Thursday, July 18, 2013

Cara simpan stok susu menggunakan storage bag dengan tersusun dan kemas


Salam

Saja nak share bagi yang taktau
Saye pun belajar dari member huhu
Pening jugak bila taktau cara nak susun stok susu kan 
Ni bagi yang guna milk storage bag la ye
Saye tak gune botol huhu

Isikan susu dalam storage bag ni separuh. Kalau size 7 oz letakla 3.5 oz camtu. Kalau guna size 12 oz, letakla dlm 6 oz camtu

Lepastu, tanpa tutup seal atas tu,buangkan semua udara yang ada. Kalau ada tinggal cket2 tu kira halal jela hihi. Lepas udara dah dibuangkan, seal storage bag tu

Kemudiannya, bolehla baringkan ia seperti ini. Ni atas meja, baringkan la dalam fridge k

Bila dah keras, dia akan jadi leper2 macam atas ni. Boleh la dirikan is. Tapi ni start dari mula try aritu, ada yang yang aku taram letak 5oz ke, jadi la kembung. Nak cantik, letak same jela 3.5oz. Nak kira stok pun senang kan huhu

Kalau tak buat kurus2 camtu, jadile gemok2 cenggini. Susah nak simpan haha.rugi space. Tapi igt kena cari rak untuk susun belah atas yang kosong tu. klau stok banyak la hihi.Amin :)

Cket je kan stok susu saye. Adela dlm 100oz kott. Kalau baby minum 18oz sehari, untuk 7 hari je tu.wuwuuuuu..kene topup stok nih..pam pam pammm huhuu. Klau stok keluar sama dengan stok yang masuk at least takla risau sangat huhuu

Doakan saya k!
Jyaaaaa!

6 comments:

khairini melissa ng sau cheng said...

Anum...stok susu banyak nye..Kalah mel dulu..Allez Anum...

Zuan said...

mudah dipraktikkan ^^

ckyn wan said...

Banyaknye stok! Damia da xde stok, pam arini utk minum esok je. Harap2 susu x drop

Mizz ErMa said...

wah, kira ok la tu..at least ade jgk stok utk smggu..hehe oh ya, nk tny, storage plastik tu boleh terus pakai ke? xpayah steril dulu? hehe

asfahani said...

Anum, storage bag tu bole gune skali je ke? Bykye susu...

アヌム said...

mel: tak byk pun mel..ade org lg byk..tp tulaa rezki msg2 kan..isk2

zaun : aa praktik2 hehe

ckyn: takde byk mana pn ckyn.Alhmdulillh rezeki harriz. Amin, doa2 susu tak drop k..kalau drop try la tak puasa kot..doakan akk gak k..

mizz erma: utk smgu tu, kalau tak topup stoknya risau gakla takuttak ckup nnt.huhuu..aah boleh pakai terus.mmg tak pyh steril dah :)

as: nmpk je cm byk, tak pun sbnrnye as.kte dlu mule2 pam lg la 2 oz, 2.5 oz je..lama2 die bertambah.kena kerap pam..aah storage bag tu boleh pakai sekali je...