Monday, August 1, 2011

Rendang ayam paseo~

Salam.

Dari haritu nak buat rendang ayam sebenarnya..tapi sebab tak pernah buat before ni and rasa macam susah je..asyik terbantut la hajat tu..tapi memang nak buat sementara bahan tengah ada tu..sebab stok serai and daun kunyit yang ibu pos ada lagi kan..lepas ceting dengan syaima dekat fb tadi..last2 terus decide nak buat rendang ayam untuk berbuka hari ni..heee^^ thanks syaima for the link :)

Tapi gomen nee.gambar macam comot2 sikit rendang dia..nak cepat ambik gambar tadi sebab nak makan dah..haha..cerita pasal 1st day puasa..memang best la..sebab 1st experience puasa sama2..malam tadi baca niat puasa sama2 yang sebulan punya..lepas tu sahur sama2 pukul 3 pagi..takut tak sempat, kitorang makan cepat2..haha..cumanya tadi, silap bajet masa kot..ingatkan kejap je nak masak rendang ayam..lama jugak sebenarnya..waktu dah berbuka..makanan tak siap lagi..haha..tapi dah nak masak dah la time tu..kena menunggu sekejap baru dapat makan..huhu..gomen nee hubby chang..next time saya bajet masa elok2.heee^^


RESEPI: source dari sini. tapi dah edit2 sikit..

Bahan-bahan

500gm ayam
1 sudu kecik serbuk kari
1sudu kecik serbuk kunyit
*2biji bawang bsr sederhana
*3ulas bawang putih
*2inci halia
*2batang serai
2 helai daun kunyit- hiris2 halus
4 sudu besar kerisik
2 sudu besar cili boh
250ml santan
garam dan gule secukup rase

Cara-cara

1. Blend bahan2 bertanda *. Pastu masukkan serbuk kari dan kunyit dan sebatikan. Kemudian tumis.
2. Bile dah naik bau masukkan santan separuh dulu. Kacau2 skit. Biarkan sehingga pecah myk.
3. Kemudian masukkan daun limau purut tadi, kacau lg. Kemudian masukkan kerisik.
4. Kamudian masukkan ayam then gaul rata.
5. Bila dah digaul sebati masukkan lebihan santan td.
6. Last sekali masukkan garam dan gule secukup rase. Biarkan rendang masak. kacau sampai rendang kering.
7. Siap dihidang..


Aaa..tu hitam2 tu, mesti hasil sebab ada tertinggal lama sikit tak kacau tadi..kerisik la tu kot..hehee..tapi hasilnyaa tetap nyummyy..sedapp oo..oklaa untuk first time buat kan..hehe

Thanks for reading.
Jya!

p/s: beberapa minit yang lepas, baru terasa jishin @ gempa bumi dekat fukui ni..mula2 rasa pening sikit..pastu tengok bergoyang2 pulak rumah..tapi takla kuat..hubby dah la baito kan..tapi tak cuak sangat dah sebab before ni dah pernah rasa..sini dengar2 magnitude 3 je tadi..hope rakan2 dekat nihon yang lain take care ye..dugaan bulan puasa ni..hope semuanya elok2 je..amin.

Klik like" jika suka entri ni. TQ~

14 comments:

Fazlinil Irma said...

wah rendang paseo.. ;)

saya pun semalam mak masak rendang ayam kampung. bila tengok dia masak dr pukul 7 sampai 11 baru siap.

rendang lagi lama masak baru sedap. rempah2 dia meresap dlm ayam. pastu kuah pun pekat sbb kita masak lama.

perghh.. meleleh air liur sambil tulis komen. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jishin kuat ek...tgk dia kuarkan warning color merah kat tv...tempat ai gegar sket jer....tue baru 5 cuba byngkan kami yg kena M7 march lepas mmg takut giler.....
nak tanya apa yg rona itam dalam ayam itew nasib baik dah explain :D

Bitt (double IS) said...

owhh rendang rupanya lepas baca...ingat ayam percik tadi...serius mcm ayam percik....sedapppnyaaa

nur easy said...

ala..stok ayam dah abis lak nak merendang jg..hehe

Hanie_Dew said...

alamak...dah la tgh posa.tertengokpalk rendang ni..alah..

Syaima' said...

aaa puasa hari nii.terliurr.hehe.btw, tak letak cili lgsg? aiseyyy dah jadi org jepun betul ni tak makan pedas.hehe

Qaseh dalia adelia said...

mcm senang tapi xpndai nak sukat santan..tu kelemahan !

d_LA said...

ouh..makanan lagi..dugaan..dugaan..

saharinasaharudin said...

nyummmy.blog akk dah jdik blog recipe.sukenyeee.hehe :)

cheqwa said...

sedaaaaaap! hihihi...selamat berbuka akak ^_^

Anonymous said...

ayoyoyoyo....terliur mak nyah!!!!-farahkawaii...heheheh

Misz Ayu said...

kemainn dah rendang bagai =p hehe.. sy pon ms 1st posa ade org bagi lemangg...fyuuuhhh~

adib syazwan said...

paseo tu ape?macam sedap, nak try tapi xreti, haha!

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

sedapnyerrrr