Monday, August 1, 2011

Pizza paseo~

Salam

Hari tu sebab nak makan pizza sangat..so buat la pizza..hasilnyaa sedap tau! heeeee^^ Actually 2 hari berturut2 before puasa buat pizza..sebab konon2nya time puasa tak dapat nak makan sangat..heeee..tapi pic ni yang 1st day punya pizza..


RESEPI : source dari sini

Bahan-bahan
  • 200 gm tepung roti
  • 1 sudu gula
  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 125 ml air
  • 1 sudu butter
  • 1 sudu susu tepung
  • topping- sosej, mayonis, sos tomato, sos cili, cendawan butang (topping ikut suka)
Cara-cara
  1. bhn2 utk kulit piza dicampur dan diuli sehingga sebati. Biar kan selama 45- 60 minit. tutup doh tersebut dgn kain yg lembab.
  2. canai doh tersebut. cucuk dengan garfu keseluruhan doh tersebut.
  3. Sapu kulit piza dengan mayonis. kemudian diikuti dengan sos cili dan sos tomato.ratakan sos keseluruh bahagian. tabur sosej dan cendawan yang di hiris kecil2 atau apa saja inti pilihan di atas kulit pizza. tambahkan lagi sos dan mayonis ke atas atas pizza mengikut citarasa masing2..
  4. masukkan piza ke dalam oven , bakar pd suhu 180 darjah kira2 25 minit..
  5. sedia untuk dimakan..makan time panas lagi sedap..


Amacam..ada yang tergoda tak.heee^^

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini. TQ~

18 comments:

nur easy said...

saya2.. dah tgoda ni. kena buat jg kah?? hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sama ngan ai last week asyik makan pizza jer...so homemade la pizza....selamat berbuka anum :D

saharinasaharudin said...

akak,nk recipe.hehe :)

Zura said...

mcm jual kat kedai..

Cik Tqah said...

sdpnye..lapa balik..asek tgk gmbr mknn je

laskar pelangi said...

wooooooooooooo! sedapnyaa=)

Rtp Farra Arisha said...

bolehlah bikin pizza ni untuk arisha jugak. ok? hehe :)
selamat berpuasa sis.

eyida said...

macam sedap je..pandai akak buat pizza..

visitme@FaTiN cOrNeR said...

wahh..nicelah..

bakal cuba buat..heeee...

Najlaa 'Aqilah said...

tergoda habis lah!! hehe :)

jeBateja said...

pehhh...tak leh tgk siang2...ni bahya

z a z a said...

saye ingt nk comment entry ni waktu tenagh hari tdi, tp disebabkn entry ni pasal makanan, saye tunggu lepas berbuke. hihihi

Qaseh dalia adelia said...

sis ni wat terliut je hehek .

d_LA said...

sumpah tergoda..hehe..

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA YER^^

cheqwa said...

nak pija hat.hihihi

SYAFIQAHSALEH said...

thanks for the recipe..nak trylah nanti :)

Misz Ayu said...

adoiii..melting2 keju tu

adib syazwan said...

same ke rase macam kat pizza?hehe, order 1~