Thursday, February 2, 2012

Setsubun


Ahad yang baru ni diadakan aktiviti setsubun ni.kena register kalau nak pergi.tau pun dari sensei nihongo tu.Sebab macam hima je, so saja la join kan.mula2 taktau setsubun ni apa..time pertukaran masa dari musim sejuk ke musim bunga kira setsubun yang paling besar sekali. kalau dekat rumah2 diorang(tak semua orang jepun buat) ada la macam baling2 mame(beans) untuk halau kejahatan kott dan makan ehoumaki(sushi panjang tanpa dipotong) untuk kesihatan berpanjangan untuk setahun macam tu la kiranya..tapi hari tu buat dekat hall..so ada la buat aktiviti2 lain sekali macam fukuwarai tu..huhu

Antara aktiviti dia macam dekat entri before ni, membuat ehoumaki, dan main fukuwarai tu..Selain tu ada game baling mame antara dua team, team yang paling sikit mame dalam kawasan dia menang..pastu makan ehoumaki tu..buat topeng ..lawan janken(o-som) dan hiragana game.Hehh susah nak cerita games dia kalau buat ayat ni..

Antara gambar-gambar lain..

masa penerangan awal2 pasal setsubun
mame yang dibaling..aa boleh makan jugak ni
ni masa game baling mame 
duduk ikut group/table..my table dengan gaijin dari china
new fren dari china
time makan ehoumaki.seriyes besar gila nak makan sorang2.mamat china
tu selamba makan habis sorang2.haha
beratur before game janken
macam lawan o-som tu je.kalau menang boleh pass dekat
member lain.kalau kalah kena pusing belakang penjaga depan
tu sekali lepas tu lawan lagi sampai menang.huhu
my sensei yang comel.hehe

Ok tu je kot pasal setsubun ni..oklaa boleh experince join aktiviti diorang..fun la jugak :)
Jya!




13 comments:

kueh bakar said...

wah.
ada setan biru
ada setan merah

try suh cina tu datang mesia, buat setsubun...bagi lemang sebatang..habis tak? hahaha

aReLaN said...

yeay...dah ingat balik yang baling mame.masa awal2 persediaan dlu buat topeng bentuk hantu ke setan pastu baling mame."oni wa soto, fuku wa uchi".

laskar pelangi said...

cam seronok plak:)

dhiera said...

mame tu rupa ye macam kacang botak la~

kak mah said...

Setiap pertukaran/perubahan musim mereka buat adat/kepercayaan merekalah ya?

Langkawi Ink.Com said...

Gambar yang atas sekali tu nampak macam BONEY M :)

シャイマ said...

uu teringat edamame lame ta makan.terliur plaks,haha. gambar first rambut afro tak hengat.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

wow orng cina pn ad blaja bhsa jepun :D

Asmara said...

aha.. oni wa soto fuku wa uchi! budak 2 org kat rumah ni pun mengada main baling2 kacang. esok kat sekolah ada jugak ni, tak suka tengok oni tu. hehe..

nur amalina athman said...

rupa mcm kacang botak mame tuu...

umie naziera said...

pnjam rambut alleycat eak,heee~~

Kamalia said...

ok,baru tau setsubun tu apa..memang best je nampak game tu..nak main jugak..

Anonymous said...

akak..mcm best je heheh