Monday, September 12, 2011

Setelah sekian lama (^__^)

Salam

Setelah sekian lama tak makan kangkung..akhirnya dapat pun makan. Alhamdulillah.heeee..first time dapat makan kangkung since datang jepun nih..seriyes susah nak jumpa..ada orang cakap ada..tapi setiap kali tengok dekat kedai asyik takde..hari tu me and hubby singgah yusu..tiba2..jumpa pulak..rezeki la kot..so beli 2 paket terus..huhu..sebelum ni pun takde la beria sangat mencari jugak..cuma kali ni ada pulak..so dapat la lepas perasaan nak makan kangkung.heheh..tapi dengar2 orang cakap kangkung ni ada jual time musim panas ni je.taktau betul ke tak..huhu

Kangkung masak udang kering + belacan

Resepi :)

Bahan-bahan

1 ikat kangkung (asingkan daun, dan batangnya di potong2 pendek)
1/2 cawan air
1/4 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
1 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil belacan*
1 sudu besar udang kering*
garam
(tumbuk bahan2 bertanda *)

Cara-cara

1) Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk dan cili kisar hingga berbau wangi, masukkan batang kangkung, kacau dan tuang air.
2) Masak hingga batang kangkung lembut. Tambah daun dan kacau.
3) Tambah garam dan rasa.
4) Sedia untuk di hidang.

Thanks for reading.
Jya!

p/s: giveaway duit raya dari jepun tinggal lagi 4 hari je lagi..sapa yang nak joinn, boleh la join sementara masih ada masa :) Dan sila cek nama senarai peserta giveaway duit raya dari jepun di SINI.

Klik "like" jika suka entri ini. TQ~

47 comments:

Ijah EmoTemo said...

nyum nyum kangkung goreng belacan favourite ijah tu. hihi.

Amy A. said...

wahh..bulan lepas pon ade akak ni jumpe kangkung kat super market, lepas tu agak nye sume org pegi cari bila sy datang da xde lagi kangkung sejak tu..:p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

akak cari kat supa pow jrng ader
selalu terjah kedai siam beli...
sepaket ¥148

HaFizaH aYu said...

mgidam kangkung la nih eh?

nur easy said...

akhirnya, ada rezeki jumpa kangkung ya.. he2 rasanya mmg muncul time2 ni je;)

Rtp Farra Arisha said...

sedapnya klo dpt makan sayur kangkung dgn nasi panassss ;)

Soo Hae Daa said...

hehehe...sian anum...ssh jgk duk perantauan kan anum...ssh nk dpt pe yg kte suke mkn..tp yg besh leh tgk culture org n jln2 tempat org gak...ehhehe...

kte pon jd perantauan gak besok...heheheh.... (^__^)

Juwita Jamaludin said...

memang anum akak jumpa kangkung waktu musim panas je.. waktu lain susah sangat nak jumpa

Misz-sakura said...

Wahh, membuatkan saya telan air lir pulak tengok pic atas tu hihi =). Btw, sy da join GA kak anum ehehee, thx

mas saari said...

susahnya nak dapat makanan yg dikehendaki ye...huhuhuuu

yuna icha said...

wow, thanx kak.. baru nak follow kite kan...

yeah, i love kangkung so much..
and since i was small, always dreamt of study at Japan,

coz i learnt mandarin and i know that there's few words in japan similar to chinese.
ape nak buat, rezeki at UTP.hehe.
hope to be there one day!!

prinCe arCher said...

kalau datang sini mesti rasa nak makan lagi..nyam3:-)

Farhana Basri said...

yummy.. sy suka kangkung.. ;)

Ct Arina said...

looks yummy! orang kate makan kangkung kene belah batangnye kat tengah2 tu. sis belah x? ehe^^

cheqwa said...

walopon dah selalu sangat makan kangkung,tapi kalo tengok time lapar,memang nampak sedap... ^_^

Acik said...

kangkung goreng belacan la ni ... sedap!

Teratak Hami said...

Menu kita sama lah today :-) Selera Malaysia & selera Jepun bergabung .. hahaha... semngat terlebih plak.

Selain kangkung goreng belacan, akak buat jgk ikan bakar + kicap pedas. Masak sempoi jer.

Addin said...

addin tak makan kangkung :(

Arif Aiman said...

jepun ada kangkung.. ? >.<''

errr... hmm..

btw.. nmpk mcm pedas ja sayur tuh..

Maya Sarry said...

kat sini dah jemu la makan kangkung. hihik :P

Zul Fattah said...

bestnye.. ni kalau makan dgan budu lg best.. + ulam rebung.. fulamak.. tip top r.

Zul Fattah said...

bestnye.. ni kalau makan dgan budu lg best.. + ulam rebung.. fulamak.. tip top r.

saharinasaharudin said...

alhamdullilah,dpt jugk akak mkn kangkung eh.hehe.rin ok je kt uia.bleh online&bca blog akak everyday! :)

Faez Rusni said...

kangkung rare ea kat jepun? ish3

Rozuan Ismail said...

baru tahu agak susah nak cari kangkung kat sana

Kuronofu91 said...

suka kangkung~~~~ yeaaaaaaa

Lovely Kitchen said...

Kat nagoya selalu gak ada jual kangkong...tp kuyus2 tak sama cam kangkung kat mesia kan...

amna said...

kangkung dgn belacan pun nyiur.. sedapnya... ^^

eyida said...

sedap kangkung tu..lama tak makan..nak masak kangkung la nanti..:)

Tholeha Mustapa said...

sedapnye! walau duduk malaysia, dah lama gak tak makan kangkung hehe nanti nak beli kangkung gak lar :)

rosmina samin said...

Semalam makan kangkung masak belacan sedapppp ^__*

^^nu[dd]yra^^ said...

ttiba dapat idea nak masak aper ptg nih.....hehehehhe....


kawan sekolah nabilla ahmad fuad eh?

rara pinkmafia said...

wow sedap mkn dgn nasi panas-panas.

Anif Abdullah| AA said...

wah,nice :)

Miszyuyu said...

yey! mlm tadi baru pas mkn kangkung grg belacan..sedappppppp!

Jue said...

sdap beb kangkung tumis cmpr belacan kalau mkn ngan nasi kosong
faberet aku nih
kesian korg..nsb dpt merasa =) rezeki ^^

Jue said...

o ya, beb. lupa ckp..aku pinjam nama ko utk new entry aku tau ^^

AI said...

- cube tanam sendiri...hehe

WuMing said...

Wah... kangkong ni masakan kegemaran...

Hanie_Dew said...

uuuu..sedapnye.feveret ni kangkung masak belacan. bole betambah tambah nasi.

**menyampah bila tgh syok bw bos datang kat sebelah borak borak aishhhh..

Hanie_Dew said...

sekarang ni kat kl macam macam hal tau. even ada teman pun ada jugak yang kene.

yusmEa said...

bestkan dpt mkn kangkung.aritu br je ktrg mkn.jumpe kt kedai JA.hehe..gumbira smpai melompat2

MamaEma said...

hai, susahnya kalau duduk di negara orang kan

Nini Hartini said...

akak mmg rajin masak erk... untung betul encik hubby

Liyana Zahim said...

Hehehe.. Lau jd suri umah tu mmg tadek kije lain asek pk masak je kan..

dhiera said...

kangkung my feveret!!!
tapi jangan lupe belah dua batang kangkung taw~

alexa yussida said...

bila duk jauh smua benda rasa nak makan..tyme balik msia melantak tak ingat ape dah tp still ngidam jugak bila dah balik smula ke tmpt blaja..ya adui..nih tgk kangkung akk pon rasa sodap !!:)