Thursday, April 4, 2013

Beza beli medela freestyle breastpump dari Switzerland, UK dan US

Salam

Dari hari tu lagi dok dalam dilema kan
Hajat tu memang tetap dah nak beli medela freestyle tuh huhu
Cumanya bila survey2 harga dia
Kenapala harga dia lain2 sangat
Paling mahal RM2299..ni standard harga dekat kedai2 baby yang takde diskaun and promotion
Paling murah haritu tengok RM1200..haha ni seriyes sampai rasa takut nak beli sebab murah sangat harga dia compared dgn dekat pasaran
Penah baca gak yang RM1200 ni macam tipu tau
So jangan percaya ok. ni dekat mudah. beli online je, tak boleh COD. Base diorang dekat seremban and sabah kalau tak silap huhu



Ok berbalik dekat harga tadi kan..
Selain yang paling mahal RM2299 tu, kalau tengok dekat mudah or blog2
Boleh jugak dapat dalam RM1350 (ni warranty from US or UK). Biasa dealer2 ni beli direct dari sana. kalau tengok harga dekat ebay ke amazon ke, rasa harga sana boleh dapat dalam RM900++ camtu kot. Murah kan..Tapi harga RM1350 ni consider macam takde warranty la..Kalau nak warranty 1 tahun, boleh tambah dalam RM100, so boleh beli dalam RM1450. Ni warranty setahun provided by dealer yang jual kat kita. Kalau ada apa2 rosak dalam masa setahun boleh anta balik dekat diorang.

Bagi medela yang made from switzerland je dapat warranty 1 tahun dekat mesia ni under lactaequip.
Kira semua medela dealer warranty under lactaequip ni , breastpump dia dari switzerland la..So dalam masa setahun tu, kalau apa2 rosak, boleh je anta semula ke medela service center, lactaequip ni..Satu malaysia ni ada 3 je service center dia..dekat Bangsar, Ampang dengan Penang. Kalau dekat boleh la anta sendiri kan. Kalau jauh, maybe boleh anta melalui kedai yang kita beli tu..Tapi maybe ambik masa sikit laa..

Yang harga RM2299 tu biasanya memang dari switzerland, warranty under lactaequip tu. Tu paling mahal la..Tapi penah jugak jumpa dekat internet, yang jual online, paling murah pun RM1699. Ada jugak kedai2 yang buat diskaun harga dalam RM1899. Sebab harga dia mahal kan, ada setengah kedai ni kita boleh bayar ansuran jugak..3bulan, 6 bulan or 12 bulan.So ikut kemampuan la kan..

Yang membezakan breastpump dari Switzerland, UK or US ni..after 1 year warranty tu, kalau rosak, macam mana nak service pump kita tu. Sebabnya orang cakap, kita taktau bila benda nak rosak kan..kalau tak rosak takpe laa..tapi kalau rosak, macam manapun mesti nak kena repair kan. Sebab masa servey2 pasal medela fs ni, terbaca la macam2 info dekat blog2..sebab curious kan, so tadi aku call la medela service center, lactaeqiup dekat bangsar ni..

Aku tanya, yeke dengar2 service charge kalau medela UK or US ni double? Dia cakap memang double. Contoh macam medela FS, kalau kita anta service je, harga mula nak cek2 tu RM150. Tu kalau yang warranty malaysia.. Kalau yang dari US or UK, RM300..hoho mahalnya la kan..untuk charge lain2 tak tanya la pulak..Untuk harga sparepart sama je..Tapi sekarang ni untuk service, dia kata dah tak berapa ambik untuk medela UK or US sebab sparepart dah tak banyak. Biasa pun kalau pump yang beli dari US or UK ni, kalau rosak, kita hantar balik ke dealer kan dalam masa setahun tu, diorang service sendiri kot..bukan hantar dekat lactaequip..Kalau dapat dealer yang betul2 ok, even after one year pun still boleh anta dekat dia..kalau macam tu ok laaa..kalau dealer yang suruh sndiri hantar dekat lactaequip then lactaequip taknak terima payah la..takkan nak beli baru kan..

Tapi pernah la jugak baca komen2 blog pasal ada satu dealer ni, after sale service ( service after warranty 1 tahun tamat) dia memang tiptop..walaupun dah guna 4-5 tahun still boleh hantar dekat harga..tapi harga sparepart and service taktau la brape kan..service dekat mana pun tak pasti la.tapi memang okla dengar2nya..

So dalam dilema laa..nak beli yang mana satu.Ada beberapa pilihan la sebenarnya:

1) Harga RM1899, member boleh tolong belikan dapat 5% lagi less. Warranty malaysia (by lactaequip). Boleh bayar installment 12 bulan(charge 6%- kredit kad) - RM160/months

2) Harga RM1699, from UK. After sale service memang tiptop (cash)

3) Harga 1699, warranty malaysia (by lactaequip), kalau nak bayar installment up to 3x je. Tapi bukan guna kredit kad la..bayar cash kot..after dah 3x..dah setel bayar full baru bole ambik barang. (then kena tambah lagi RM50) - RM1749 total

4) Harga 1450, from US or UK, warranty 1 year by dealer . After sale service taktau prestasi macam mana.(cash)

Ahaaaa..aku sebenarnya macam prefer yang jenis bayar installment ni..kuang2x.tapi biasanya 0% interest kan..yang 1st tu ada 6% interest lak..tambah lagi dalam RM108. Tapi kalau dah bayar 12x..takla rasa banyak bulan2 tu. Malas nak guna cash bayar segedebuk sebenarnya..sebab cash macam nak save la untuk bersalin ke rumah ke mana tau ada nak guna nanti kan..huhu

Tapi tergoda jugak dengan harga macam RM1450 tu..sebab beza banyak dari yang 1st tu..tapi bayar cash la..tapi risau nanti after 1 year, kalau rosak nak anta mana service.charge mahal tak etc..Tapi kalau nak bayar cash rasa ambik je yang no 3 kot sebab tu paling murah la bagi yang warranty malaysia..haishh fenin2..Kalau korang nak pilih yang mana ehhh..haha

Btw, sori aaa kalau ada maklumat salah pasal info2 medela dekat atas ni..ni so far yang sy faham sejak survey mensurvey pasal medela fs ni laaa..heeee..kalau ada new info, boleh la sharing2 ye..

Oklaaaaa
Jyaaaaa....

UPDATE:

Salam

Nak update pasal harga medela fs ni..Dulu masa buat pos ni tahun lepas. Sekarang ni price memang dah beza dah..Medela fs yang warranty malaysia dah boleh dapat RM1699 camtu dah kalau tengah promotion tau. Macam beli dekat baby fair ke. Kalau kedai dalam RM1799(littlewhiz), still da kedai yang jual harga 2k camtu.So kena pandai2 pilih la..kalau tak rugi kan..Kalau yang warranty uk or us rm1350 camtu bolehdapat dah kot. Tapi beza warrantyla.Risau jugakkalau bukan warranty malaysiani. Incase jadi apa2 dekat pump ke kan.Pump bukan murah wuuuuu..Pilihan di tangan anda ;)

Jya!

15 comments:

Kuazue Mohd said...

as salam dik...kzu ni kerja kat kilang ajer...tapi dpt gak bf baby dgn ebm guna pam manual jenama pureen tu...bukan pam mahal atau murah..but semangat nak bf baby tu yg mustahak..n disebabkan kzu..ada junior sorang tu pun bljar gak utk wat ebm n dier pun dpt bf baby dia pai lebih 2 thun hanya dgn guna pam manual jenama ntah apa2 tah tu...so klu dpt invest yg mahal..ur spirit musti lebih bagus dari kami irg yg guna manual nie...doa byk2 n yakin yg u blh bf kan baby...so..jgn penin pala nak pikir nak invest mcm mana...but make sure ur totally set in mind yg u leh bf baby nanti..chaiyok2x!!!

アヌム said...

wslm kzu..thx for the comment.tu laa mmg bersemangat jugak nak bf baby ni.sebab tgk mbe2 rmai jugak start dgn beli yang manual..lepas tu last2 beli jugak yang double pump letrek ni..yang penting bukannya harga mahal, tp so far feedback rkan2 yg guna medela fs ni memang best.tu yg terpikat tu..doakan sy dpt beli k dan jugak dapt bf kan baby nnt dgn bersemangatnya :) p/s: btw, dh byk kali try nk tggl komen dkt blog kzu tapi x boleh klik..tatau kenapa..huhuu

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

tu lah mmg pening nak decide.. sbgi pmbeli kita msti nak kena fikir semua ni. bukan mgharapkan benda tu rosak tapi incase lah kan.. hurm yana pun tgh survey brand pump ni dan ikut kemampuan. harap2 berjaya lah kita dalam penyusuan ni,

GreenJade said...

saya br guna medelas fs since last Dec. mmg best suction dia.

sy beli yg waranty M'sia jek kat enjoy breastfeed online @ RM1800++.

tp kan sis..ade lg 1 breast pump yg best - spectra Dew 300 or 350..suction mmg best. motor pun x bising sgt.sy pakai dua2 pump ni.

dlm pantang nnti start le mengepam dgn gigih ya. buat byk2 stok bila masuk keje nnti.hehehe

Situs Top Info said...

kunjungan perdana gan...
salam kenal dan sukses terus.

Niwani S said...

fs mmg best for me..sbb biler g mtg pump dlm kete..klau xjumpa tmpt xde plug point leh pump..dimana2 shj..motor leh taruk dlm hbag..akak beli dgn Ajasu..so far service mmg bgs..any prob leh refer dier..In shaa Allah dier nyer lynan baik..so far akak da guner 1thn 1bln fs..n da fully bf anak ke 2..1thn 3bln..Alhamdulillah xder problem smp skang...

wani http://ni-wani.blogspot.com/

misa-misa said...

Hi dear,

Wahhh...dilemma jugak eh nak beli breast pump. i kene belajar pasal breast pump gak nih. Anyway, happy breastfeeding!

Kalau nak beli barang2 dari UK boleh check fb page ni jugak :D

https://www.facebook.com/UKShoppingHub

PRINCESSA said...

Salam kat mana ea nk beli medela pakai cerdik cari installment tu ? I pun interested ..thanks

PRINCESSA said...

Salam kat mana ea nk beli medela pakai cerdik cari installment tu ? I pun interested ..thanks

Anonymous said...

Salam.sy ada buat kutu medela freestyle deposit rm200 monthly rm250x6 bulan.batch bru masih kosong no 2-6.sms/wassap me 0192109592 -nurul ashikin@shishe

Anonymous said...

aslkm..
yg no 3 tu kat mn yer nk beli??

myPreciousIrHarith said...

memang penin kan bl nak wat pilihan.sm la sy,almost 4thn lps waktu nak beli medela fs ni.waktu tu xglamor sgt FS ni sbb mgkin mahal sgt kot or mgkin fb lom glamor lg.hehe..waktu tu sy study pum yg d best,br la kenal FS ni.
aida kirim sedara blikan kat UK waktu tu 1200.until now,xpernah g service n pakai utk anak kedua plak yg umur 1th 3bln dah skang. alhamdulillah smg trus bjasa utk generasi anak2 yg seterusnya.hehe

shahbani mohammad said...

R u sure....just wanna share an email from International Sales & Business Development.

Sebelum buat public statement, plz3...get the right info. Cuba email dulu Medela HQ in Switzeland & once dah dpt info baru lah put it for public reader.

"Since the Medela guarantee is worldwide Lactaequip should handle warranty cases even if you buy the Medela product in a shop"

Lactaequip cuba menafikan worldwide warranty from Medela. This is their Marketing strategy untuk mengelakan dr pengguna membeli dr seller yg jual jauh lebih murah dr harga jualan Lactaequip & mengaut keuntungan yg berganda. So regarless beli di mana pun, worldwide warranty valid for one year. If ade yg x puas hati, plz email to Medela office HQ in Switzeland.


Best regards
Claudia Disler
International Sales & Business Development
Medela AGMedical Technology
Lättichstrasse 4b6341 Baar / Switzerland
Phone +41 (0)41 769 51 48
Fax +41 (0)41 769 51 01
claudia.disler@medela.chhttp://www.medela.com/
Skype: mchisbdclaudiadisler

Khamalia Baharudin said...

siapa yang mencari medela freestyle harga rm1650 warentty 1 tahun jom pm saya 0126652471

leh buat bayaran ansuran 2 kali sahaja...jom2

Khamalia Baharudin said...

siapa yang mencari medela freestyle harga rm1650 warentty 1 tahun jom pm saya 0126652471

leh buat bayaran ansuran 2 kali sahaja...jom2