Friday, September 2, 2011

Raya ke 4 - Nasi impit + lontong :)

Abaikan gambar belakang tu..tu menu makan tadi je.heheh

Salam

Kembali bersiaran tengah malam.huhu..terlebih rajin updated 2x hari ni..sebab nak kejar entri raya yang terlambat sehari tu..entri menu raya rasanya kan berakhir pada raya ke 4 ni la..heee..hari2 yang selepas ni masak macam biasa jelaa..huhuu..so nak melengkapkan menu raya tahun ni..haruslah ade nasi impit dan kuah lontong..time raya hari tu dah buat nasi impit..tapi malas pulak buat kuah lontong sebab dan ada rendang daging dan kuah kacang kan..kang banyak2 tak habis pulak.huhu

So hari ni, buat la kuah lontongnya..guna resepi yang opah bagi..walaupun takde stok ayam sebab tak beli2 lagi..so just guna sayur2 dan ちくわ@ chikuwa je laa..chikuwa tu rasa macam fishball je.huhu..tiap2 tahun kalau dekat rumah opah memang wajib la ada kuah lontong ni time raya setiap tahun...tapi biasa ada ayam la..huhuu..ni guna ape yang ade je la..ingat nak buat macam sambal..tapi stok cili yang dah mesin dah habis..malas pulak nak mesin cili kering tu.heeee :p


Dah la kuah lontong banyak lagi tu..macam tak terhabis je.huhu..buat tadi pun dah lewat sikit..tak habis ni, simpan dalam fridge jela..mintak2 esok ok la lagi..huhu..mood lepas raya ni nak cuba menurunkan berat badan yang betambah2 sejak puasa hari tu..lagi puasa lagi betambah pulak berat..kuang2..takpela.lepas ni mo more makan berat di tengah malam..hope boleh turun balik..plus kena rajin2 pergi joging la kan..tapi hari ni pun dah termiss..huhu

Oh ye, bestnya hari ni kakakku dah pulang ke kampung..aaa semua dah ada la sekarang..daku je takde..sob2..sedihh tauu..and kakakku cakap ibu buat laksa ari ni..uwaaa nak makan laksa ibu buatt..huhu..so curi satu gambar aileen @ anak kakak dekat fb..rindu aileen..

Aileen main kucing rumah orang sebelah @ rumah di kg..kucing tu memang suka sangat datang rumah kitorang.isk2

Nak main2 dengan aileen jugak..huhu..rindunye my family di mesiaaa..

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini. TQ~

16 comments:

cik zila said...

lontong, masakan johor kak anum masak.. :)

p/s: aileen dh besar la..

Dkopsunintended@A.I.N said...

salam, sedapnnye lontong~! rajinnye masak best2 kat sane~ thumbs up lah. ;))

Iryd and Pitt's little diary said...

oishii so..;)

d_LA said...

x jmpe lak lontong kat sini..kene gi beraya kat fukui rr camni..nk rasa lontong pnye pasal..

Shahir said...

comelnya aileen. aileen single lagi kan? hihi :P

sama la macam sy. puasa makin naik berat badan -_-"

nur easy said...

sedap kan makan lontong.. yum2

cik sue ;) said...

sedapnyer lontong. raye hri tu xde plak yg wat lontong..kempunan..huhu..

cumilnyer aileen tuh.. ;)

OKED chokelat said...

taun ni xjmpe lontong lah...sb xsempat beraya umah sebelah dieorg dah cabut beraya ke johor..hihihihi

Qaseh dalia adelia said...

selamat hari raye sis..aiyoo lama tak jenguk maap sis..heee ,
lontong qaseh makan gak hari raya first tapi sedara bg lah ..tak sedap erk

cik heroin said...

tak penah buat. hihihihiihih. Sllu p rasa kat umah org je. cian kn. hoho

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai buat lontong masa iftar hary tue jer....then yg makan ai sorang jer...mmg buhsan nk buat lepas tu ngeee

visitme@FaTiN cOrNeR said...

lontong..feveret saya..hehe..

Miszyuyu said...

eh kak anum! sama lah ..sy raya ke 3 msk makan lontong weeeee!

saharinasaharudin said...

alololo,sabr ye akak.nxt year blik msia x?

Jue said...

Pergh lontong. Nyesal bukak blog ni ygh mlm. Trus lapa den hahaha. Kalau buat pdas tu, pergh!mmg aku slurpp abis hahaha

Miszyuyu said...

comey leleen ni bsr ni