Friday, July 26, 2013

Penyediaan susu perahan untuk dihantar ke rumah pengasuh

Salam

Saja nak cerita secara ringkasnye cara yang saye buat untuk prepare susu baby yang dihantar ke pengasuh tiap2 hari

Oleh kerana cooler bag yang says pakai kecik mcm bawah ni je
So boleh letak 4 botol je dalam tu
Plus dengan ice pack sekali

Cooler bag medela

So setiap hari saya akan prepare 4 botol susu untuk dihantar ke rumah pengasuh
Botol tu guna bumble bee punya botol
Tapi botol susu harriz jenis avent
So memang tak boleh la minum direct dari botol berisi susu tu
Kena tuangkan berapa amount susu yang diperlukan dekat dalam botol susu avent tu
Rendamkan dalam air panas beberapa minit, baru baby boleh minum

Hari tu beli jugak set bottle warmer n sterelizer ni
Autumnz punye jela kan
Hajat nak beli yang avent punya
Tapi tak jadila sbb harga beza byk
Risau gak takut tak guna ke haritu hihi

Ingat nak bagi warmer tu dekat pengasuh
Tapi die taknak
Dia nak rendam dalam air panas macam biasa je huhu
Yapi sterilizer tu pakaila kat umah
Untuk steril botol2 susu tu
Amik masa 6 minit je untuk sterilkan
Tapi berminit2 untuk manual lap botol2 tu after dah steril haha (-_-)

Btw, sbb ada 4botol je boleh masuk dalam cooler bag,
Isi la full tiap2 botol, ke kecuali botol last tu
Botol 1,2,3 isi 5oz, yg last tu isi 3oz total 18oz
Sebab baby minum 18oz sekarang
Biasanya ptg masa amik die tu
Memang dah habis la semua botol
Takde balance pun huhu

Oh ye, kenape buat numbering tu kan
Sebabnya biasa, botol 1 untuk diminum tu susu fresh
Susu fresh maksudnya susu yang baru di pam semalamnya
Yang terus letak dekat peti ais belah bawah tanpa dibekukan
2 dan 3 tu susu beku (stok susu) yang dah di cairkan
Yang 4 tu tengoklaaa..kdg2 letak susu yang dah dicairkan, kdg2 susu fresh hihi

Ni stok haritu, skang ni stok gemok2 ni sume dah abes dah..uwaaaa
Tinggal stok nipis2 mcm belah blkg tu je

Sebabnyaaa..
Kalau susu beku tu isi gemok2 mcm dekat atas ni
Taktau nak bajet dalam tu ada berapa oz
Pakai cairkan je 2 plastik tu
Kalau cukup2 10oz, yang baki 3 oz tu letak susu fresh jela ( kalau ada lg baki perahan smlmnya)
Kalau bila cairkan ada dlm 13oz ke, letak jela baki 3oz tu susu yang dah dicairkan tu
Kalau cair2 dapat 11 or 12 oz, topup cket la dengan susu fresh heheh
Kalau terlebih 13oz, hantar jela sekali yang lebih tu ke rumah pengasuh
So lepas ni kena buat nipis2 je, isi betul2 1plastik 12oz tu letak 6oz
1plastik 6oz letak 3oz, bila dh tau betul2 amount die
Senang nak bajet nak cairkan bape banyak kan
So, takdela pening2 taktau terkurang or terlebih huhu

Bagi yang tak sure anak boleh abeskan semua susu ke tak tu
Better yang botol last tu letak susu fresh
Sebabnya, kalau tak habis, esoknya boleh minum lagi
Susu fresh kalau letak bahagian bawah peti ais tahan 3-5 hari kan
Kalau yang tak habis tu susu beku yang dicairkan, 
Kena abeskan jugak dlm masa 24 jam dari masa susu tu di cairkan
Kalau tak minum, pastu buang je, sayang la kan huhu

Penah la hari tu
Saye dah buat numbering cantik2
1,4 susu fresh, 2,3 susu dicairkan
Mase tu letak 4 x 5oz..so 20 0z laa. (time awal2 aritu)
Akak tu bg baby minum tak ikut urutan sy dh buat
Dia bg baby minum semua yang fresh dulu
Sekali hari tu baby minum 3botol je
Baki botol last tu, tak minum lgsg
Tapi sebab tu susu yg dh dicairkan, last2 buang je
Rasa sayang sangat..isk2
Penat tau mengepam pastu last2 buang camtu

Masa tu klau blk umh bg botol pun baby tanak huhu
Lps tu bgtau pengasuh ikut urutan numbering tu untuk bg baby minum 
Akk tu ckp, awal2 pagi nak bg susu fresh kat baby
Sebabnya beza rasa susu fresh dgn yang dh dicairkan tu huhu
Skang ni botol 1 jela yg konfem susu fresh
2,3 konfem susu yg dah dicairkan
Botol 4 tu letak fresh ke cair ke dah x bgtau dah akk tu haha
Tapi skang die ikut urutan la, ok la tuu huuu

Oh ye, biasa susu beku tu akan direndamkan dalam bekas berisi air paip
Biarkan susu tu cair dekat peti ais belah bawah tu
Bila dah cair habis baru isi dlm botol nak anta ke pengasuh
Dalam pukul 11 or 12 mlm tu boleh la cairkan dah
Tapi kalau pagi tu nak buat pun bole
Cuma takut kelam kabut nak g keje je hihi
Sebab amik masa cketla nak cairkan susu tu kan
Tapi takdela lame sangat pun
Dalam sejam jugak kot
Ikut amount susu tu jugak
Klau byk, lame la
Klau cket je satu plastik tu kejap je heheh

Oklaaaa tu je kot nak shareee
Setiap org maybe cara lain2 kot huhu
Saya pun baru2 belajar jugak
Baca2 dari internet je 

K laaaaa
Oyasumi. 
Jyaaaaa!




8 comments:

Haulia Razali said...

wah..byknye stok..hebat anum! tambah ESP shaklee lagi mcm mane dah?

ladyain said...

Salam. Good info. Thanks for sharing :) Nak tanya la. Susu fresh tu if x abes boleh masuk fridge balik ke cmane? TQ :))

Mizz ErMa said...

uhuk, leceh jgk ek proses penyediaan bekalan susu utk babysitter..

アヌム said...

olie: tak banyak mane pun olie.cket je tu.org len lg byk siap x muat fridge huhuuuu.so far rase mcm same lg.tp mntk2 bertambah2 la nnt huhuu..

ladyain: susu fresh tu kalau mmg baby tak minum langsung boleh masuk balik dlm fridge.bhgn bwh kalau nak guna esoknya (bhgn bwh thn 3-5 hari). bhgn atas kalau utk panjangkan lagi jgka hayat.kalau baby dah minum sikit, kena abeskan tak boleh simpan balik..

mizz erma: kalau dah biasa buat hari2 ok kot..tapi tulaa kena berkorban masa la sket huhuu

sitiezahim said...

wahhh kagumnya saya baca.. tahniah anum.. moga bertambah2 susu lepas ni, amin..

アヌム said...

amin..thx k.siti

shikin ali said...

bulan puasa ni mmg ramai yg production susu slow. sbb kurang air kan. lepas bulan puasa nanti...insha allah, will be better.

shikin ali said...

bulan puasa ni mmg ramai yg production susu slow. sbb kurang air kan. lepas bulan puasa nanti...insha allah, will be better.