Monday, July 22, 2013

Mengemas keperluan bayi untuk dihantar ke pengasuh

Salam

Rutin harian sekarang tiap2 malam kemas barang2 nak hantar ke rumah pengasuh huhu
Kalau sempat kemas terus lepas balik kerja
Kalau tak sempat time tengah malam jela hehe

Bukan banyak pun barang nak bawak
Disebabkan akak pengasuh tu akan mandikan baby 2x sehari kan
So kena la bagi 2 pasang baju
Biasanya untuk pagi, baju lengan pendek
Untuk malam baju lengan panjang
Lepas tu, sarung tangan dan kaki pun 2 set la jugak
Baby still pakai barut, so tambah lagi 2 helai baru
Better bagi barut yang pakai lekat tu kot sebab senang
Jenis tali tu macam leceh cket kan huhu
Maklumla kadang2 baby menangis lepas mandi
So semua pun nak kena cepat dan pantas hihi

Selain tu, letak jugak 2 helai napkin
Untuk balut baby or lap2 ke haha
Tapi kalau bedung guna napkin kaki terkeluar dah
Tak muat pun heheh
Bagi sekali 1topi, utk pakai time balik ke rumah ke
Sebab nak bagi angin tak masok kepale baby ikut ubun2 die
Elak kembong orang kate
Letak sekali selimut die
Macam pampers kitorang bagi setiap hari
Hari2 make sure ade 7 helai pampers dlm beg tu
Satu lagi, towel kecik utk lap mulut die kalau ade susu huhu

Mana yang dah pakai, baju etc, akk tu akan letak dlm zip beg belah luar
Yang tak pakai, ade jela dlm beg tu


Oh ye, towel pulak, selagi ok tinggal je kat umah akk tu
Biasa 2x sekali ganti tuala lain
Barang yang mmg tinggal kat umah pengasuh tu,
Mandian baby, minyak sapu, cream ruam, wet tissue pack besar, set tilam bantal die
Susu pun bekalkan hari2
Bab susu nanti cite kat entri lain la 
Hari ni mengelat cket, balik dr ofis singgah bazar jap
Pastu balik umh pam dulu
Sebab mcm dh lama x pam tadi
Lps ni smyg jap pastu amik baby dkt blok dpn ni

Oklaaa
Dpt jugak tulis satu entri sambil pam
Selamat berbuka semuaaaa
Jyaaa!

3 comments:

cik chinta said...

Kt jg byk ntri tguh, lptop tu r da biul. Huhu..xde mud nk wt ntri

Uncle Zuan said...

hehe salam ramadhan ^^ bestnye dah ada nak

ZazaMyMoon said...

hee sempat lagi tu.. ;P