Sunday, August 7, 2011

Iftar - popia sayur goreng

Salam.

Penatnya hari ni..baru dapat nak berehat2 kejap..hari ni start masak2 awal..tengahari gitu..dan kelam kabutnya sampai berbuka puasa..huhu..hari ni turn rumah kitorang sediakan juadah untuk iftar di masjid fukui ni..orang berbuka dekat masjid ni makan simple2 je..bukan makan berat2 pun..lepas berbuka ala kadar, semayang maghrib, then balik rumah masing2 la berbuka.huhu..cuma makanan berbuka imam je di sediakan. tu pun ada turn jugak..sebabnya kalau nak sediakan untuk semua orang, tak mampu kot nak masak sorang2 kan..huhu..tapi lelaki je la berbuka dekat masjid tu..pompuan dekat rumah jelaa..masjid kecik je.huhu

So untuk iftar hari ni, decide nak buat popia sayur feveret la..ingatkan takde la lama sangat nak buat..rupanya lama laa jugak..huhu..risau la jugak sebab tak tau rasanya..takut macam tawar ke..bila dah berbuka, alhamdulillah rasanya ok je..total yang dapat buat tadi dalam 60 biji gak laa..fenat2..haha..tapi seronok jugak dapat bagi orang makan berbuka kan..huhu

Selesai pun menggulung..

Penuh jugak la bekas ni..heee

goreng menggoreng

Dah hampir selesai menggoreng

Selain popia tadi, ada la hubby beli kek sikit..nak tambah2..then ada jugak kot buah2..taktau sangat keadaan dekat masjid tu, sebab sendiri tak pergi..huhu..untuk next iftar nak buat lain pulak la..buat popia ni kalau banyak2 macam ambik masa sangat kot..huhuu..kena cari menu yang boleh masak banyak, then tak berapa lama sangat..heeeee

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini. TQ~

14 comments:

CintaZulaikha said...

ni lah masakan paling senanag, mudah dan ringkas nak buat..huhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nak rasa gak popia anum ngeeee

HaFizaH aYu said...

nak mntak 5 ketul dr kak anum..tp konfem dah abis..licin bekas tu

Amirah Adnan said...

aduhai..terliur laaaaa kak anum!

nanti buat cucur la pulak..lg senang..hihi

Mohd Shahir Shamsudin said...

kak, boleh tak tolong pos popia tu pada saya. nanti saya bayar :P

nur easy said...

menu laris ni ;)

Nash said...

wah, nampak sedap lah! bagus2. tpi popia memang leceh pun nak buat. nasib baik sempat siap, hehe.

Juwita Jamaludin said...

popia sedap.. hihih leh buat ni dah ada kulit dah baru beli..:) banyak entry terlepas ni.. sebab 2 hari tak online

Tantan^^ said...

wahha..nampak sedap..kene kasi rasa nie~hehe
p/s: jgn suruh dtg jepun tuk rasa popia kak anum sudey..hehe^^

Ida,Japan said...

rajin anum menggulung popia,...kulit popia jepun ker??

Teratak Hami said...

Popia senang nak buat cuba leceh nak menggulung kot?

d_LA said...

harus gi beli petang nanti popia ni..dh lama tingin nk mkn

adib syazwan said...

alhamdulillah, semoga murah rezeki kat akq n hb akq, besar pahalanya memberi makan kepada orang yang berbuka puase =)

Zura said...

my feveret...pos ke sini..hehe...