Tuesday, August 2, 2011

Popia sayur goreng paseo~

Salam.

Alamakk..dah la tengah bulan puasa kan..mood pulak nak tempek makanan je..huhu..sabo je la menengoknye ye..hik2..saja nak habiskan tempek hasil2 masakan hari ni..sila jangan melawat time tengah puasa esok k..sebab ada entri makanan yang berderet2 ni..heee..bulan puasa ni, banyak gambar makanan je la kot kan..sebab nak jalan tengah2 panas + puasa ni mesti la tak larat sangat..huhu..

Kalau nak tau, saya ni memang hantu popia goreng sayur..kalau popia yang salut2 sos tu tak berapa layan sangat sebab pedas kan..tapi kalau yang popia sayur ni..memang la sangat feveret..terutamanya kalau bulan puasa..Time bulan puasa before2 ni..kalau boleh nak makan popia goreng sayur ni time berbuka..hari2 macam wajib ada..tapi tahun ni, tak sangka dah mampu buat sendiri..heeeee..yelaa bazar ramadhan mana ada kan..best2..nampaknya lepas ni, macam wajib buat hari2 sepanjang bulan puasa je..heeee^^

Takla susah mana nak buat sebenarnya.heee..tapi untuk first time buat hari ni, hasil gulungan popia tu tak cantik mana la..besar2 je..patut gulung kecik2 lagi kot..tapi takpe la..masuk perut, sama je rasa dia..sedapp!!..heee


RESEPI: source dari sini Tapi dah edit sikit..

Bahan-bahan

kulit popia
sedikit ayam- ikut suka banyak mana (cincang2 halus)
1/4 biji bawang besar (dicincang halus)
1 batang lobak merah (dipotong kecil)
1 batang timun - potong halus
2 genggam taugeh
1/2 kiub ayam
Sedikit garam & gula
putih telur (untuk melekatkan kulit popia)

Cara-cara

-Panaskan minyak dan goreng bawang sehingga naik bau
-Masukkan ayam cincang dan kacau sampai ayam aak masak..
-Masukkan lobak merah, taugeh,timun dan kiub ayam yang dihancurkan ke dalam kuali - goreng sampai sayur agak lembut
-Masukkan juga sedikit garam & gula secukup rasa.
-Setelah sayur agak sejuk sedikit, cedukkan lebih kurang satu sudu inti dan diletakkan di tengah-tengah popia.Bungkus popia dan gunakan putih telur untuk melekatkannya dan supaya intinya tidak keluar ketika digoreng.
-Popia sudah sedia untuk digoreng..goreng dengan minyak yang banyak sehingga kekuning-kuningan.


Thanks for reading.
Jya!

p/s: makan begitu je pun sedap..or boleh makan dengan sos cili.heee^^

Klik "like" jika suka entri ini. TQ~

30 comments:

Hanis MY said...

cedapnyerrr smbil imagine makan hu terus nk terbang ke fukui... sorry agak busy huhu...anum nti bg no phone eh...thank u... take care dan selamat bersahur...

yuyueyuliana said...

happy fasting ! :)

cheqwa said...

akak memang rajin laaah.buat macam2..hihi.selamat berposa akak ^_^

prinCe arCher said...

makan panas² best nie:)

OKED chokelat said...

buat sendiri baru best..lau beli...isi die sikit jew..xpuas makan....

Bitt (double IS) said...

perghhhhhhhhhh simple n easy...i like...hhehehe happy fasting ;)

Juwita Jamaludin said...

anum sedap popia.. nasib posa.. kulit popia akak dah abis la... nak kena order ni.. hihihi

visitme@FaTiN cOrNeR said...

woaa..sdp tu...akak xmkn pedas2 ke??hehe..

sy lg feverat popia basah..hehehe..

jaya jr said...

arini klo rajin nak ke bazar boleh carik kot popia ni..huuuuu

nur easy said...

menarik. selamat bpuasa ;)

rosmina samin said...

Aiyo... sgt2 suka makan popia..selamat berpuasa Anum :)

ariana's said...

Salam Ramadhan anum. Biasanya tiap tahun memang akak pun buat popia ni..feveret satu family ni. Tunggu anak sulung akak kat KL tu balik, bolehlah buat..:)

abbey~ said...

sluuurrrppppp................ sedapnye laa!

oke je k.anum buat~ :)

yusmEa said...

amboii..semua entry makanan.terliuq la plak tgk.hehehe..rajin btul anum

ainnoraini said...

sedap popia tu...
selalu jugak buat...suke makan mase panas2...

aizamia3 said...

hikhikhik.. baru2 ni en. suami buat popia sekali dengan kuahnya.. makan reramai dengan jiran kat depan rumah..

wah... macam nak mintak buat lagi je weekend ni.. hikhikhik..

Syaima' said...

yeay menjadi gakk buat popiaa.hehe.hari ni masak apee?idea plsss.haha

Qaseh dalia adelia said...

qaseh suka popia madu !

eyida said...

rajinnya masak...suka popia tp tak suka makan taugeh..klu ada taugeh, xmakan..hehehe

Farhana Basri said...

sedapnye... akak boleh berniaga kat sana.. :) jual popia feveret. hehe

d_LA said...

huhu..mmg sabo jerlah tgk popia ni T___T

Rtp Farra Arisha said...

nampak sedap!!! arisha pun suka makan popia ;)

adarnadzmie said...

sedapnya popia ni... mudah jer kan... akak amik resepi ni yer...

Asmara said...

Salam Ramadhan Anum. isk sama akk la pun mmg hantu popia. wajib beli kalau pegi param tu. kat sini buat sendiri je la kan! hehe..

saharinasaharudin said...

akak,baru je mkn popia tem bbuka td :)

Misz Ayu said...

sedapnyer popiah..yer..sy pon xgmar popiah basah tu..xsedapp

Mohd Shahir Shamsudin said...

kenapakah di blog ini ada banyak makanan yang sedap2... asal buka je blog ni rasa lapar. asal lapar je buka blog ni. aishh~ :D

adib syazwan said...

i like popia =P

Jue said...

woah..bole dicuba ni!
tgk pix pizza kat previous entry pun dah kecur air liur haha

Nini Hartini said...

nampak menyelerakan... tp tini klu buka puasa bukan mkn sgt. perut cpt je kenyang. huhu