Monday, December 10, 2012

Harahetaaa

Onaka ga suitaaaa
Aaaa lapanyee baru makan 3keping biskut je arini wuuuuu
Member2 makan cuti la pulak arini haha
Nak g kafe ke x..hahaaa
Jyaaaaaa

Saturday, December 1, 2012

Ashita @ Esok

Salam
Ahaa.
Esok dah sampai hari yang di tunggu2..
Exam nihonggoku..hahaaa
Dahla tak berape nak stadi pun ni..
Isk2 N4 je pun..hubby cakap senang je..
Yela tu..kalau die yang amik senang la..
Ni bukan die yang amik..adesss
Tadi baring2 buat practice kanji dekat hp pun bole tertido haha
Kang malam family nak datang umah
Esok adik second last tu nak betunang
Elok la tu..aku pun exam esok haha
Lepas exam la tros g umah bakal adik iparku..heee
Mintak2 la diorang stat lambat cket..huhu
Oh ye..minggu ni 4 hari ada kursus..dekat malim nawar..
Hehs takde ape pn area situ..
Cumanya dapat lari dari keje je jap..heee
Oklaa..wish me luck tomorroww..
Ade sape2 amik exam nihongo gk sok?
Jom jumpe dekat sanaaa..hahaa
Jyaaaaa

Wednesday, November 14, 2012

Ohayo!

Salam
Hoho best o skang..dekat ofis boleh bukak facebook and blog hehe
Dulu tak boleh.baru2 ni pulak boleh.hee
Tapi tak laju mana la..semput2 jugak haha

Oh ye hari ni bos2 ramai bercuti lagi
Bukan orang india je
Cina melayu pun sama bercuti
So kosong je ofis ni hehe
Malas amik cuti sebab hubby tak cuti kan

Oklaaaa nak sambung buat keje
Sambil2 minum air milo panas + dengar lagu japongg
Aaaa sape rajin layan Jdrama?
Cite ape yang best skang ehh..
Boleh susume cket x..
So far rasa season ni cite priceless je macam best ckett huhu

Jyaaaa

Tuesday, November 13, 2012

Happy deepavali and cuti!

Salam
Happy deepavali bagi kaum2 india..huhu
Seronotnye deepaali sebab boleh tumpang cuti hehee
Tak g mana pun cuti, dok berehat je dekat rumah huhu
Tapi kesian hubby tak cuti..
Sebab cuti die ikut cuti jepun huhu
So, cuti deepavali ke awal muharram ke tak cuti..adess
Aku la yang seronok sehari cuti sehari keje..
Nak amik cuti rasa malas lak
Ala bos pun bukan ada nanti.hihi
Hari ni cuti so sempat la buatkan breakfast untuk hubbby..
Masak ketiaw goreng kerang je..hee
Dah lama beli ketiaw asek tak sempat2 nak masak kan..
Hari ni plan kat umah, nak basuh baju, lipat+iron baju
Pastu nak stadi nihongo..waa exam lagi 2 minggu lebih je kot..kinchou2.huhu

Eh rindu pulak nak letak pic dekat blog
Jap korek gambar lama yang tak letak lagi.heeee
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

DSC_0434

Seronotnyee cuti..
Boleh guling2 kat umah..heeee

Jya!

p/s: btw, tensen gak mlm tadi..diorang ni men mercun lama+kuat gilaa..mmg bising gilee..adesssss
Malam ni konfem ada lagi.huhu (T__T)

Friday, November 9, 2012

Blog @ office n 14 weeks!

Ahaaaa..yeayyy dah boleh bukak blog dekat ofiss.bestnyaaaa.hahaaa
Boleh la menulis selalu lepas ni
Aaa..start minggu ni kenape tah ssh sgt nak telah obimin tu isk2
Asek kuar balik je..takmo masuk
Besar sgt la ubatnye
Yang kecik sket besar2 acid folic tu xde ke.isk2
Tulunnnn..dah banyak masuk dalam sinki..huhuu

Aaa pg ni patut ade miting tp mls lak g kan
Tadi kene bdiri laa sgt sakit la pinggang..adehh
NI dok je kat kusi..sambil surfing lak tu haha
Tapi nak sambung buat ir lepas ni
Lepas tu nak curi2 stadi nihongo laaa
Risau exam nak dekat dah huuuu

Dah 14 weeks ni..cepat la 16 week..
Tak sabar nak smpai angka 4 bulan.heee

Jya!

Thursday, October 18, 2012

Nota: beli rumah

Thanks kepada org yang buat note ni.aku nk copy utk note diri sendiri.huhu

Bab 1 - Mencari Rumah.


Jenis2 jualan adalah.. 

1) New property
Rumah betul2 baru. boleh jadi dah siap atau masih lg dlm pembinaan. Selalunya harga akan murah (Ikut kawasan).
Tip: kalo rumah masih dlm pembinaan, check pemaju tu. kalo ada blacklist lupakan saja. takut pemaju lari.

2) Sub-Sale (beli dari owner)

Rumah 2nd-Hand snang ckp. Yg ni xperlu risau rumah xsiap atau pemaju lari. 
tp harga dia akan mahal dari rumah baru (ikut kawasan, owner mesti nk untung).
Tip: Kena tahu sbb apa owner nk jual. mesti ada sebab.

3) Bank Lelong (Auction).

Beli dari bank sbb org x mampu byr. Harga akan jadi sgt murah dan harga dia letak tu harga mula bid. 
lawan la bid sampai ada pemenang. bank lelong ni slalu xdpt tgk dlm rumah sebelum beli.

nota: kalo ada pe2 jenis lg sila update aku.


antara kiteria2 nk kena tgk masa mencari rumah.

- Jenis Rumah (2-str Teres, 1-str Teres, Apartment, Flat, etc)
- Luas tanah, Luas Rumah.
- brapa bilik? brapa tandas?
- Jarak ke tempat keje, jarak ke sekolah, jarak ke klinik, jarak etc
- Harga Rumah.
- Blackarea or not.
- Leasehold or freehold.
ada lg kiteria, tp aku biar korang je la fikir sendiri..

nota:-

leasehold: kita boleh tinggal 90 tahun dari tarikh siap bina. pastu kerajaan ambil balik tanah tu.
freehold: kita beli skali tanah. hak milik mutlak.

Cara plg mudah adalah dgn internet. Iproperty atau mudah. 

kalo korang rajin, kuar la jalan2 cari rumah atau pergi dia nye galeri. (yg aku xde masa utk ini)

Kalo ada yg berkenan, call terus agen dan set tarikh nk tgk condition rumah.


Masa jumpa nnt jgn lupa minta card agen. balik google company dia. 

kalo boleh call company dia dan tanya agen tu betul ke keje ngan company tersebut.

Bab 2 - Booking Rumah

nota: aku tulis lepas ni berdasarkan pembelian sub-sale. yg lain aku xde exp lg.

lepas gi tgk2 rumah, fikir semasak2nya balik nnt. kalo ada berkenan dihati.. 

call lg agen tu dan Nego harga. tekan harga serendah boleh.
nota: kalo korang x call tp agen yg call korang sendiri, tu lg bagus.

perkara korang kena tahu adalah.. korang kena ada simpanan 15% dari harga rumah. (minimum)

nota: sgt penting!
jd check balance kwsp yg korang yg leh keluarkan dari akaun kedua.

kenapa 15% bukan 10% ke?

Sbb 10% tu utk deposit (3% utk agen, 7% utk owner). 5% lg utk cas2 lain yg kena bayar cash. 
aku cuba terangkan detail nnt apa cas2 tu.

lepas nego, walopn agen wat ayat 50-50 ngan korang.. 

pergi buat bank draft 3% dari harga nego pada haritu juga atau esok hari. (tgk masa korang, asap snang cite)
Tip: Bank Draft letak nama Company Agen, bukan nama agen. (sgt penting!)

lepas buat bank draft ajak agen tu jumpa korang haritu juga utk booking rumah.

sbb apa aku suggest wat camni? nampak mcm rush kan? sbb kita nk push agen tu. 
prove kat agen yg "im a man that talking with money in my hand, not just an empty talk." well it work for me ;) 

lepas jumpa dia akan isikan borang yg kita pggil "Booking Form". 

tgk syarat2 dia. pastikan dia pulangkan deposit kita kalo loan x lulus.
kasi kat dia bank draft td dan jgn lupa ambil resit booking (sgt penting). tu bukti korang.

mcm situasi aku, agen kena bawa balik booking form utk persetujuan owner (owner signature)

kalo mcm ni, ckp kat agen tu, korang nk jawapan owner sampai esok saja. <-- another push line ;)

lepas tu jgn biar agen saja wat kje. kita kena sediakan doc loan juga.

- EA Form (e-filing)
- EPF (kwsp)
- 3 bulan Slip Gaji
- Salinan IC
- Bank statement.
cara plg mudah utk bank statement.. g update buku bank korang.. pastu photocopy muka depan buku (nama, no acc, etc).
then photocopy juga latest transaction. transaction history boleh print dari online juga. 
lebih cpt dah free berbanding bank statement.

kalo owner dah tandatangan (tahniah), agen akan kasi korang 3 benda:

- Booking Form.
- SnP (sale n purchase dari owner lama)
- Title (dari owner lama)

dpt 3 benda ni dah leh proceed apply loan. 

Peringatan, korang ada 14 hari berkerja utk execute SnP (baru) dari tarikh dpt booking form tu.
tp slalunya org tunggu loan lulus dlu baru pergi process SnP (baru). sbb tu aku minta korang sediakan awal2 doc loan.


recap: kita dah bayar 3%. ada 12% lg.


Bab 3 - Loan (Part 1)


Salinan doc yg kita kena sediakan.

- Slip Gaji
- IC
- EA Form
- EPF
- Bank Statement
- Snp (lama)
- Title (Lama)
- Booking Form
- Resit Booking

Utk loan.. sila apply dari byk bank. cari rate yg the best. slalunya agen akan recomendkan banker dia..

jgn tolak recomendation dia.. apply je dari banker tersebut.. tp korang cari lg bank lain..
bila lulus nnt, tgk mana yg terbaik.. actually masa ni korang leh push lg banker.. 
bawa offer letter terbaik kepada bank2 yg kasi offer letter gak.. pastu tanya dia.. bank dia leh bid x rate yg terbaik tu. ;)

optional utk org nk tahu.. rate yg aku dpt skarang (9-jan-2012).. 


utk conventional, current BLR (Base Landing Rate) 6.6%

Cimb = BLR - 2.0%
Ocbc = BLR - 2.4%
Public = BLR - 2.2%
Maybank = BLR - 2.4%

utk Islamic, guna BFR (Base Financial/Fix Rate). Ikut kata banker BLR = BFR = 6.6% (9-jan-2012)

Cimb = BFR - 2.0%
Ocbc = BFR - 2.4%
Public = BFR - 2.2%
Maybank = BFR - 2.4%

jd Ocbc & Maybank offer terbaik skarang.


Beza Conventional dgn Islamic adalah.. 

Conventional kalo BLR naik setiap suku tahun.. korg kena bayar lg tinggi.
Islamic naik ke turun ke fix rate je dia bayar.

Conventional kita pinjam duit, bayar lebih (riba)

Islamic bank beli rumah, dia jual kat kita dgn harga tinggi.
bg muslim aku cadangkan ambil islamic.. perlu ke aku upload vid ceramah kat sini psl riba?

info lain lg psl loan adalah insurance (ini optional nk ambil).. ada MRTA dan MLTA

aku malas nk terang jadi tgk je la kat sini.. MRTA VS MLTA
ok mostly org skarng ambil MLTA. aku sbg muslim nampak MLTA lebih islamic dan MRTA tu mmg xnampak Islam langsung.

bab lawyer.. ada 3 bahagian. Loan, Snp dan Owner. korang kena deal dgn lawyer Loan dan SnP sahaja.
masa ambil loan, bank akan ada lawyer sendiri utk urusan loan. 
kita boleh juga boleh deal dgn lawyer yg sama utk urusan SnP. slalunye dpt diskaun skit kalo lawyer sama handle dua2.
Agen sendiri ada lawyer utk korang kalo korang nk. kalo korang ada lawyer sendiri lg bagus.

Masa korang deal dgn banker.. minta no phone lawyer skali kalo dia ada. nnt dpt loan boleh trus proceed sign SNP (Baru).

Ingt lg bab booking atas aku ada mention 14 hari bekerja?


aku pn xleh nk proceed thread ni psl tgh tunggu loan aku lulus.. nnt aku update dari masa ke semasa..

Saturday, October 6, 2012

Sedey dan sayonara

Mm..sedey la hari ni
Buat masa ni takkan tulis blog kot
Tengok la sampai bila xtau
Sampai keadaan jadi yg mcm mana aku nak
Kalau takde perubahan jugak
Taktau nak ckp cmne la
Mm.sedey.
Bye.

Monday, September 17, 2012

Me and kimono 2

Rase nak letak balik gambar pakai kimoo aritu huhu
My first and last experience pakai kimono nih
nasib baikla senseiku berbaik hati nak bawak pakai kimono
Free lak tu kan
Kalau tak mmg takkan daat merasa la jawabnya huhu


Arigatou nee obaasan sbb tolong pakaikan..heee


with tomizawa san and sensei


jadi o-hime sama jap..hik2


with subokawa san


watashi to kimono :)

Bile la dapat nak pakai lagi kan..huhu
Jya!


Tuesday, August 7, 2012

Berbuka puasa dengan kawan sekolah di midvalleyyyy

Salam
Okehh panjang gile kot tajuk kan..
Saja je..takde kijee..hahaa
Hari ni hubby ada majlis bukak puasa dengan orang ofis..
Wajib g lak tu sebab bos yang ajak..
so aku pun arrange la bukak pose dgn kawan sekolah
Sebok berwhatsapp dari pagi Last2 sorang je yang bole join
Tu pun sebab laki dia keja jauh
Dia datang dengan adik ipar dia yang dok sama
Kitorang decide g midvel je
 Jalan agak jem masa nak pegi
Tapi parking senang pulak
Takpayah pusing banayak kali terus je dapat parking
Pening nak makan apa
Last2 g the garden makan sushi zanmai


Makan macam set ebi tendon tu
Aaa..bole la kott rasa diaaa
Sushi pun makan cket je sbb kenyang gila sbb ebi tendon dia nasik banyak gilaa
sushi pun rasa okla tapi still tak bole lawan sushi kat nihon aa..huhuu
Try aburi salmon dia..harga je mahal..tapi kecik gila..huhu
 Tapi eskem dia sedap..eskem daifuku tu
Cuma takde ichigo dalam dia..
Kalau ada mesti yummy gilaa..huhu
Balik siap beli barang nak buat kuehh..
 Bila tah nak buatnyaa..hahaa
Member beli kasot utk mak diaaa
Dahla aku yang suggestkan kasot tu
hope ok jela nanti..huhu
Oklaaaa jyaaaa..
Oyasumi :)

Friday, April 6, 2012

Hp dan internet

Ada jugak yang still taktau rupanya. Ni balik for good bukan bercuti huhu. Termiss nak tengok sakura tahun ni. Aaa sape2 ade cadangan no phone ade best nak pakai if prepaid n postpaid? Satu lagi internet ape yg best nak pakai untuk hp and laptop or pc? Best tu merangkumi harga dan service dia la huhu. Arigatouuuu

Thursday, April 5, 2012

Mesiaaaaa

Dah sampai mesiaaaaa Baru dapat nak tulis blog Huuhuu Mareshia wa atsui yo! Orang bawak keta laju2 After setahun lebih tak drive Now nak terus kene praktis merempit pulak haha Oklaaaa jyaaaa!

Tuesday, March 27, 2012

Sayonara~

Semakin hari semakin sebok
Dah tak berapa sempat nak tulis blog
Lepas ni lagi la kan
Tak menang tangan kot
Tapi bila2 nanti kalau ada masa akan update lagi
Huhu

Jya~

Friday, March 23, 2012

Toyota Automobile Museum, Nagoya

 

Jya!

Sunday, March 18, 2012

Me and kimono :)


Sabtu baru ni lepas kelas sensei ajak try pakai kimono
Berbunga2 rasa hati..super excited..
Sebab before ni tak penah pakai heee
Sebab tak dirancang..tak bawak kamera..
Nasib baik bawak hp..boleh amik gambar..huhu

IMG_2092
with my fren tomizawa san
IMG_2091
with my sensei 

 Seriyess sangat cantik kimono tu..
Lembut gila kain dia..huhu
Harga dia memang mahal gila la..50mang gurai lebih kurang rm 20 ribu
Tak dapat beli dapat pakai pun jadi la.hee
Sensei, hontouni arigatou gozaimashita^^

Jya!

Sunday, March 11, 2012

Balik mesia.sayonara nihon.



Rasa macam baru sekejap dekat sini.
Peristiwa tsunami tahun lepas pun
Tiba2 je sekarang dah setahun
Rasa macam baru je lagi berlaku

Oh ye ni bukan balik sekejap.
Ni balik terus.
Barang2 baru packing sikit2 je.
Banyak lagi tak setel.

Nak balik ni macam2 nak kena fikir
Kepala fenin hoho

Jya!

Saturday, March 10, 2012

Takziah dan tahniah


Dapat satu berita sedih hari ni
Tengahari tadi dapat message dari mesia
Bagitau yang nenak sedara meninggal dunia
Innalillah..Takziah buat family nenek

Hari ni juga ada majlis perkahwinan sepupu
Dah bernikah dah semalam sebenarnya
Sepupu yang sebaya umur
Tahniah sepupu

Jya!


Wednesday, February 29, 2012

Yuki


Ahaa..banyak tempat dekat jepun hari ni macam turun yuki lebat kan..
Semalam masa tengok tenki yohou@ramalan cuaca..
Pagi turun yuki, petang kumori@mendung camtu..

Tapi hari ni tengok balik tenki yohou.
Pagi kumori..petang hare@cerah pulak..haha
Tak turun pun yuki..
Yuki yang sedia ada pun semua dah mula mencair..
Okla tu kan..
Aaa..lagi sejam saya ade appointment dengan cikgu bahase jepun baru.heheh

Lepastu nak sambung aktiviti berbasikal lagi..huhu
Mainichi himasugiru@terlebih free yo!

Jya!

p/s: Dulu ade orang tanye jya tu ape..jya tu macam bye la..jya tu bukan name saya.huhu~

Tuesday, February 28, 2012

ii tenki~


ii@ baik(byk makna jgk sbnrnya)
tenki@cuaca
So maknanya cuaca yang baik camtu la..

Dekat luar hari ni hare@ cerah gilaa..
Dah la tengah hima@free gila ni..
Taktau nak buat ape

Rasanya hari ni pun nak mengayuh beskal lagi la
gi toshokang@library la kottt
huhu

Jya!


Monday, February 27, 2012

Kyou @ hari ni

Baru lepas makan onigiri feveret.haihh hari2 nak makan onigiri.suka sangat.huhu.Baru balik dari kelas shaberiba jugak sebenarnya.dulu awal2 naik kuruma@kereta g kelas..lepas tu bila dah tau naik densha@tren, saja nak naik densha pulak..lepas tu, sekarang ni dah bosan naik densha, hari ni julung2 kalinya g kelas tu naik jitensha@beskal.huhu..dalam 20 minit jugak kot mengayuh basikal..dengan sejuk2nya..dah la jalan ingat2 lupa.nasib dah try hafal chizu@map before g tadi..tak sesat la..hee..mase balik tu, yuki@snow turun sikit2 pulak tapi tak lebat pun la..sampai rumah yuki dah stop dah..selesai dah kelas hari ni..kelas seterusnya jumaat dan sabtu..

Jya!


Oyasumi

Ngantokkkk.. Huhuu..

Friday, February 24, 2012

Yuubinkyoku @ Post Office


Hari tu baru first time g yuubinkyoku
Tu pun saja nak folo je
Nak pos barang ke member sebenarnya

Kecik je yuubinkyoku dekat sini
Ada 2 kaunter je
Yuubinkyoku yang besar pun ada je
Tapi jauh sikit dekat area eki huhu

Lambang pejabat post sini yang macam bentuk T tu
Meja nak isi borang etc
Kaunter
Kitte@ stamp 

Comel je stamp dia..huhu
Tapi macam gambar print pun ada.

Jya!

Thursday, February 23, 2012

Kek batik je


Tengah rasa malas nak update blog
Tapi update je la sikit.huhu
Entri pendek jaa..

Terasa nak buat kek batik lak aritu
Takde la nak makan sangat
Saja nak abeskan stok je.huhu

Hasilnya jadila kek batik yang tak seberapa ni..


Jya!

Monday, February 20, 2012

Taikyokuken


Hari tu ada aktiviti taikyokuken
Actually sendiri pun first time dengar pasal taikyokuken ni
Taikyokuken = chinese military arts of chin clan
Macam tai chi tu la lebih kurang

Nampak macam simple je
Tapi kalau buat lama2 penat jugakla..huhu
Cikgu dia orang jepun..dah tua pun tapi nampak bertenaga je
Kita yang lagi muda ni pulak cepat penat haha

Majority nihonjin je yang datang
Gaijin@ orang luar 3 orang je..lagi 2 tu amerikajin@ orang amerika
 

Yang best kelas ni muryou@free je heee~
Tapi sekali ni je kot kelas taikyokuken ni
Banyak sangat step pening gak laa
Tangan tu rasa macam nak bersilat pun ada.haha

Jya!

Sunday, February 19, 2012

Rasa Sayang


Bukan lagu rasa sayang eh tu
Nama kedai mesia dekat sini
Satu2nya kedai mesia dekat area sini


Jya!

Comel tak


Ni pun bukan buat sendiri
Ada orang yang rajin buat banyak2 tepi jalan
Kitorang berenti amik gambar je.huhu



Comel kan
Jya!

Saturday, February 18, 2012

Macam-macam gaya :)

Dont try this at home!
haha

Aksi mana paling bergaya? heee


Jya!