat berpuasa Anum ;)

onedurrani said...

kak anum...sedapnye...laksa...sy teringin nk mkn laksa..tp xde mee dia lagi...tunggu yg pos dr msia..smpi skang xsmpi2....feveret tue laksa..kalo tmbh cili api byk2 sedap...suke2..triple suke..dulu kalo kt msia..mkn laksa seharian pun xpe...heheheh

aizamia3 said...

kat rumah daun kesum banyak sebab jiran depan rumah ada tanam.. mintak aje.. bunga kantan je kena beli tapi ada satu kawasan kat area rumah ada tanam pokok kantan.. wah.. cantik bunga dia.. wangi..

nur easy said...

pandainya wat lksa.. kita pandai mkn je ;)

Misz Ayu said...

kak anummm nii.... ateeeee goneee nyeee oghang Perakk xmakann pedass ni? =)) wah.. asam pedas cm menyelerakan n teringat sardin..sdapnya meoowwww

amna said...

laksa.. sedap tu ^^
gambar asam pedas tu betul2 ingatkan sardin

Zyash said...

Mmg xde iklan nuffnang eh dalam ne?? Cube letak?? insyallah ade rezeki lebih ckit....huhuhu

Qaseh dalia adelia said...

laksa penang mmg sedap ~

Zura said...

suke bau bunga kantan...