Friday, October 28, 2011

Thursday, October 27, 2011

Fukui international festival 2011

Ahad yang lepas ni, dekat fukui ni ada international festival..macam2 aktiviti ada di jalankan..oh ye, tempat dia dekat kokusai kouryuu kaikan (bangunan tempat saya ambik kelas bahasa jepun tuh) Actually pergi pun sebab student malaysia dekat sini ada buat persembahan..kalau pun mesti tak pergi agaknya..huhu..sebab lagipun hubby baito pulak haritu..so folo je student2 yang lain pergi..heee..first time tengok festival ni dekat sini..best la jugak..dapat tengok persembahan dari macam2 negara..selain persembahan, ada jugak diorang buat2 macam2 jenis game dekat setiap floor tu..tapi tak sempat nak try pun..sebab tujuan utama nak tengok persembahan kan..selain tu jugak, ada macam2 jenis makanan setiap negara..tapi kitorang tak makan pun la..sebab takut tak halal kan..kitorang pergi awal la jugak dalam pukul 9.15 pagi camtu..sebab persembahan macam awal la jugak..huhu..oklaaa..layan gambar la pulak..

persembahan マレーシア@ malaysia jam 10.40am

Ada kuiz jugak..tapi tak sempat la nak join..dalam satu bangunan tu dia letak macam 10 soalan..kalau jawab sume dapat hadiah kot..tahla..kalau banyak masa nak je join..haha

berbaju tradisional melayu :) aaa bendera malaysia takde pun tau dekat belakang tuh..huhu

jalan punya jalan, silap masuk lorong daa..ada orang dekat situ suruh jawab survey la pulak..huhu..banyak lak tu soalan..

sambil2 jawab soalan survey, main2 globe dekat atas meja..cari mesia dekat mana..haha

jalan-jalan lagi..kena tahan dekat pakcik ni la pulak..suh dengar dia main benda ni..taktau alat ni nama apa..huhu..tere gak dia main..sambil2 tu dia nyanyi..dia suh kitorang tengok lirik lagu dekat kertas tu..huhuu..lama pulak tu dia nyanyi..time tu ramai pulak orang ambik gambar kitorang..bajet glemer jap.heheh

.
.
.
.
.
.
.


And dekat bawah ni antara persembahan yang kitorang sempat tengok..tapi sebab kitorang duduk belakang sangat..fokus gambar lari..tak cantik sangat pic..haha..menyesal pulak tak g dok depan kan..aiseyy..


.
.
.
.
.
.
.
.



ni opening kott..orang jepun ke china ke tahla..hak2

from thailand

from mongolia

ni tak pasti la mana..lagu dia macam arab2 sikit..ada 2 geng diorang ni..satu lagi seksi sangat tak sanggup nak ambik gambar..haha

from brazil..diorang hantar budak2 je..heheh..muka mix2 je budak2 nih..yang paling kecik baju biru tu comel betul..mak dia siap ajar dia lagi nak buat step apa dekat depan sekali tu..heee

persembahan dikir barat dari student malaysia :)

Ada lagi persembahan lain tapi tak sempat nak snap gambar pulak..isk2..and ada jugak persembahan/acara yang tak sempat nak tengok sebab masa tu tengok diorang buat latihan kejap before persembahan..huhu

That's all. jya!

Wednesday, October 26, 2011

Bihun sup paseo


Ahaaaa..bihun sup ni buat hari tu..bila tah tak ingat..haha..saja nak tempek sini..ada orang kata nak makan bihun sup kan..so buat la..nak habiskan stok bihun yang ibu pos dari mesia haritu..takpernah lagi beli bihun dekat sini..orang cakap rasa dia tak sama tahla..huhu..so ni stok bihun dah habis lepas ni dah tak buat la menu berasaskan bihun ni kot..heheh..bihun sup atas ni pun buat simple je..daun sup sume tak letak pun..haha..

Aaa..cuaca hari ni agak sejuk la jugak..sidai baju pun dah agak lambat tadi tu..tak kering la agaknye kot..huhuuu..oklaaa..nak berjalan ke mitsuwa kejap..beli apa yang patut..stok sayur dah habiss...huhuuu..sementara still cerah ni..sekarang maghrib dah awal..5.08pm camtu dah maghrib..waktu siang semakin pendek..huhu..

Jya!

Wednesday, October 19, 2011

Random!

Cerita hari ni kan..aaa semalam la kiranya sebab dah masuk rabu dekat sekarang ni..huhuu..pagi2 lagi hubby dah kelam kabut sebab komputer dah takleh on..and iphone dia pun tak boleh on..sebabnyaaa..hahaa..masalah teknikal berlaku sebab malam semalam dia sebok2 godek apa tah dekat iphone dia..connect to computer..last2 dua-dua tak boleh on..huhu..aku boleh tolong tengok jela..nak tolong tak reti..haha..hasilnyaa.last2 kena beli hard disk baru satu..hard disk lama ok je tapi kenapa tah komputer takleh detect macam tu la jugak ceritanyaa..dari tengahari sampai petang hubby godek2 balik komputer..last2 kena format balik je..pastu lagi la pening macam2 nak kena install balik kan..nak betulkan komputer sampai lunch pun lambat..huhu..petang sikit hubby g hantar aku g kelas nihongo..cerita dekat kelas nihongo pulak, hari ni ada 2 orang lagi student baru..dari china gak..memang ramai orang china dekat sini..huhu..tapi tak sempat beramah mesra pun sebab duduk jauh..geng2 aku dekat kelas nihongo tu orang thailand je..kanan kiri orang thailand..huhu..diorang pun tengah risau sekarang sebab thailand tengah banjir kan..risau kat family diorang la..huhuu..habis kelas, hubby ambik dekat kokusai kouryuu kaikan tu..awal gak hubby sampai...before kelas habis.heee..and bila tanya2 dia kata iphone dah ok dah..dia buat camne pun taktau la..tapi macam format balik gakla..semua kena install balik..haha..tu laa rajin sangat godek sana sini kan.heeee. :P

Dekat bawah ni saja tempek pic yang hubby snap aritu masa kuar..tak edit2 pun..ingat nak edit sikit tapi software dekat komputer sume takde tak install lagi..so tempek terus je laa..heeee













Oyasumi, jya!

Sunday, October 16, 2011

Hujung mingguku

Hujung minggu ke hari biasa ke biasa je sebenarnya..yela sebab bukan kerja pun kan..hari2 dok rumah je kan rutin harian macam biasa laa..masak, kemas rumah, masak balik, sidai baju, main gamee..erkkk..haha..cumanya hari minggu hubby tak ke lab..tapi macam semalam hubby baito jugak..huhu..sementara hubby baito semalam, aku pergi ke hospital dengan jihan, kouhai hubby di sini..first time jejak kaki dekat hospital dekat jepun ni..haha..after 10 months kot..ni pun pergi hospital sebab nak melawat jiran yang baru lepas bersalin..and g tengok baby dia sekali..comel baby dia.kecik je macam ibunyaa..huhu..berat 2.65g kalau tak silap..huhu..baby girl..nama taktau lagi..tungu hari ke 7 baru nak letak nama dengarnya..omedetou :) oh ye..first time pergi hospital kan..rasa macam cantiknyaa hospital ni..macam hotel pun ada bangunan diaa..tapi tak snap gambar la pulak..sebab bawak henpon cikai je time tu..huhu..yang dekat dengan rumah kitorang ni, hospital lain..taktau la hospital apa..hospital orang tua kot..erkk..tak sure..haha

Hari ni pulak, keluar dengan hubby ke Apita..dah lama gila gak la tak pergi apita..huhu.kalau la rumah dekat je dengan apita or boleh drive sendiri..hari2 dah terjah tau..huhu.tak beli pape pun..jalan2 cuci mata je..kalau ikutkan hati memang nak je beli macam2..haha..g tengok kedai2 baru dalam apita tu..dah lama kot..kitorang baru nak tengok..huhu..oh ye ade la beli satu benda..alas untuk dapur masak IH tuu je..sebab yang lama punya macam dah tak best nak guna je..hubby nak nak beli..macam ia pulak yang memasak kan..haha..lepas pusing2 dalam apita tu, singgah kedai buku kabos kejap sebab nak cari satu buku tu..dah 2 kabos pergi..tapi takde gak buku tu..kena beli online la agaknya..huhu..takde rezeki.and before balik, singgah starbucks jap..mochikaeri je pun..huhu

And now, lepas balik tadi, hubby g taiikukang nak main futsal..isk2..sebab taiikukang tu full terus..malas nak folo laa..kalau ada tempat boleh shot2 basketball ke nak gak folo..huhu..tapi g tengok je..malas la pulak kan..haha..pastu malam ni hubby baito la pulak..kena masak lagi..so better dok rumah la kan..huhu..cepatnyaaa dah habis weekend..sok dah isnin..lusa selasa..kene g kelas nihongo..homework tak sentuh lagi..erk..cepat gilaa hari2 berlalu..macam taktau dah buat ape je sebenarnyaa..isk2..


Cuaca sekarang ni, nak kata sejuk sangat tak pun laa..tapi dah tak berapa panas la..sidai baju pun dah tak berapa cepat nak kering..cuaca asyik tak menentu..kejap cerah kejap panas...tengok daun2 pun banyak dah start2 bertukar warna..dah start2 layu and gugur..excited jugak..sebab tahun kira ni my first autumn in japan nih..so bye2 natsu!~~so, jya!

Thursday, October 13, 2011

Kouen paling dekat dengan rumah

Kouen @ taman permainan dekat jepun ni seriyes memang banyak..ada yang cantik..ada yang biasa2 biasa..yang cantik tu biasa memang besar..yang dekat2 rumah ni biasa2 je..tapi memang terjaga..kouen paling dekat sekali dengan rumah kitorang kouen yang terletak belakang hospital..hospital depan rumah je pun..takla depan sangat tapi dekat je..before joging selalu singgah kouen tu kejap sebab nak warming up..tapi hari tu masa ambik gambar bukan nak joging..saja jalan2 je..bosan2 duk rumah.haha..jalan kejap je pun before maghrib..dekat sini, makin hari, malam makin cepat..suhu pulak semakin sejuk..huhu..time pegi kouen ni takde orang pun..memang biasa tak ramai orang..kalau ada sikit2 je..maybe dah lambat sangat pun time tu..budak2 dah masuk rumah la agaknya..huhuu..before ni masa g kouen, tengok pokok2 dekat kouen tu banyak je daun..ni dah kena potong dahan2 semua..nampak togel la pulak..kenapa tahnya..huhu


Last tu bunga dekat kouen tu je..saja tangkap..and pemandangan awan before balik rumah..huhu..btw..tahniah kepada jiran rumah apaato sebelah, dee yang dah selamat melahirkan anak perempuan tadi..omedetou :)

Jya!

Wednesday, October 12, 2011

Jamuan raya warga fukui 2011

Baru sempat nak pilih2 gambar raya and cilok2 gambar dekat fb..heheee..sebab ada yang takde dekat kamera sendiri..huhuuu..pinjam gambar ye :) Kebelakangan ni sebok main game je tu yang tertangguh2 nak update pasal jamuan raya hari tu..heheee :D susah jugak kalau asyik main game ni..semua kerja tak jalan..huhu..oh ya..nak cerita yang hari ni, me and hubby buat rombakan susunan dekat rumah kitorang ni..rombakan besar-besaran..heheee..walaupun penat sikit tapi sukaaa..haha..saja laa buat rombakan sempena nak masuk autumn dan winter nanti..sebab cuaca semakin sejuk, so nak susun ikut kesesuaian dalam rumah..haha..best jugak bila keadaan dalam rumah dah berubah ni..heee..thanks to hubby yang sudi merombak bersama2..heee..

Oklaa berbalik dekat jamuan raya ni..tempek gambar jelaa di bawah ni..untuk kenang-kenangan di masa hadapan je.heee..jamuan kali ni bersama-sama semua warga fukui..ada 2 orang student baru yang bakal sambung phd dekat sini..sorang tu ex-fukui jugak dulu..datang balik untuk sambung phd..bulan 12 ni baru wife diorang datang sini..bertambahla lagi 2 family dekat fukui nanti..semakin meriah la nampaknya kan :) Selain tu, ada 2 orang guest..sorang tu nihonjin yang baru masuk islam..aisya-san..ada sorang lagi, syaco tempat hubby keja..tapi dia balik awal.huhu

Antara makanan yang masuk gambar

Gambar raya 2011 warga fukui, japan

Bergambar ikut kaler baju - ni team oren/ kuning/ coklat

team hitam

onna fukui.sikit je kan.sorang lagi tak masuk pic sebab dah g baito.orang sebelah tu kecik, so diri nampak besar la pulak..wuwuwuu..eh patutnya orang pregnant la duduk kan.isk2

team merah/ pink..2 orang je.heeee

team biru

me and jihan

before balik

peace \/

Sebelum bergambar tu, di adakan sekali sesi pemilihan ajak baru untuk tahun hadapan..sebab dekat sini sem akan berakhir bulan 3 nanti..so, siap2 lantik ajk untuk tahun depan..tapi kira dah berkuatkuasa pun la..tahniah semua untuk yang terpilih :) oklaaaa..tu je..jya!