Tuesday, January 29, 2013

Jalan2 Genting Highland

Salam.
Hari ni cuti..erk smlm pun cuti kan
Hari ni mc..tak berapa sehat
So mood nak keje kelaut huhu
Aa tapi larat pulak update belog kan ahaha

Sambil2 berehat dekat umah
Nak tulis blog japp
Nak cite pasal minggu lepas punya aktiviti huhu
Lambat pulak nak story mori
Alaa bukan g mana pun..g genting je
Saja nak g tempat sejuk ckett
Nak g nihon jauh sangat kan.wuwuwu

Masa nak g tu gatal sangat nak naik skyway
Padehal dulu2 bukan tak penah naik
Time pegi ok laa..xramai sgt org
Sbb dah tengahari kot..
Time balik..perghh menyesal pulak
Beratur panjang gila tunggu turn..haha


Sebelum datang memang rasa macam nak jalan2 dekat dalam je..tak plan nak masuk outdoor game sbb dah tau bukan boleh main banyak pun kan..Tapi teringin punya pasal..masuk laa jugak..haha..tapi tahlaa tak menyesal pun kot..ok je..walaupun main game2 yang tak mencabar pun hihi

Ada la a few games/tempat yang sebelum ni datang tak penah try pun, kali ni try sebab tu je antara yang oleh di main.hahaa..sadisss..kebanyakkan game tulis preggy woman takleh naik/main..ada satu tu je derhaka cket..main gak..alaa cawan pusing2 tu je..ok je kot sbnrnye..risiko tanggung sendiri la..heeee..



Nak naik yang kayuh2 itik ni..tapi last2 tak naik sebab ni pun tulis preggy woman takleh naik..takpe laa yang ni next time nanti jelaa..kang penat lak nak pengayuh..bukan tak penah naik dolu2..huhu



Berapa game eh naik aritu..tak banyak mana pun haha
Banyak takleh main dari boleh..
Tai oklaa..cuaca petang2 tu macam sejuk la jugak kan
Ingatkan tak sejuk mana.haha

Oklaaa..sambung stori mori next entri
Jyaaaaa

Thursday, January 24, 2013

Tak suka makan ubat..erkkk..

Salam.
Hari ni saja nak buat entri pasal ubat-ubatan yang kena telan sejak pregnant ni haha
Seriysly aku bukannye orang yang suka makan ubat..seriyes tak sukaa
Kalau boleh pilih antara ubat jenis pil n jenis cecair..
Rela lagi makan ubat jenis yang cecair tu tau hahaa
Tapi nak buat camne..nak taknak..sejak preggy ni, kena gaklaa paksa diri telan ubat2 yang tak best ni huhu

Mula2 dulu bila g klinik, dapat acid folic and obimin je
Obimin tu pun punyala susah nak telan.
Banyak luah balik dalam sinki je..opss..haha
Tapi lama2 boleh la jugak telan setelah dipaksa2..

Tapi sejak semenjak hb turun haritu
Bertambah lagi koleksi ubat yang kena telan adess
Mula2 skip2 gak kan.hahaa
Tapi sebab lepas next checkup tu hb rendah lagi baru laa dok pulun telan ubat..
Tau cuak kan.kuang3x

So, jom tengok ubat2 sayee..heee..oh ye ubat ni ade dapat dari klinik kesihatan, ade dapat dari klinik panel..ade dari dispensari tempat keja..bcampo2..adehh

 Ni iron tablet..kena telan sebab hb turun haritu..ubat ni berbau ckett..mmg tak sedap ditelan..Tapi skang ni boleh telan sebab minum dengan jus buah.haha..pagi2 bangun subuh tu terus makan ubat ni sekali la dengan ubat2 yang lain tu..tapi banyak kesan dari makan iron tablet ni..salah satunya boleh buat jadi sembelit..uwaaa..so, kena la berusaha minum air lebih cket..lebihkan sayur and buah..

 Ni pulak vitamin B complex..dapat sekali dgn iron table ni..ni pun bau punya la kuat..nmpk je kecik cmtu..eii paling tak suka bau ubat ni.haha

 Ni aicd folic..sebelum ni penah makan yang besar cket..yang jenis ni kecik pulak..acid folic ni ok laa..takde masalah nak telan..sbb takde bau pun..kecik pun kecik..heee

 Ni vitamin C..boleh hisap begitu saje..macam gula2..haha..wajib makan ni kalau dah telan iron tablet tu..

4 ubat dekat atas ni klink kesihatn yang kasi..pramilet ni mase g klinik panel, Dr tu kasi..tapi dia kata kalau makan pramilet ni, ubat2 atas ni kecuali iron tablet tu tak makan pun tak pe..sbb kandungan dia dah ada dlm pramilet ni..tapi vitamin c tu kena telan gak laa..Tapi masalahnya pramilet ni punyala besar..macam bear cket dr obimin tu..kaler je lain cket..kalau dah telan tu kena cpt2 minum air lagi..kalau tak seriyes macam nak terkeluar balik..huhuu..tak suka gak ubat ni..besaaa

Ni pulak pil calcium..amik dari dispensari tempat keja..sebab tak berapa minum susu kan..so kena telan ubat ni.tapi makan sebiji sehari je..ada orang ckp kena mkn 2 biji? takut dos lain2 je..tak berapa arif gak ni..huuu

So far, ni je la ubat yang kena telan..tatau la ada  tambahan lagi ke nanti..wuwuuw..harap2 takde daaa..taklarat nak kena telan ubat hari ni..oh ye, untuk bagi ubat2 ni berkesan bila dimakan, seeloknya makan waktu pagi masa bangun awal2 subuh tu...sebelum bekfast..2 jam lepas tu baru makan benda lain..Macam aku biasa dah lepas subuh baru makan..sebab nak siap2 dulu kan..before kuar dr umah tu makan la..dalam 645am ke..breakfast dalam 845am..so ada la gap 2 jam tu heee..dalam kete je pagi dah sejam nak ke tempat keje kan..lepas2 morning talk tu ngam2 je laa..heee

Btw, salam maulidur rasul semuaaa..hari ni cuti, esok amik cuti..sabtu cuti, ahad thaipusam, isnin cuti ganti thaipusam..haha..malaysia kaya cuti..so hari ni nak balik kampong..mintak2 tak jem sangat..doakan perjalanan pergi dan pulang kami..

Jyaaaa

Monday, January 21, 2013

Stretch Mark :(

Salam
Saje nak bercerita pasal stretch mark ni..
Isk2 jahat kan makcik stretch mark ni
Dulu masa mula2 pregy ok je lagi
Tapi sekarang dia dah mula menunjukkan belang adess

Before pregnant bila baca2 blog orang penah dengar pasal stretch mark ni
So masa early 3 month camtu rasanya baru sebok2 g cari cream dia
Jalan2 kedai mommy baby tanya je
Pastu lepas dia dah bakar2 terus beli je haha
Tak sempat nak review brand2 pun
Tapi so far pakai ok laaa

Brand yang pakai skang ni nama dia Plagentra
Made from korea rasanyaa
Mula2 dulu pakai 1 jenis je..yang kaler biru
Tapi start 5 month tambah lagi satu yang kaler oren
Boleh pilih sebenanya nak tambah yang oren or purple
oren tu jenis losyen..purple tu je oil
Sebab tak suka jenis minyak, so aku pilih aa yang oren tu huuu

Aaa pic2 bwh ni cilok kat pakcik google je..senang jee
Malas amik gambar yang sendiri punyee
Banyak jump dekat blog orang jepongg
Orang jepong pun byk guna la kott huhuu



Yang ni orang kedai tu cakap memang kena pakai dari awal pregnant sampai la bersalin nanti..



Yang ni pulak pakai start 5 bulan sampai lepas bersalin pun boleee

Aaa..harga mahal gak kott..rasa yang biru tu dalam rm99 kott..dah la kecik..isk2
Yang oren tu besar lagi..harga sama kalau tak silap..lupa dahh
Tapi mase beli tu satu lagi dapat 50% less..so ok la cket kan..heee

Perkembangan makcik stretch mark dekat diri saye..
Dah 6 bulan lebih kan..
Dekat perut ok la lagi..yang merekah2 tu takde pun
Sebab memang dari awal rajin sapu dekat perut jaa.hahaa
Tapi orang suh sapu 2x sehari, aku sapu sekali je pagi before g keje
Malam punyela malas nak pakai..isk2..terok btol.heee

TAPIIII kan..tempat2 lain memang malas gila nak sapu..
Yela, pagi g keje nak cepat2 kan..mana la sempat nak sapu sume tempat
So ade la sedikit2 tempat lain tuuuu (segan aaa nak cite detail kan hak2)
Si makcik stretch mark dah mula memunculkan diri
Uwaaa...kalau tau dari awal2 haritu sapu jugakk
Tak dapat siang, sapu malam..so sekarang baru gigih nak sapu la kann
Taktau laa boleh berkesan lagi ke tak..wuwuwwuu

Yoshh mari berusaha sapu cream sampai ke ahirnyaaa haha
Try je laaa dari tak mencuba pape..
Takmo menyesal di kemudian hari..huhu
Oklaaaa..jyaaaaa

Thursday, January 17, 2013

Gemokkkkkk

Salam
Aaa hari ni orang asyik tegur cakap dah gemuk/bambam je..
Aishh seteresss saye.huhuuu
Uwaaaa mane taknyee naik dah nak dekat 10kg kot..erkkk
Sedih3x aaa cengginiii (-_________-)
Sekarang hari2 g ofis pakai baju kurungg..baju besaaa ckett tamau nmpk perut sangatt huhu
Tapi nampak momok pulak ye..isk2..
Nak akachan tapi nak kurus boleeee? huhu
Jyaaa

Wednesday, January 16, 2013

6 months =) Alhamdulillah

Salam

Akhirnya hari ni dah genap kandungan 24 minggu. Bersamaan 6 bulan la kan =). Alhamdulillah..
Awal2 dulu seriyes tak tau kandungan ni boleh bertahan lama ke tak sebab awal2 dulu macam ada spotting and penah bleeding sekali. Sampai 3 month lebih cmtu huuu..Sekarang Alhamdulillah semua ok je kecuali last check ari tu hb still rendah lagi

Next checkup next week..mintak2 hb dah naik balik time tu.heeee..perkembangan sekarang ni..baby memang aktif bergerak2 terutama waktu malam lepas makan camtu..tapi time office hour pun bergerak jugak kadang2 tu..heeee..semalam sampai kol 1 pagi pun aktif bergerak lagi..heee..

Weekend hari tu g scan kan..saja laa dah lama tak jumpa baby..Dr cakap berat baby baru 500g camtu..Erkk ingatkan dah berat lagi dah..sebab berat mommynyee bertambah2 banyak dah kot..sekali baby macam ringan je lagi..huhu..Risau pulak dengan berat badan sendiri sekarang ni..jalan2 pun terasa gemok semacam je..hak2..jeles betol tengok orang selim melim tu kan..haishh kena gambare untuk kurus balik nanti ni.huhu..oh ye mase scan hari tu, dr cakap kepala baby kat bawah je cumanya uri ada sikit lagi belum naik, still dekat bawah..hoho..cuak pulak..mintak2 nanti uri tu naikla sume ke atas..doa2..aminn

Kalau duduk lama, bila nak bangun tu terasa jugakla sakit sikit belah tulang bhgn bawah ni..Tapi baca2 cakap normal je tu..kerap ke toire tu pun normal la kan..huhu..skang ni ubat2 yang dibagi memang makan dah setiap pagi, lepas semayang before g keje camtu.minum dengan jus epal senang pulak nak telan.heee..susu je belum betul2 minum lagi ni..aishh..bile nak stat ni haha..tak beli dah susu dutch lady tu sebab manis..

Aaa..oklaaaaa..doakan kesihatan saya dan baby ye. Moga selamat hingga ke akhirnyaaa..
Jyaaaa