Thursday, October 18, 2012

Nota: beli rumah

Thanks kepada org yang buat note ni.aku nk copy utk note diri sendiri.huhu

Bab 1 - Mencari Rumah.


Jenis2 jualan adalah.. 

1) New property
Rumah betul2 baru. boleh jadi dah siap atau masih lg dlm pembinaan. Selalunya harga akan murah (Ikut kawasan).
Tip: kalo rumah masih dlm pembinaan, check pemaju tu. kalo ada blacklist lupakan saja. takut pemaju lari.

2) Sub-Sale (beli dari owner)

Rumah 2nd-Hand snang ckp. Yg ni xperlu risau rumah xsiap atau pemaju lari. 
tp harga dia akan mahal dari rumah baru (ikut kawasan, owner mesti nk untung).
Tip: Kena tahu sbb apa owner nk jual. mesti ada sebab.

3) Bank Lelong (Auction).

Beli dari bank sbb org x mampu byr. Harga akan jadi sgt murah dan harga dia letak tu harga mula bid. 
lawan la bid sampai ada pemenang. bank lelong ni slalu xdpt tgk dlm rumah sebelum beli.

nota: kalo ada pe2 jenis lg sila update aku.


antara kiteria2 nk kena tgk masa mencari rumah.

- Jenis Rumah (2-str Teres, 1-str Teres, Apartment, Flat, etc)
- Luas tanah, Luas Rumah.
- brapa bilik? brapa tandas?
- Jarak ke tempat keje, jarak ke sekolah, jarak ke klinik, jarak etc
- Harga Rumah.
- Blackarea or not.
- Leasehold or freehold.
ada lg kiteria, tp aku biar korang je la fikir sendiri..

nota:-

leasehold: kita boleh tinggal 90 tahun dari tarikh siap bina. pastu kerajaan ambil balik tanah tu.
freehold: kita beli skali tanah. hak milik mutlak.

Cara plg mudah adalah dgn internet. Iproperty atau mudah. 

kalo korang rajin, kuar la jalan2 cari rumah atau pergi dia nye galeri. (yg aku xde masa utk ini)

Kalo ada yg berkenan, call terus agen dan set tarikh nk tgk condition rumah.


Masa jumpa nnt jgn lupa minta card agen. balik google company dia. 

kalo boleh call company dia dan tanya agen tu betul ke keje ngan company tersebut.

Bab 2 - Booking Rumah

nota: aku tulis lepas ni berdasarkan pembelian sub-sale. yg lain aku xde exp lg.

lepas gi tgk2 rumah, fikir semasak2nya balik nnt. kalo ada berkenan dihati.. 

call lg agen tu dan Nego harga. tekan harga serendah boleh.
nota: kalo korang x call tp agen yg call korang sendiri, tu lg bagus.

perkara korang kena tahu adalah.. korang kena ada simpanan 15% dari harga rumah. (minimum)

nota: sgt penting!
jd check balance kwsp yg korang yg leh keluarkan dari akaun kedua.

kenapa 15% bukan 10% ke?

Sbb 10% tu utk deposit (3% utk agen, 7% utk owner). 5% lg utk cas2 lain yg kena bayar cash. 
aku cuba terangkan detail nnt apa cas2 tu.

lepas nego, walopn agen wat ayat 50-50 ngan korang.. 

pergi buat bank draft 3% dari harga nego pada haritu juga atau esok hari. (tgk masa korang, asap snang cite)
Tip: Bank Draft letak nama Company Agen, bukan nama agen. (sgt penting!)

lepas buat bank draft ajak agen tu jumpa korang haritu juga utk booking rumah.

sbb apa aku suggest wat camni? nampak mcm rush kan? sbb kita nk push agen tu. 
prove kat agen yg "im a man that talking with money in my hand, not just an empty talk." well it work for me ;) 

lepas jumpa dia akan isikan borang yg kita pggil "Booking Form". 

tgk syarat2 dia. pastikan dia pulangkan deposit kita kalo loan x lulus.
kasi kat dia bank draft td dan jgn lupa ambil resit booking (sgt penting). tu bukti korang.

mcm situasi aku, agen kena bawa balik booking form utk persetujuan owner (owner signature)

kalo mcm ni, ckp kat agen tu, korang nk jawapan owner sampai esok saja. <-- another push line ;)

lepas tu jgn biar agen saja wat kje. kita kena sediakan doc loan juga.

- EA Form (e-filing)
- EPF (kwsp)
- 3 bulan Slip Gaji
- Salinan IC
- Bank statement.
cara plg mudah utk bank statement.. g update buku bank korang.. pastu photocopy muka depan buku (nama, no acc, etc).
then photocopy juga latest transaction. transaction history boleh print dari online juga. 
lebih cpt dah free berbanding bank statement.

kalo owner dah tandatangan (tahniah), agen akan kasi korang 3 benda:

- Booking Form.
- SnP (sale n purchase dari owner lama)
- Title (dari owner lama)

dpt 3 benda ni dah leh proceed apply loan. 

Peringatan, korang ada 14 hari berkerja utk execute SnP (baru) dari tarikh dpt booking form tu.
tp slalunya org tunggu loan lulus dlu baru pergi process SnP (baru). sbb tu aku minta korang sediakan awal2 doc loan.


recap: kita dah bayar 3%. ada 12% lg.


Bab 3 - Loan (Part 1)


Salinan doc yg kita kena sediakan.

- Slip Gaji
- IC
- EA Form
- EPF
- Bank Statement
- Snp (lama)
- Title (Lama)
- Booking Form
- Resit Booking

Utk loan.. sila apply dari byk bank. cari rate yg the best. slalunya agen akan recomendkan banker dia..

jgn tolak recomendation dia.. apply je dari banker tersebut.. tp korang cari lg bank lain..
bila lulus nnt, tgk mana yg terbaik.. actually masa ni korang leh push lg banker.. 
bawa offer letter terbaik kepada bank2 yg kasi offer letter gak.. pastu tanya dia.. bank dia leh bid x rate yg terbaik tu. ;)

optional utk org nk tahu.. rate yg aku dpt skarang (9-jan-2012).. 


utk conventional, current BLR (Base Landing Rate) 6.6%

Cimb = BLR - 2.0%
Ocbc = BLR - 2.4%
Public = BLR - 2.2%
Maybank = BLR - 2.4%

utk Islamic, guna BFR (Base Financial/Fix Rate). Ikut kata banker BLR = BFR = 6.6% (9-jan-2012)

Cimb = BFR - 2.0%
Ocbc = BFR - 2.4%
Public = BFR - 2.2%
Maybank = BFR - 2.4%

jd Ocbc & Maybank offer terbaik skarang.


Beza Conventional dgn Islamic adalah.. 

Conventional kalo BLR naik setiap suku tahun.. korg kena bayar lg tinggi.
Islamic naik ke turun ke fix rate je dia bayar.

Conventional kita pinjam duit, bayar lebih (riba)

Islamic bank beli rumah, dia jual kat kita dgn harga tinggi.
bg muslim aku cadangkan ambil islamic.. perlu ke aku upload vid ceramah kat sini psl riba?

info lain lg psl loan adalah insurance (ini optional nk ambil).. ada MRTA dan MLTA

aku malas nk terang jadi tgk je la kat sini.. MRTA VS MLTA
ok mostly org skarng ambil MLTA. aku sbg muslim nampak MLTA lebih islamic dan MRTA tu mmg xnampak Islam langsung.

bab lawyer.. ada 3 bahagian. Loan, Snp dan Owner. korang kena deal dgn lawyer Loan dan SnP sahaja.
masa ambil loan, bank akan ada lawyer sendiri utk urusan loan. 
kita boleh juga boleh deal dgn lawyer yg sama utk urusan SnP. slalunye dpt diskaun skit kalo lawyer sama handle dua2.
Agen sendiri ada lawyer utk korang kalo korang nk. kalo korang ada lawyer sendiri lg bagus.

Masa korang deal dgn banker.. minta no phone lawyer skali kalo dia ada. nnt dpt loan boleh trus proceed sign SNP (Baru).

Ingt lg bab booking atas aku ada mention 14 hari bekerja?


aku pn xleh nk proceed thread ni psl tgh tunggu loan aku lulus.. nnt aku update dari masa ke semasa..

Saturday, October 6, 2012

Sedey dan sayonara

Mm..sedey la hari ni
Buat masa ni takkan tulis blog kot
Tengok la sampai bila xtau
Sampai keadaan jadi yg mcm mana aku nak
Kalau takde perubahan jugak
Taktau nak ckp cmne la
Mm.sedey.
Bye.