Wednesday, November 30, 2011

Berakhir sudah kelas bahasa jepun 2011

Semalam akhirnya kelas bahasa jepun yang di hadiri sejak awal bulan 10 yang lalu dah berakhir. Kelas tu seminggu sekali je..sebenarnya start dari awal bulan 9..tapi sebab lambat tau pasal kelas tu..termiss 3 kelas sebelum tu..total kelas 12 kelas je untuk 3 bulan..kalau ikutkan memang tak cukup kelas banyak tu..tapi folo je la kelas yang ah ditetapkan..kalau nak kelas private kena amik lain dan bayar lain pulak.huhuu

Kelas bermula macam biasa je semalam..sensei nak habiskan silibus dia la kan..tapi pelik jugak..last class tapi ramai pulak student yang tak datang..tak tau kenapa kan..dah last2 kelas tu, ade penerimaan sijil dah tamat kelas bahasa jepun untuk level 2 ni..and ada la bergambar beramai2..tapi gmbar ramai2 tu takde dalam simpanan sendiri la pulak..just amik gambar dengan rakan2 sekelas je..

Lepas bergambar, tiba2 ada test..sehelai je pun kertasnya..and soalan simple je..kelas bahasa jepun untuk level 3 akan bermula januari pulak dan berakhir march nanti..tak sabar nak attend kelas tu nanti..tapi sedih sikit sebab my good friend dekat kelas tu, ada 2 orang maybe tak join next class tu nanti..sebab time tu kan winter, sejuk kan.sorang tu balik thailand 3 bulan start dari next week..sorang lagi tengah pregnant..so susah sikit la nak gerak..wuwuwu..dah la paling selalu sembang2 dengan diorang je..and masa kelas pun duduk tengah2 antara diorang berdua..huhu

Me and Anna..dia ni dari thailand..kawen dengan nihonjin dekat sini.start dari 1st class dah duduk sebelah dia..memang ramah..and boleh cakap bi..so memang senang nak berkomunikasi la..tapi next class tak dapat join sebab nak balik thailand for 3 month..tak tahan sejuk katanya..

Ni pulak chairaato..dari thailand jugak..comel kan..dia tengah pregnant..next class pun tak dapat join jugak..time tu dah sarat sikit kot..lagi pun sejuk kan..member yang paling rajin reply message dekat hp..tapi dia ni tak reti cakap bi..so memang kena gambare la cakap nihongo dengan dia.huhu

Rupa dalam kelas kitorang..sensei dekat kelas ni memang ramai..diorang tukar2 ajar..yang tak ajar pun datang gak..jadi pemerhati and tolong2 student if ada tak paham..arigtou suzu*ki sensei, tama*i sensei, tanak*a sensei dan lain2..yang lain tatau nama..sebab takde ajar..huhuu

Masa penerimaan sijil..yang bagi sijil tu orang admin kot..tak pernah nampak pun before ni..tapi dia yang bagikan sijil..huhu..oh ye bagi yang attend semua kelas, dia pulangkan balik yuran untuk join kelas ni hari tu..chairaato je yang dapat rasanya..huhu

Tadaaa..my first sijil yang dapat semenjak duduk dekat nihon ni..heeee..padehal aku g 9 kali je kelas tu..patut 18jam la..tapi dekat semua orang pun dia tulis 24jam..sebab 1 kelas 2 jam kan..heee

Seronok dapat peluang pergi kelas bahasa jepun dekat sini..tak sabar nak tunggu next class pulak..so bulan 12 ni memang takde kelas la..tengah pikir2 nak ambik ke private class tu..or nak study sendiri je..huhu..

Jya!

24 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

omedetou anum....
kejap jer class nihongo ekk
ai kawan baik pun bukan nihonjin but from filipina :D

mas saari said...

mesti dah teror cakap jepun ni..

Asrul "iLham" Sany said...

gua jap je tahan blaja kelas jepun sebelum tukar kelas perancis

:D

azam said...

hehehe.....xsempat belajar lah....

bahasa jerman retilah...hahahaha

omedetou anum.......

Adylia Qarissa said...

muka pon dah macam orang jepun..cuma beza bertudung titup..comey nie..

jepun versi melayu asli :)

adarnadzmie said...

lepas ni leh la ajar akak bahasa jepun yer... satu hari satu word...hehe

Cik Bhulat said...

seronoknya belajar..nti boleh la buat kelas jepun dekat cini..1 hari 10 words..hehe..dah lama xdtg cini =)

Huda said...

seronoknya belajar bahasa jepun...:)

TiTi said...

wah nanti balik malaysia boleh bukak tuisyen bahasa Jepun :D

::Mastura Zakaria:: said...

tudia........dah blh spekaing jepun la ni..hihihi lama tak singgah blog akak ni...

aReLaN said...

rndu kelas nihongo mse mle2 persediaan dlu.walupon susah tp enjoy.hehehe

umie naziera said...

seronok kan habis sekula..hehhe

sitiezahim said...

sikitnye la jam blajar..hihihi...

CintaZulaikha said...

alhamdulillah, seronoknya da dpt sijil kan..

Teratak Hami said...

Kena praktis cakap Jepun dengan husband :-)

Rozuan Ismail said...

anum san,omedetou gozaimasu. huhu =D

Asmara said...

akk dulu pun lepas beranak terus stop gi kelas. rugi pulak rasanya. sebb dr situ boleh dpt ramai kawan dan mcm2 aktiviti. sini x ramai gaijin, eh tiba2 rindu nak pegang buku lak. hehe..

meyda said...

wah...tahniah2.. nak tau perkembangan belajar bahasa jepun level 3 pulak nanti... hehe.. :p

Soo Hae Daa said...

congrats..!! nnt leh ajar kita ckp jepun...yeay..!! =p

Saiazuan said...

huyoo dpt certificates ek :D

ek sis nk tnya, ur hubby tu nihon-jin or malaysia-jin?

z a z a said...

isshhh ni yg jealous niii. kat UK mahal gilee giler kelas bahasa jepon. solutionye is belajar sendiri. hua hua hua

Atashi In Hiroshima said...

omedetou!!! wah conversation class tu, level 2. hehe...saye tak terer cakap...broken hbs. sbb lmbt fikir mana satu nak gune. hihi.. dulu register kat community center kelas free tp tak pergi haha...malas sbb hari sabtu.

Liyana Zahim said...

Waaa... Balik ley jd cikgu bhse jepun ni akk... Huhuhu~

::sYieQo:: said...

waa...seronok nye! kite nye hasben keje kt jepun, tp skrg trpaksa brjauhan lah sbb kite takot nk gi sane..xreti ckp jepun la (T_T) bile tgk kelas ni trasa mcm nk gi sane pulak n amek kelas bhsa jepun...xde la jauh2 kan..ok x sensei2 yg ajar nye??