Sunday, July 31, 2011

Selamat berpuasa semua^^

Salam.

Just short entri..nak wish selamat berpuasa kepada semua yang singgah membaca di sini..semoga bulan ramadhan ni kita sama2 dalam meningkatkan amal ibadah kita :)

Tahun ni first time berpuasa sebagai suami-isteri..puasa pulak di bumi nihon..tengah musim panas pulak tu..moga2 dipermudahkanla semuanya..amin..

Niat dan target untuk bulan puasa ni dah ada dah..tapi tak berhajat pulak nak tulis disini..moga tercapai semuanya.

Bulan puasa ni mungkin mood berblogging tu berkurang sikit la kot..tapi kalau ada apa2 yang menarik, saya akan kongsi di sini..

So, sekali lagi..selamat menunaikan ibadah puasa ye semua..

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" kalau suka entri ni. TQ~

Friday, July 29, 2011

Wanda rando@ wonder land~




comel je.huhu


see..takde orang dah pun..haha


rumah hantu tapi tutup dah pun..haha

Ada masa dan ketikanya nanti boleh la datang lagi..heeee^^

Thanks for reading.
Jya!

Thursday, July 28, 2011

Penangan bunga kantan (^___^)//~

Salam.

Saja nak tunjuk hasil masakan sebab ada bunga kantan ibu pos dari mesia haritu..but now stok dah habis dah..ada sikit je pun..walaupun bunga kantan ada tapi daun kesum takde..layankan je laaa..heeeee..aa ikan masak asam pedas tu masak 2 hari lepas and semalam juga..2 hari berturut2 tuu..hahaa..laksa tu pulak masak semalam..kan best kalau dekat jepun ni ada bunga kantan and daun kesum..huhu..tapi bersyukur je la kan..dari tak dapat rasa langsung..huhu

Guna ikan saba je masak asam pedas ni..dah lama gila nak makan asam pedas okeh..ni baru dapat..haha..actually, ni pun memang first time dalam hidup kott masak sendiri asam pedas ikan ni..nasib baik jadi..haha..before2 ni makan yang orang lain masakkan je..heee

Kalau ada bunga kantan or daun kesum memang wajib buat laksa..saaangat suka laksa..tapi suka yang tak pedas la..kalau yang pedas sangat tu..tak mampu gak nak makan..haha..yang ni pun sama jugak..juga ikan saba..bukan kak saba punya ikan ehh..heee :P

Okey laaa nak sambung memasak untuk hari ni pulak..heeeee~

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini.TQ~

Wednesday, July 27, 2011

Himawari @ Awara~

Salam.

Boleh perasan pun dekat gambar2 bawah ni, banyak lagi yang tak kembang..huhu^^ jalan pun depa tak ratakan cantik2 lagi.heee~


Cantik kan~


himawari dan rakan2nya^^


Daun baru.haha


Kalau semuaa dah kembang laagi cantik~


Nyummeyhh!

Salam.

Hari tu mood malas masak..so ajak hubby makan luar..pilihannya mesti la saize sebab murah sikit nak bandingkan dengan kedai2 lain..huhu..murah2 pun nyummy jugak tau..huhu



Aaaaa..tiba2 sekarang ni rasa nak makan pizza boleh tak..huhu~Ada sapa2 boleh tolong tapaukan pizza dekat pizza hut tak..mushroom soup sekali..huhu

Jya!

p/s: gambar iphone je ni..huhu^^

Klik "like" jika suka entri ini. TQ~

Tuesday, July 26, 2011

Cream butterprawn and budou~

Salam.

Hari tu kan teruja sebab dapat daun kari tu kan..esoknya terus buat cream butter prawn ni..dapat resepi dari my friend..thanks mel..rsa dia memang jadi la..sedapp..cuma terletak lebih cili api la pulak..nak cerita pasal cili api ni, dah lama gila sebenarnya hubby beli dekat baticrom (kedai online dekat jepun ni)..berbulan2 dah la jugak kot..tapi ade je dlm peti ais tak guna2..haha..sebabnya aku bukan nak makan pedas sangat..so haritu baru rasmi la kiranya cili api tu..tu pun guna 3 je..heee..dah buat cukup pedas dah..huhu..oh ye, tapi tak tau dekat mana silapnya, rasa macam tak pekat lak kuah dia..memang nak kena improve lagi ni..dah nampak macam masak lemak udang je..sobsob..

Lepas ni kena try lagi la..sementara daun kari masih boleh guna tu..huhu..oh ye, haritu pun saja beli budou @ anggur masa pegi yusu..aa nampak memang menarik gila buah dia..memang manis tak hengat la..aku pun first time makan..not bad la jugak..tapi memang lain eh rasa dia dengan anggur mesia..haha..yang ni kalau makan banyak2 bole pening..manis sangat..haha

cream butterprawn yang tak berapa nak creamy pongg..huhu

budou @ anggur manis tak hengatt^^

Thanks for reading.
Jya!

p/s: dalam entri ni masak hari tu..hari ni masak spegeti pulak..dari malam tadi teringin nak makan spegeti..alhamdulillah dah selamat masuk perut pun..burpp..oishikatta :)

Klik "like" jika suka entri ini.TQ~

Monday, July 25, 2011

Fuusha @ windmill @ kincir angin~

Salam.

Lepas ke kitagatako sabtu haritu, pusing2 area situ nak cari tempat paling dekat nak tengok fuusha ni..aa aku ni sangat teruja tengok fuusha ni..suka sangat tengok..sebab cantik kan..lagi pun bukan ada dekat area rumah pun..heee

So, haritu pusing2 cari jalan dari kitagatako tu..sampai la ke area awara..jumpa la jugak akhirnya tempat diorang letak fuusha ni..sangat cantik..first time dapat tengok dekat2..besar and tinggi gilaa.hee.suka2.tenkiu2 hubby sebab bawak saya..so, of kos la tak melepaskan peluang nak ambik gambar fusha tu..heee :)

Nak tengok gambar? jom2..heeee (^___^)//~







Gambar ni je dekat area kitagatako..yang lain tu dekat awara..tu sebab tak berapa nak biru awan dia..huhu~


Random pictures @ Kitagatako :)

Salam.

Sambungan entri ke kitagatako sabtu aritu..saja nak letak gambar je..gambar2 yang dah di edit pun..semangat nak buat collage hari tu^^ heeee~

So layan kan je k..memang ada tempat yang tak pernah sampai pun before ni..kali ni betul2 habis explore nih..gara2 nak cari hiimawari yang tak jumpa tuh..haha~


Dah banyak kali datang, first time perasan map nih..haha


Kalau perasan dekat gambar atas sekali, ada budak2 tengah berlatih kayak dekat situ..tapi kecik kot kan..ada gak tempat kayuh2 itik tu..tapi tutup pulak..huhu




Sunday, July 24, 2011

Chess - Stop motion^^


Salam.

Hari tu aku and hubby buat second project stop motion video nih..dekat rumah ni memang ada chess set ni..hubby yang beli dulu..konon2nya nak main bersama la kan..last2 main nye tak..jadi benda lain pulak..haha..semangat gilaa hubby nak buat video ni..kena ambik satu2 gambar nih..baru nampak macam dia bergerak..

Korang suka main chess tak..heeee..oh ye, untuk menghasilkan video 1 minit 11 saat ni..kitorang menggunakan lebih kurang 180 keping gambar..haha..banyak step kena buat tu..huhu..tapi pelan2 ok je..lagi pun ada tripod yang membantu..memudahkan lagi kerja..lagi pun dah reti siket nak edit buat video ni..so lama masa nak ambik gambar je..nak edit untuk hasilkan video kejap je..hee

Spend your 1.11 minit to watch this video k :) sekali lagi guna lagu maru2 mori2 yang comel nih untuk video ni pulak..heeee^^

Thanks for reading.
Jya!

p/s: kenapa ada satu widget dekat sidebar tu merajuk ye..isk2..tak syiokk betull..huhu

Klik "like" jika suka entri ni. TQ~

Jalan2 taman @ Kitagatako

Salam.

Besar jugak la tempat ni rupanya..penat gak berjalan..sebab panas tak hengat kan..huhu..before aritu, masa datang time haru tu..picnic je..tak explore sangat pun tempat ni..ni rasa macam dah khatam dah kot tempat ni..haha..so masa jalan2 tu, saja ambik2 gambar la macam biasa..taman dekat situ pun tak berapa terjaga sangat..tapi sebab dalam gambar nampak cantik la pulak..so tempek je la dekat sini..heeee~


Semak je sebenarnyaa..tapi nampak cantik pulak..huhu


マル・マル・モリ・モリ! @ Maru maru mori mori!



Romaji lyric:

Maru maru mori mori minna taberuyo
Tsuru tsuru teka teka ashitamo hareru kana?

Dabadyua dabajyaba dyua
Wasure mono sunnayo
Dabadyua dabajyaba dyua

Ookiku nattara osora ni koe ga todoku kana?
Itsu made demo issho dayo

Maru maru mori mori minna taberuyo
Tsuru tsuru teka teka ashitamo hareru kana?

Kanashikute naiteita hitori aruku kaerimichi
Konna toki honwaka na
Minna ni aitai na

Maru maru mori mori omaji nai dayo
Tsuru tsuru teka teka nikkori egao

Ichi ni no san shi de goma shio san
Takusan dato oishii ne

Maru maru mori mori puka puka ofuro
Tsuru tsuru pika pika goshi goshi burashi

Minna san gunnai mata ashita
Asagohan wa nandeshone?

Dabadyua dabajyaba dyua
Onaka dashite neruna yo
Dabadyua dabajyaba dyua
Yoku dekimashita


English translation:

Maru maru mori mori We’re gonna eat everything
Tsuru tsuru teka teka Will it be clear again tomorrow?

Dabadyua dabajyaba dyua
Don’t’ leave anything behind
Dabadyua dabajyaba dyua

When I grow up, will my voice reach the sky?
We’ll always be together.

Maru maru mori mori We’re gonna eat everything
Tsuru tsuru teka teka Will it be clear again tomorrow?

I was so sad, I walked alone crying on the way home
At times like this, the warm and comfortable
everyone, I want to see

Maru maru mori mori It’s a magical spell
Tsuru tsuru teka teka A sweet smile

1, 2, 3, 4 and goma-shio-san
It tastes good when you eat with many people

Maru maru mori mori Floating in the bath
Tsuru tsuru pika pika Scrubbing brush

Good night, everyone, see you tomorrow
I wonder what’s for breakfast?

Dabadyua dabajyaba dyua
Cover you tummy when you sleep
Dabadyua dabajyaba dyua
Good job


p/s: letak lagu ni dekat sini sebab suka sangat dengar..sambil2 tu boleh nyanyi sekali..hihi..comell sangat diorang (Ashida Mana and Fuku Suzuki) ni kan.heee^^

Klik "like" jika suka entri ini.TQ~

Saturday, July 23, 2011

Parcel from Malaysia :)

Salam.

Hari ni, parcel yang di tunggu dari mesia dah selamat sampai..ingatkan sampai dalam hari khamis haritu..tunggu punya tunggu tak ada pulak..last2 sampai hari ni..nasib baikla orang yang hantar tu sempat sampai before kitorang keluar tadi..kalau tak lambat lagi la baru sampai.huhu~

Okaasan, arigatou nee^^

Parcel kali ni, ibu pos udara je..tapi sikit je laa..udara mahal sikitt..eh mahal banyakk dari pos laut..aku pun tak syorkan sangat pos udara ni..rasa macam membazir je..sebenarnya takde la benda yang penting2 sangat pun..tapi sebab ibu dah offer hari tu nak pos udara kan..bagi jelaa list2 yang terasa nak tu..haha..tapi ada satu lagi parcel laut yang tengah menuju ke jepun ni..tu lambat lagi sampai..time2 raya nanti baru sampai kot..huhu

Antara yang ada tadi..bonjela (almaklumla..aku ni asek kena ulser je.dari dulu biasa guna bonjela je..huhu)..pastu ada daun kari, bunga kantan,ikan bilis, cream of tartar, pastu ada la benda2 nak buat kuih sikit (mood nak buat kuih raya la kononnya kan..haha)..oh ye, ada gak ibu pos ada satu buku yang aku mintak poskan aritu..sebenarnya tu pos laut pun boleh..tapi dah pos udara sekali lak..berat buku tu, terus jadi bertambah mahal pulak kos pos..isk2...rugi2..tapi takpe laa boleh aku guna awal.huhu..

Yang best..daun kari and bunga kantan tu elok lagi..seminggu tahan lagi rupanya..yang sebelum ni haritu, mintak ibu poskan udara, tapi sebab masa orang tu hantar parcel ke rumah, kitorang takde kot..lepas tu tak perasan notis dia..lepas 2 minggu baru ambik parcel tu..habis layu semua benda..sob2..kali ni okey lagii semua..kena plan la nak masak apa guna daun2 tu semuaa..tapi laksa konfem nak buat laa..heeeeee~ satu lagi dah berkira-kira nak buat cream butter prawn..yeayy..dok menunggu daun kari je sebenarnya dari hari tu..haha~

Oklaa..tu je kot..oh ye..tadi cek2 akaun nuff..dapat satu b.e baru rupanya..aa rezeki la agaknya ni kan..sebab sekarang ni, aku pun dah kurang sikit ber-bw suma ni..gomen nee..tunggu ada mood nk bw nnt nak terjah sumaa balik..huhu~ jangan amik hati ye..kadang2 tu ada gak datang melawat cuma tak tinggal jejak.huhu..buat masa ni..ada 2 b.e tengah running..lagi 3 dah jadi m.e pun..huhu..akibat trafik yang merundum2 sebab malas bw la ni..heee..tapi actually dah malas nak ambik kira sangat dah b.e2 ni..kalau ada tu, ada la.takde pun, aku berblog macam biasa gak..kalau orang suka baca apa aku tulis..orang datang la baca..tak ada orang nak baca pun..aku tulis gak cam biasa..huhuu^^

K, nak sambung mengedit2 gambar jap..heeee~ amacam weekend korang..best tak..heee :D
Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini.TQ~

Stop motion video - Hotokegozen no taki~

Salam.

Akhirnya lepas berkali-kali edit, guna software itu dan ini..terhasil la jugak our first stop motion video ni..mula-mula tu dah siap edit semua..tapi software tak sesuai kot..bila save gambar jadi sangkut-sangkut gitu..last2 cari software lain..baru jadi..lepas 5 hari baru siap video ni..huhu

Ni asal2 dia bukan video..jangan silap pulak..heee..gambar je sebenarnya..ambik banyak2 kali, so terjadila macam pergerakan tu..nampak macam simple..tapi penat jugak la sebenarnya..lebih2 lagi sebab sambil mendaki bukit kan..so kualiti gambar maybe ada yang kureng..sebab jurugambarnya tak bertauliah ye bab2 nak ambik gambar banyak2 dalam satu masa ni..huhu..

Untuk pengetahuan, untuk kali ni kami menggunakan lebih kurang 300 keping gambar untuk menghasilkan video 2 minit ni..huhu..so enjoy the video^^

Selamat menonton :)

Thanks for reading and watching~
Happy saturday!
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini.TQ~

Friday, July 22, 2011

Me, hubby and origami~

Salam.

Hari ni kenapa la agaknya perut memulas2 dari pagi tadi..adoi laa.tak tertahankan betul..huhu..opss awal2 tulis dah cakap pasal sakit prut pulak kan..hahaa..okey2 tu bukan topik utama..now dah ok sikit, baru ambik feel nak menulis di blog..huhu~

Saja nak cerita..aritu kitorang ada la beli buku origami sekali dengan kertas dia la..saja je laa nak buat2 origami kononnyaa..haha..konon2 ada la projek nak buat dengan origami tu nanti..haha.tapi dah dekat seminggu baru la bersentuh kot buku origami tu..haha..tengok macam senang je nak buat origami ni..tapi kalau tak paham betul2 instruction dia..terkebil2 jugak di buatnya..haha

Malam tadi sebenarnya baru la aku and hubby dok godek2 camne nak buat origami ni..aritu beli buku origami pasal binatang..nak di bandingkan aku and hubby, rupanya hubby lebih berbakat kot..aku ni dok terkial2 nak melipat..hahaa..

Buku origami

kertas nak buat origami - ada banyak kaler

うま@ uma@ horse

はと@ hato@ dove

つる@ tsuru @ crane

baru berjaya buat tiga ni je pun..うま、はと and つる :)

Nanti bila berkelapangan dan berkerajinan boleh la buat lagi origami ni..nak buat binatang lain pulak..haha..

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini.TQ~

Thursday, July 21, 2011

Random pictures @ Ono~

Salam.

Now tengah mood nak tempek gambar je..heee..saja nak letak gambar2 yang di snap masa on da way ke taki hari tu..area2 ono..ono ni tempat dia macam lagi kampung la kalau nak di bandingkan dengan fukui..pekan dia pun kecik je..

Macam biasa la kalau dah duduk dalam kete tu..memang asyik nak snap sana sini je..heee..lagi pun ni first time ke ono..suka beul kalau dapat tengok tempat baru ni..hihi^^

So layankan jela gambar2 ni ye~


post office dekat mana tah ni..kecik je kan..huhu


Nak menyampaikan ke ono ni, banyak betul la terowong..rasa macam 6-7 kot..tak kira..


suka isi minyak di eneos?? kitorang tidak.heee


Area ono ni, pelik gila..first time tengok tempat yang tanam keladi besar-besaran..tu yang hijau2 tu keladi la..natsu ni memang orang tanam keladi ke..dekat fukui takde pulak orang tanam keladi..huhu


snap2.rumah japong tepi sawah..aa dekat sini sawah memang di mana-mana saja..huhu

Kitorang sempat gak la berenti singgah dekat satu tempat ni..sebab nak tengok view dia yang cantik..sambil snap2 gambar sikit..berenti masa dah odw balik dari taki pun..



view 1


view 2



love this pic!


rasa nak terjun dalam air yang cetek tu.haha

Thanks for reading.
Jya!

Wednesday, July 20, 2011

Hotokegozen no taki- Part 2 (^___^)//~

Salam.

Entri ni entri kesinambungan entri sebelum ni..sebab gambar2nya masih banyak lagi yang belum di tempek..haruslah dibuat entri yang lain pula kan..heee~

Haritu letak gambar yang tiba2 je dah sampai taki..padehal odw tu..masa panjat beratus2 anak tangga tu, ade jugak ambik gambar..haritu eksitedd nak tunjuk gambar taki..kali ni apa kata kita tengok gambar masa kami mendaki bukit pulak..campur2 dah gambar naik dan turun bukit..heee..

Sekali sekali buat aktiviti sihat dan berpeluh macam ni menarik jugak..hihi..~

Masa baru2 sampai, dah bergambar dekat kuzuryu dam ni..air dia kaler hijau2 gitu..dlm gambar tak nampak sgt pulak..seriyes cantik..huhu

blur pulak nama taki tu..heee

Ni takde orang nak lapkan ke..haha..history pasal nama taki ni..

10 minit nak naik ke taki katanya..tapi lebih je kot.fenatt..haha

posing jap dekat tangga tinggi ye..

80m lagi nak sampai taki..huhu

Boleh tgk tower line and kuzuryu dam dari atas bukit..

Air free okehh..fresh lagi..haha..boleh minum sampai kembong :P

Peace jangan tak peace \/

Haruslah di ulang tayang semula gambar taki yang cantik bangat ni..hihi :D

Ehh..macam aku g taki sorang2 pulak ye..mana gambar hubbynyee..hahaa..aa entri kali ni aku nak conquer sorang2..hahaa..padehal gambar hubby takde..kena jadi photographer peribadi..heee~

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini.TQ~

Tuesday, July 19, 2011

Hotokegozen no taki (^___^)//~

Salam.

Nak sampai ke taki ni, kena menapak naik bukit dulu lebih kurang 300m kot..15 minit gitu..penat tak penat gak la..haha..so jom tengok gambar pulak k~


hotokegozen no taki~


Banyak gak la tangga yang nak kena menapak ni..huhu


Lepas penat menapak..sampai pun tempat taki ni..kireiii^^


cantik kan..rasa nak rendam time2 tu jugakk..haha


Dah abes ambik gambar jom balek aaaa..menapak turun pulak..huhu

Actually ada banyak lagi gambar..tapi nanti la update dekat next entri pulak :)

Thanks for reading.
Jya!

Klik "like" jika suka entri ini.TQ~