Monday, September 5, 2011

Homemade baked macaroni and cheese :)

Salam

Dari malam tadi macam teringin nak makan baked macaroni ni tau..terbawa2 ke tidur..ecehh..lebih2 pulak kan..so hari ni, haruslah di try jugak..huhuu..

Dan hasilnyaaa..tadaaaaa..

ready nak masuk ke dalam oven

Nyummy!

Sedapp - sendiri puji lagi, haha :) - Alhamdulillah dapat pun makan^^

Resepi di ambil dari rumah kak mas di sini..tapi ada jugak la ingkar dalam mengikut resepi nih..so hasil dari segi rupanya mungkin la tak sama sangat kan..tapi rasanya still nyummyeee..heeee~~

Copy paste je resepinya di sini ni :) tapi bahan-bahan dan cara-caranya dah di edit sedikit mengikut cara sendiri..

Bahan-bahan
  1. Elbow macaroni (kalo takde belasah aje macaroni yang bentuk camne sekalipun) - dalam 150gm banyak sangat nnt melimpah acuan. rebus, ketepikan - kite guna 120g je
  2. 1 cawan mix vege, cuci.. kalau keras celur kejap.. tp mama tak celur sbb nnt goreng masukkan air jadi lembap juga - tak celup jugak..just guna carrot di potong dadu dan kobis je
  3. 1 cawan minced beef- beef takde..so guna ayam yang di hiris kecil
  4. 1/2 cawan cendawan butang hiris halus- tak letak sebab takde stok
  5. bawang merah utk tumis -- dalam 2 ulas- guna bawang besar je 1/4 biji di hiris
  6. 2 sudu makan cili blender
  7. 1 sudu makan sos tiram
  8. 6-7 sudu makan sos tomato
  9. garam sikit
  10. 4-5 sudu makan tomato paste
  11. 1 cawan mozarella cheese- guna cheese buat pizza tu..kompius la nama cheese banyak sangat.tak kesah la cheese ape2 pun..
  12. 5 biji telur, pecah dan pukul- ingkar resepi, guna 2 bijik je..haha --> hasilnya macaroni tak berapa lekat.ades..
  13. 2-3 sudu makan minyak utk tumis
Cara-cara
  • panaskan oven suhu 180 degrees celcius
  • Tumis bawang, cili blender, sampai pecah minyak. masukkan ayam..biar ayam masak sikit..
  • masukkan sos tiram, garam dan sos tomato
  • masukkan mix vege bagi masak sikit
  • masukkan macaroni.. gaul semua bagi sebati.. kalau nak lebih rasa, korang masukkan la lagi sos tomato
  • dalam loyang, leser dgn butter.. kalau pakai non-stick tak payah le..
  • masukkan macaroni yang dah goreng sikit tu, pastu tuang telur yang dah dipecahkan.. telur ni dia akan lekatkan macaroni tu
  • sapu tomato paste kat atas macaroni tu
  • tabur cheese..
  • bakar dalam 20-30 minit..
  • siap!
Kalau ada yang teringin, haruslah di cuba jugak :)

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini. TQ~

22 comments:

et said...

semekom

sedapnyerrrrr..yummy..peberet ni
hehehe

mas saari said...

nampak sedap! yummy..

miratun madihah said...

sedapnya,terasa lapar lah pulak, cuti sem nanti lah nak try buat . hehe

said...

melelehhh air liur kejapp..haha...bestnyerr masak masakk

auntacu81 said...

Assalamualaikum, selamat hari raya dan maaf zahir batin, take care di sana...it looks so yummy...^_^

LaLa said...

akan ku cuba nanti :P

Acik said...

wow feveret nih! yummy! :)

Miszyuyu said...

adoii kemain lagii .:( kt uma bujang ni oven da la xde plak nk baked2 bagai kan =)) sengaja taw kak anum niiii :( uwaaaa.. sedapnyaaaa

msredcheesecake said...

boleh jamu org datang beraya ni...dapnye...

Ijah EmoTemo said...

adoii , ijah pun teringin nk makan macarony and cheese ni heheh. harus buat nnt , klu tak masuk mimpi ahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ni mmg fav akak taw
selalu buat :D
sedap khen

ariana said...

Akak tumpang saln resepi ye..nak ajak anak dara akak try..:)

Maya Sarry said...

sedapnya tengok..rajin masak takpe la kan? hihi

Teratak Hami said...

Nampak senang nak buat. Nanti boleh akak try... bila tetiba tekak kami selera bertukar ke English.

Rtp Farra Arisha said...

one word: delicious!!

z a z a said...

aishh, mcm sodap je

Liyana Aziz said...

kak!!! sedapnya!!! siap ada resipi! mesti cuba one fine day!

nur easy said...

lama dah tak buat ni.. boleh masuk list ;)

Hanie_Dew said...

waduh waduh. menggiurkan sekali macaroni cheese nya.

huhu nasib baik dah raya.

Nini Hartini said...

macam sedap...tp mcm leceh nk buat. heeee....ada rzki nk try lah. kak anum mmg rajin masak kan? respect betul.

saharinasaharudin said...

nyummmy.kalo ltak cheese bebanyakk,msti lg sedap :)

Addin said...

wahhhhh ! menarik nyaaa :D

p/s : tengok blog ni makin lama buat makin terasa lapar nya . hahaha