Sunday, April 21, 2013

Updated check up 37w

Salam

Nak sambung balik tulis entri semalam
Semalam dah tulis2hilang kan
NI tulis ari pc hubby lak heee
Last check up hari tu jumaat kan
Odw nak g hosp tu jem la jugak
Hosp dekat tengah KL
Sebab hari jumaat kot
Tu sebab jem, agaknye org kuar ofis awl nk g shopping ke.erk
Tau la tengahari rehat panjang kan isk2

Appointmnet pukul 11am
Sampai pun area macam tu la  jugak
sampai2 je, bagi GL kan
Copany kitorang GL untuk checkup boleh guna dua kali je
Lepas tu tak cover full, still kena bayar balik 50%..isk2
tapi tolak gaji dengar2 nye nanti 

Kenapela tak free sume kan
(T____T)

Baby @ 37w..alolo comeinyeeeee :)


Lepas tu bermula la sesi menunggu
Dari pukul 11 last2 dah 1130 kan
Hari tu pulak dokter sorang je
Sorang lagi entahla mana tak sure
Tiba2 yang sorang tu ad emergency czer la pulak
Nurse cakap nanti datang balik dalam 1215
Time tu dah abes la czer tu
So sebab lapa g jela makan dulu..situ banyk kedai
1200 camtu g balik menunggu
Dalam 1230 gakla dokter baru sampai
Terus sambung checkup aku lak
Btw aku orang last laa
Sebab jumaat, ptg dah xde appoinment
Hari len je ada sampai petang

Kalau private ni macam simple je checkup yang dibuat kan*

- timbang berat (naik cket la macam biasa)
- amik blood pressure (ok jugak)
-scan perut : mintak dokter tu printkan, dapat selai je..ades..bila tgk berat baby, macam kecik cke plak. Dokter kate perut aku nampak besar..haishh riso lak..nape laa baby mummy ni tanak besa ni..mummy elok je membesar huhuuu..pastu dekat scan tu, tak ckup lak parameter yang diprint, bpd, ac, fl xde..cehh tak dpaat aku nak buat analisis sendiri..isk2
- kepala baby dah kat bawah daaa
- ujian air kencing (albumin/protein nil - ok)
- UTI (positive lagi- plus one..adoi la..kan dah makan antibiotik aritu..leucocytes n pus cell positive lak- hope baby ok ye..mummy try minum air byk lagi lepas ni..isk2)

Result UTI tu pun semalam (sabtu) call balik tanya sebab jumaat aritu result tak kuar dari makmal lagi..huhu..Lepas tu kan, dokter bagi mc 5 hari start dari jumaat sampai selasa ni..aa weekend mmg cuti kira mc gak ke..so kira 3 hari jela kan..huhu..Next appoinmnet selasa ni pulak..dokter nak jumpe balik, pasal baby macam kecik cket, dia nak cek bukaan kot..uwaaa takotnyee nak buat VE..dengar aritu dr macam nak induce risau baby tak besar sgt sebab takut saluran placenta sempit ke etc. double takot aaa..ve plus inducee? aaa cuakk..tengok jelaa selase ni jadi ape..tapi kalau kena induce, dokter ckp guna je epidural..ahaaa part tu aku suka ok..mmg amik jela kottt..huhu

Kowaii yo..
Pray for me ok!
Jyaaaa

Happy weekend mina san =)

p/s: smlm tu yang hilang takdelaa semua macam satu entri ni..2 perenggan macam atas pic tu je..tapi dah takde mood nak tulis balik.ekekeke *P

7 comments:

cik chinta said...

wa..awal da dpt mc. best2

Kak Mahh said...

Jaga kesihatan....dah menanti hari kiranya ni.

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Akachan weight brpa kg??
If lebey 2.2kg should be ok if below Baru la risau
Don't worry na selawat byk2
Moga d permudakan
Ai dulu bersalin Adam just 2.85kg jer

Amanina said...

ohh.. igtkan apa.
bagus la utk baby.. bila due datenya?

aReLaN said...

due bila???mana tau kot2 sme ngan my okusan.heheh

Nadiah Sidek said...

dear...minta second opinion from another gynae (especially pro natural birth). kalau takde apa-apa masalah, tak perlu induce. kita ada hak ke atas badan kita sendiri. listen to our own body. kalau kita rasa ok, insyaAllah tak ada apa-apa tu. anak akak yang sulung kecil je. lahir 2.4 kg je...alhamdulillah sihat je dia.

akak sarankan jangan ambil epidural atau apa-apa ubat penahan sakit. tambah-tambah ni first time nak bersalin...nanti tak tahu bila dan macam mana nak push.

akak dah pernah merasa di induce, pernah merasa guna pethidine (penahan sakit). masa tu takde ilmu tentang natural birth. dan akak pernah rasa natural birth (tanpa bantuan sebarang ubat-ubatan).

natural birth tu lebih nikmat. nak-nak sejurus selepas kepala baby keluar. Allah, nikmat tak terkata. percayalah :)

lia said...

take care dear... semoga smuanya selamat... amin...