Thursday, January 24, 2013

Tak suka makan ubat..erkkk..

Salam.
Hari ni saja nak buat entri pasal ubat-ubatan yang kena telan sejak pregnant ni haha
Seriysly aku bukannye orang yang suka makan ubat..seriyes tak sukaa
Kalau boleh pilih antara ubat jenis pil n jenis cecair..
Rela lagi makan ubat jenis yang cecair tu tau hahaa
Tapi nak buat camne..nak taknak..sejak preggy ni, kena gaklaa paksa diri telan ubat2 yang tak best ni huhu

Mula2 dulu bila g klinik, dapat acid folic and obimin je
Obimin tu pun punyala susah nak telan.
Banyak luah balik dalam sinki je..opss..haha
Tapi lama2 boleh la jugak telan setelah dipaksa2..

Tapi sejak semenjak hb turun haritu
Bertambah lagi koleksi ubat yang kena telan adess
Mula2 skip2 gak kan.hahaa
Tapi sebab lepas next checkup tu hb rendah lagi baru laa dok pulun telan ubat..
Tau cuak kan.kuang3x

So, jom tengok ubat2 sayee..heee..oh ye ubat ni ade dapat dari klinik kesihatan, ade dapat dari klinik panel..ade dari dispensari tempat keja..bcampo2..adehh

 Ni iron tablet..kena telan sebab hb turun haritu..ubat ni berbau ckett..mmg tak sedap ditelan..Tapi skang ni boleh telan sebab minum dengan jus buah.haha..pagi2 bangun subuh tu terus makan ubat ni sekali la dengan ubat2 yang lain tu..tapi banyak kesan dari makan iron tablet ni..salah satunya boleh buat jadi sembelit..uwaaa..so, kena la berusaha minum air lebih cket..lebihkan sayur and buah..

 Ni pulak vitamin B complex..dapat sekali dgn iron table ni..ni pun bau punya la kuat..nmpk je kecik cmtu..eii paling tak suka bau ubat ni.haha

 Ni aicd folic..sebelum ni penah makan yang besar cket..yang jenis ni kecik pulak..acid folic ni ok laa..takde masalah nak telan..sbb takde bau pun..kecik pun kecik..heee

 Ni vitamin C..boleh hisap begitu saje..macam gula2..haha..wajib makan ni kalau dah telan iron tablet tu..

4 ubat dekat atas ni klink kesihatn yang kasi..pramilet ni mase g klinik panel, Dr tu kasi..tapi dia kata kalau makan pramilet ni, ubat2 atas ni kecuali iron tablet tu tak makan pun tak pe..sbb kandungan dia dah ada dlm pramilet ni..tapi vitamin c tu kena telan gak laa..Tapi masalahnya pramilet ni punyala besar..macam bear cket dr obimin tu..kaler je lain cket..kalau dah telan tu kena cpt2 minum air lagi..kalau tak seriyes macam nak terkeluar balik..huhuu..tak suka gak ubat ni..besaaa

Ni pulak pil calcium..amik dari dispensari tempat keja..sebab tak berapa minum susu kan..so kena telan ubat ni.tapi makan sebiji sehari je..ada orang ckp kena mkn 2 biji? takut dos lain2 je..tak berapa arif gak ni..huuu

So far, ni je la ubat yang kena telan..tatau la ada  tambahan lagi ke nanti..wuwuuw..harap2 takde daaa..taklarat nak kena telan ubat hari ni..oh ye, untuk bagi ubat2 ni berkesan bila dimakan, seeloknya makan waktu pagi masa bangun awal2 subuh tu...sebelum bekfast..2 jam lepas tu baru makan benda lain..Macam aku biasa dah lepas subuh baru makan..sebab nak siap2 dulu kan..before kuar dr umah tu makan la..dalam 645am ke..breakfast dalam 845am..so ada la gap 2 jam tu heee..dalam kete je pagi dah sejam nak ke tempat keje kan..lepas2 morning talk tu ngam2 je laa..heee

Btw, salam maulidur rasul semuaaa..hari ni cuti, esok amik cuti..sabtu cuti, ahad thaipusam, isnin cuti ganti thaipusam..haha..malaysia kaya cuti..so hari ni nak balik kampong..mintak2 tak jem sangat..doakan perjalanan pergi dan pulang kami..

Jyaaaa

7 comments:

Kuazue Mohd said...

as salam..

salam dan selawat buat junjungan besar nabi Muhammad SAW...

ooo cik kak...kalau tak suker makan ubat.. bagi yg Hb rendah mcm kakzu nie.. jom minum nie.. sure garenti Hb ok..(bergantung kerajinan anda..) pahala dpt In shaa Allah.. n bagus utk mummy n baby..

minumlah.. susu (coklat atau plain), yg diblend dgn kurma 3 biji n badam... tak mo kurma.. buh la kismis.. harus minum.. nak2 kalau dpt susu kambing.,.. kalau tak.. susu coklat tu pun bleh .. rasa mcm milk shake...
cer tgk link kat sini...
http://kuazue.blogspot.com/2011/04/milkshake-kuazue.html
semoga mendapat manfaat..

ReeneeRaaid said...

Rasanye ubat kalsium biasanye makan 2 bijik sehari. sebab org pregnant perlukan byk kalsium :)

Umie Naziera said...

tp sy suka telan ubat,hehe..pelik kan

Kak Mahh said...

Telan je....niat dalam hati untuk kesihatan baby

aReLaN said...

salam maulidur rasul. macam kenal je ubat2 tu. my wife pon doktor suruh makan.tapi punya la liat nak makan.adoiyai...

ct kektus said...

bila masuk bab ubat, kite selalu skema. akan habiskan jugak ubat2 yg doktor bagi. dgn harapan akan terus baik tak sakit2 lagi dah. :)

アヌム said...

kak zu: thanks for sharing..tp susu sy x berapa minum..wuwuwu

reenee: maybe dos lain2 kot..yg sy punya ni dos dia 300g huhuu

umie: waah bgsnyaa.tlg telan kan la cmtu hihi

k.mah: btol tu..huhu..

arelan: haha..penyakit same la tu..ssh nk telan ubat heee

ct kektus: bgusnyaa..nk kena contohi ni..huhu