Sunday, April 14, 2013

Kencing kotor semasa hamil

Salam

Khamis yang lepas ni g check up dekat hosp yang plan nak bersalin nanti..
Sekali cek2 dia kata kencing kotor pulak dah
Erk..xpenah dgr la pulak before ni kan
Sebab so far, sblm ni byk kali dah check up dekat kkia amik air kencing setiap kali pun
Result ok je..
Rupanya yang dekat kkia tu cek dalam air kencing ada protien ke tak je kot
Kencing kotor ke tak cek
Cam tu ke..aishh..
Awatla tak cek sekali isk2

Gynea tu cakap patut sakit2 dekat ari2
Tu sebab kencing kotor
Bila kencing kotor, means ada jangkitan kuman
Menyebabkan pundi kencing jadi bengkak dan radang
So boleh menyebabkan rasa sakit dekat ari2 tu
Aaa lebih kurang la
Tak reti nak explain lebih2

Untuk lebih lanjut google je laa huhu
Tapi cuak pulak bila baca sumber sana dan sini
 Sebab macam2 cerita boleh baca
Depends nak amik yang positive ke negative

Tapi kan, ni rasanya dh kali ke 3 ke 4 jumpa gynea ni
Before ni cakap gak yang bhgian ari2 tu sakit
Biasa dia cakap biasa la tu, pregnant
Baby dah makin berat, so tekanan dekat bawah tu lebih sikit
Tu sebab sakit..
Awatlaa tak cek kencing kotor ni awal2 kan isk2
Tapi klinik len pn sama je, bila tanya semua cakap benda sama :(

So hari tu
Sebab kencing kotor ni
Dokter kasi la beberapa ubat dan antibiotik ni
Bertambah2 la ubat kena telan

Ni hari tu time g klinik lain, dapat ubat selsema. tapi so far baru telan sebiji je.

Cuak gak nak telan2 ubat ni kan
Tapi so far google2 baca macam ok je
Lagi2 antibiotik tu kena abeskan laa

Semua ubat kena habuskan before next appointment jumaat depan
Aaa banyak ubat kali ni
Lepas tu, aritu pun first time buat ctg for 20 minutes
Result ctg, heartbeat baby ok
Contraction takde lagi

Bil last week pun tinggi nye laaa huhu
Nasib baik nak amik GL last week
So takde la bayar sendiri kan wuwuwu
Kalau tak kopak la jugak
Dah la now dah start kena g tiap2 minggu kan isk2

Cuma last week rasa macam x best sgt time scan tu
Dokter tu macam rushing cket pulak
Sebab dokter sorang lagi half day kot
So tinggal sorang je dokter
Dokter tu x bagi pun gambar scan aritu
Last2 aku dtg balik mintak, tapi tu pun without baby pic
Just ada macam bacaan berat baby, fl, ac etc tu laa huhu

Pastu rasa macam bacaan dia macam pelik cket
Compare dengan mingu2 lepas
Patutnya berat bertambah kan
Tapi dia macam berkuran lak
Tapi yang before ni tu scan tempat lain
Dokter ni pun scan dia set baru
First time try cni
Kot2 la setting dia lain cket ke (think positive)
Aaa tahlaaaa..minggu depan jelaa cek balik tgk camne

Tapi dekat hosp ni ada 2 gynea
Kalau kita dtg sana dia akan selang seli kan dua2 dokter ni
Nak bagi kita biasa dengan dua2 dokter ni
Sebab tak sure dokter mana yang ada time kita bersalin nanti
Tapi yang penting dua2 pun dokter pompuan la
Nurse2 semua pun pompuan

Aaa doa2 next week cek
Semua pun oklaaaa
Kencing pun dah ok, pastu scan pn ok
Hopefully
Hanya mampu berdoa je..huhu
Aminnnn

Tengah berusaha nak minum banyak air kosong ni
Untuk hilangkan kencing kotor tu huhu

Aaaa cite pasal rumah pulak
Still tak dapat masuk lagi
Agreement ada problem pulak salah taip haishh
Ade2 je diorang ni mm
Sabar jap lagi laa
Tapi sedih gak laa sebab now bukan larat sgt dah pn
Biasa kalau masuk umah mesti la excited kan
Nak beli tu ini, nak decorate sana sini
Ni tah2 by the time boleh masuk
Dah nak bersalin sangat
Pastu balik berpantang kat kg je

(T____T)

Nak prepare pape untuk baby pun tak sempat kott wuwuwu
Sedeyy betol
Aaa tengok jelaa rezeki nye camne nanti

Oklaaaaa..jyaaaaa
Panasnyeee hari ni mm
Sakura oh sakura..rindu laa nihon wuwuwu

Byee!

6 comments:

the malay male said...

sabtu ahad depan ada sale pureen kat PJ, boleh borong baju baby murah murah :-)

cik chinta said...

gtula bli umh. byk btol kn sbr.

LuN@_aiDi said...

minum air kosong /air barli /air kelapa banyak-banyak oke?

take care n gud luck dear ^____^

Amanina said...

prnah dgr air kencing kotor.. jd kena mkn semua ubat tu. hehe :)

Wawa Tasliman said...

banyaknya pil ubat nak kena makan.. wawa makan 3 pil je dah tak larat.. kena banyak minum air kosong.. 2 3 liter.. tapi wawa minum 1 liter je make sure habis..

n O e s u h a i m i said...

dulu masa pregnant ada gak kencing kotor n ada protien..x ingat dah kena makan ubat ke apa...minum air kosong / air barli byk2 k.. take care...