Monday, January 21, 2013

Stretch Mark :(

Salam
Saje nak bercerita pasal stretch mark ni..
Isk2 jahat kan makcik stretch mark ni
Dulu masa mula2 pregy ok je lagi
Tapi sekarang dia dah mula menunjukkan belang adess

Before pregnant bila baca2 blog orang penah dengar pasal stretch mark ni
So masa early 3 month camtu rasanya baru sebok2 g cari cream dia
Jalan2 kedai mommy baby tanya je
Pastu lepas dia dah bakar2 terus beli je haha
Tak sempat nak review brand2 pun
Tapi so far pakai ok laaa

Brand yang pakai skang ni nama dia Plagentra
Made from korea rasanyaa
Mula2 dulu pakai 1 jenis je..yang kaler biru
Tapi start 5 month tambah lagi satu yang kaler oren
Boleh pilih sebenanya nak tambah yang oren or purple
oren tu jenis losyen..purple tu je oil
Sebab tak suka jenis minyak, so aku pilih aa yang oren tu huuu

Aaa pic2 bwh ni cilok kat pakcik google je..senang jee
Malas amik gambar yang sendiri punyee
Banyak jump dekat blog orang jepongg
Orang jepong pun byk guna la kott huhuu



Yang ni orang kedai tu cakap memang kena pakai dari awal pregnant sampai la bersalin nanti..



Yang ni pulak pakai start 5 bulan sampai lepas bersalin pun boleee

Aaa..harga mahal gak kott..rasa yang biru tu dalam rm99 kott..dah la kecik..isk2
Yang oren tu besar lagi..harga sama kalau tak silap..lupa dahh
Tapi mase beli tu satu lagi dapat 50% less..so ok la cket kan..heee

Perkembangan makcik stretch mark dekat diri saye..
Dah 6 bulan lebih kan..
Dekat perut ok la lagi..yang merekah2 tu takde pun
Sebab memang dari awal rajin sapu dekat perut jaa.hahaa
Tapi orang suh sapu 2x sehari, aku sapu sekali je pagi before g keje
Malam punyela malas nak pakai..isk2..terok btol.heee

TAPIIII kan..tempat2 lain memang malas gila nak sapu..
Yela, pagi g keje nak cepat2 kan..mana la sempat nak sapu sume tempat
So ade la sedikit2 tempat lain tuuuu (segan aaa nak cite detail kan hak2)
Si makcik stretch mark dah mula memunculkan diri
Uwaaa...kalau tau dari awal2 haritu sapu jugakk
Tak dapat siang, sapu malam..so sekarang baru gigih nak sapu la kann
Taktau laa boleh berkesan lagi ke tak..wuwuwwuu

Yoshh mari berusaha sapu cream sampai ke ahirnyaaa haha
Try je laaa dari tak mencuba pape..
Takmo menyesal di kemudian hari..huhu
Oklaaaa..jyaaaaa

12 comments:

Munnafendy said...

salam...lamanya tak dtg sini? dh 6month ke? lebih kurang la kita..hehe..

nasib baik la stkt ni xde lg mark2 ni muncul :p

salmiah said...

ala siannya mom-to-be nih...akk alhamdulillah, mengandung 5 org sumer pun takde teruk sgt stretch mark, takde ganggu kehidupan seharian.

Rose said...

kt mane nk beli produk ni eh? sy pun tgh preggy almost 5month..:)

Nadiah Sidek said...

saya tak sapu apa-apa pun. biar je..dasar malas..haha. masa mengandungkan safiyyah sapu juga bio oil tapi hangat-hangat tahi ayam. mengandungkan shakir...teruk betul stretch mark sebab perut besar sangat tapi tak sapu apa-apa pun. kali ke-3 ni pun sama. takpelah, strech mark tu tanda ingatan mengandung :p

Rai Ourkizuna said...

adess..mahalnya rege krim tu.. saya baca jugak pasal stretch mark ni.. risau sbb pregnant kali ketiga ni agak besar..tapi dari awal mmg da pakai lotion..lotion madu GNH doploh satu hengget je..hehe.. sbb stretch mark ni yang penting kulit kat perut tu sentiasa moist. alhamdulillah so far takde muncul..

tapi lately da makin dekat nak due ni makin malas nak sapu..acane tuu...

jeBateja said...

Alamak...lelaki nak komen apa kat sini erk...alamak...alamak....

cik chinta said...

mcm nk krim je blikn...hihi

アヌム said...

munnafendy: aa lama la agaknye tu.heee..btw tahniah jugak..bgusnye xde yg muncul ye..huhu

salmiah: bgusnyee akk..btuah sungguh huhu

rose: sy beli aritu dkt modernmum alamanda :)

k.nadiah: ahaha btul la tu ingatan mengandung :P

k.rai: aaa tulaa.mhl la jugak :( aa akk due bile tuu..

jebateje: ahaha..salah channel ni heee

cik chinta: aaa beli2..heheh

Cikgu Ma said...

pompuan kan, mcm2 produk dia nak try...losyen kurus la, bagi licin kulit la, hilang parut la..hehe...saya yg x kawen ni pon mcm2 try

sitiezahim said...

hehehe selamat merajinkan diri menyapu losen anum..:D

yatie chomeyl said...

pakai virgin coconut oil pun sgt mbantu..try la :)

アヌム said...

cikgu ma: mls gk nk try ni tp terpaksa je.heheee

k.siti: tenkiu2..moga2 smkin rajin hihi

k.yatie: oo ehh nak kena google ni heeee..tqq