Wednesday, August 31, 2011

Tentatif Raya 2011 dan parcel raya

Salam

Just nak share tentatif raya tahun ni. Sebab nakkan suasana raya tu kan..gambare jugak la masak sampai tak tido malam raya tuh.huhu..tapi masa tu takla tepat.lebih kurang je.heee..penat memang penat..tapi hasilnya memang menggembirakan :)

29/8/11 (isnin)

7.00pm- baru setel potong daging 1kg
8.30pm- mula masak rendang daging sambil tu rendam nasik impit-sebab periuk comel sangat- muat masuk satu je nasik impit..2 kali masak je..buat 2 je pun nasik impit yang besar tu..
9.00pm - semayang isyak
9.30pm- dah tau and konfem esoknya raya :)
10.00pm- start buat kek coklat
10.30pm- kek masak and sejukkan
11.00pm- rendang daging dah siap masak.sambil tu rendam bihun.lepas tu main fb jap.haha
11.30pm- mula buat kek batik.

Masa jamuan raya di rumah- tak sempat nak ambik hasil masakan cantik2 pun sebab lepas smayang raya rumah terus kena terjah.ni je yang sempt snap.huhu

30/8/11 (selasa)

12.30am- siap kek batik..masukkan dalam fridge
01.00am- baru nak buat genache untuk kek coklat.lepas tu buat decoration untuk kek coklat.
02.00am- potong siap2 dodol yang ibu bagi.
02.15am- start buat kuah kacang.
03.00am- potong2 sayur dan bahan2 untuk buat bihun goreng
03.30am- mula menggoreng bihun - 2x goreng
04.00am- semayang subuh
04.30am- start buat agar-agar batik-campuran milo dan susu cair
05.00am- potong kek batik siap2 letak dalam bekas and masukkan balik dalam fridge
05.30am- buat air bandung.siap2 masukkan balik dalam botol and masukkan balik dalam fridge- 2 botol besar je
06.00am- potong agar-agar dan terus susn dalam bekas, masuk balik dalam fridge.
06.15am- potong nasi impit dan buat bekalan untuk di bawa ke masjid.
06.45am- mula kelam kabut mengemas rumah.kemas sana sini dan vacuum
07.30am- mandi dan siap2 pakai baju raya.
08.15am- ready2 apa yang patut untuk jamuan raya.
08.30am- bertolak ke masjid dengan suami dan jiran.
09.00am- takbir raya, semayang raya, khutbah raya
09.45am-jamuan raya di masjid fukui dengan orang2 islam di fukui pelbagai bangsa.
10.30am-balik ke rumah dan mula jamuan raya di rumah.first time rumah dikunjungi warga fukui.huhu
12.30pm-jamuan raya selesai.terus berkemas2 apa yang patut.hubby terus menuju ke lab untuk bertemu sensei kesayangan. sempat buatkan bekal raya untuk orang2 jepun di lab hubby.lepas tu call ibu, hp tak angkat2 line pun tak berapa ada.
02.00pm- tamat hari raya.tido dan pengsan sampai ke petang.pening pun ada.penat pun ada.tapi gembira dapat beraya beramai2.
06.30pm-jiran call ajak ke rumah warga bangladesh di sini sebab ada jamuan raya.tapi sebab kepala macam pening2.lepas tu hubby pun sebok di lab.so tak pergi la.tapi best je kalau dapat pergi sebenarnya.sebab konfem dapat makan sedap2.huhu
11.00pm- try lagi call ibu banyak kali..panggilan asyik tak berjawab..akhirnya dah lama lepas tu dapat message dari ibu..lepas tu try lagi call banyak kali baru dapat cakap..cakap dengan ibu, opah, maksu ida..orang2 yang ada dekat rumah opah je.semua sebok mengemas sebab ramai orang datang beraya.before tu dah call adik2 dulu, alan dan ajam.

31/8/11 (Rabu)

12.30pm- skype dengan kakak terchenta.

Lepas tu tido..dan raya kedua adalah serupa dengan hari2 biasa di fukui..tiada lagi adegan memakai baju kurung dan baju melayu..tiada lagi kuih raya, nasi impit, rendang dan jamuan raya.Selamat hari kebangsaan semua!

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

(iklan lagu jap.sebab tadi lupa lirik.so search dekat internet.heee)

Banyak menu2 raya yang baru 1st time buat macam kuah kacang, kek batik dan agar2. rasanya okla jugak..huhu..terime kasih sangat2 dekat ibu sebab kirim barang2 dari mesia tu..dapatla buat macam2 menu dan juadah..syukur jugak barang2 tu sampai before raya..and bungkusan kedua hari tu pun sempat sampai before raya..ada serai, dodol, kuih raya, bunga kantan..tak sempat upload aritu..huu.siap ada duit raya lagi tau..terime kasih ibu..sayaang ibu :)

parcel 3kg from malaysia with love

kuih raya, duit raya, dodol raya..ada lagi daun2 raya- serai, kari,bunga kantan,daun pandan

Gambar gelap sebab bilik bergelap masa tu, bukak lampu meja je.heeee..gambar pun from iphone je.

p/s: next entri nanti baru nak letak gambar jamuan raya di rumah :)

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini. TQ~

17 comments:

Waniwisy said...

wah..best..best..sama mcm raya kat malaysia jugak akak..jgn sedih2 oke!

Idah said...

selamat hari raya utk anum dan suami...semoga raya kali ini terus memberi sinar kebahagiaan utk kalian...

Asrul "iLham" Sany said...

raya kat Jepang...

ada buffet sushi tak

;D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajin betul masak sampai x masak....teringin nak rasa air tangan anum nie....mesti sedap

Lieyda said...

best ke raye kt sne akak? hehe

aizamia3 said...

fuh.. cukup complete jadualnya setiap jam.. ;)

selamat hari raya dear.. ;)
akak kekenyangan dok layan rendang raya..

Hanis MY said...

wahhh padatnya jadual anum... selamat merdeka raya...

Asmara said...

x tido tu! uiii.. akk malam raya x masak. pagi lepas smyg baru masak sbb makan tengahri. bdk2 sek. hehe..

Jue said...

Slmt hari raya dear. Wah ur mom kemain kirim smua mende tu. Best2. Xde la rs sedih sgt kan

Giler bz wat smua preparation. Rekod ngan detaila tiap jam =)

Farhana Basri said...

Selamat hari raya kak! wah, dapat jugak merasa raya tu kan? alhamdulillah. :)

Kuronofu91 said...

nampak best jer.....

prinCe arCher said...

selamat hari raya untuk akak dan hubby di perantauan:-)

Saiazuan said...

full gak jadual..huhu 1/2 dari 1st day raya aku dihabiskan dgn tdo..huhu

amna said...

salam lebaran dari perantauan Malaysia :) hehehe.. kt rumah pun sempat buat kek batik :D

nur easy said...

wow, pos bynga kantan dan daun2 ya. boleh rupanya ya..x penah cuba lak ;)

Zul Fattah said...

erm,.. slamat hari raya.. haha.

Miszyuyu said...

oh post kuih raya kegemaran kak anum ea =p hehehe..