Wednesday, March 27, 2013

Checkup hari ni..

Salam
Hari ni ade checkup
Sekarang ni dah start checkup 2 minggu sekali kan

Hasil checkup hari ni :

Berat : Naik 1 kg dari 2 minggu lepas. erkk
Bp : 130/77 - ok
Heartbeat baby: 132 bpm ok
Air kencing : ok
Hb: 11.4 - ok. yeayy dah naik dari sebelum hari tu :)
Kaki : bengkak - tak ok
Tangan: Asyik kebas2- tak ok

Kesimpulannya overall nampak okla minggu ni huhu
Pasal kaki and tangan tu, nanti esok ade appointment dengan gynea tempat plan nak bersalin nnt
Esok jela tanye lagi..tapi hari tu dah tanya dah
Dr tu kata normal je time pregnant ni huhu
Tadi tu cek dekat kkia je
Tah laa saja follow je appoinmnt die
Ptg2 bukan ramai mana orang pun
Cumanya kkia ni bukan ada dokter pun
Nurse2 je yang handle huhu
Dokter ade seminggu sehari je hari rabu

Aaaa aku kira2 hari ni patutnya dah 34 minggu
Ikut kalkulator bersalin dekat website pun sama
Tapi diorang kira baru 33+2
Erk tahleee tak paham haha
Ape2 jela.ikut ticker pun 34w.huhu

Oh ye, skang dah sampai umah dah
Amik time slip je tadi
Malas lak nak masuk ofis balik lepas checkup heee

Oklaaaaa
Jyaaaaa~

Wednesday, March 13, 2013

8 months @ 32 weeks =)


Salam
Sedar tak sedar dah 8 bulan usia kandungan saya..

Tengok ticker bawah ni..heeee
Lilypie Pregnancy tickers

Yeayy baby saya dah semakin membesar heeee
Semakin kuat menendang2..

Baby dalam kandungan @ 32 minggu

Hari ni ade check up dekat klinik kesihatan
Check up sekarang 2 minggu sekali
Rasa macam malas nak follow up dah dekat kkia pun ada
Macam nak check up dekat hospital yang dah plan nak bersalin nanti je rasanya
Tapi hospital tu jauh gak dari rumah haha
Dibuatnya nak beranak time jem camno tuu huhu
Kompius denn
So tadi g je la klinik tu buat check up apa yang patut

Ujian2 yang sama seperti selalu
Amik air kencing= ok
tekanan darah=ok
bacaan hb= rendah cket (wuwuwwu)
timbang berat= sama dengan 2 minggu lepas
Check perut= ok (kepala baby dekat bawah)
degupan jantung baby= ok

Pastu tadi ada extra pulak, kena cucuk kancing gigi untuk 2nd time
Sakit okehh..adesss
Rasa sengal2 kebas lagi sampai sekarang

Oh yee..aku kena bebel dengan nurse tu
Sebabnya aku tak tick hari2 pergerakan baby tu
Kena tick kan patutnya 10 kali pergerakan tu
Tulaaa kadang2 bila kat ofis tu..sebok
Asek lupa nak kira and nak tick huhuu
Tapi memang rasa banyak je baby gerak
Ok baby, nanti lepas ni mummy tick hari2 yee..heeeee

Aaa nurse cakap kaki aku memang bengkak laa
Keja tak banyak jalan banyak duduk je
So nak kena banyak jalan ke huhu
Tapi kadang2 jalan dekat mall ke, terlebih jalan pulak kan
Ke kena kurangkan jalan2 dekat mall? erkk
Tido dah try letak satu bantal bawah kaki
Nak tinggikan kaki
Kalau duduk , lunjurkan kaki
tapi hasilnya sama je..bengkak je kaki
Takde gaya nak surut pun bengkaknya huhu
Jari2 tangan lak asek kebas je..
Banyak dugaan orang pregnant ni kan

Aaaa tu tak campor lagi dekat sakit dekat area V tuhh
Lagi2 kalau time baring nak mengiring ke,nak bangun ke
kalau duduk bawah lama pastu nak bangun ke
Waaa sakitnyeee huhuuu

Sekarang ni kalau kat rumah dah start2 semayang atas kerusi
rasa lagi selesa laa
Takla baby terpenyek time nak sujud tu hehe
tapi kat ofis semayang macam biasa lagi huhu
Takde kusi dalam surau tu
Macam segan pun ada
Yelaa kat ofis tu ada sorang akak ni lagi laa tunggu hari kot nak bersalin
rilek je semayang biasa sumee huhu
tapi anak yang ke tujuh okehh
Saye baru yang pertame
Mengade harus lebih cikit heheee

Oklaaaa
Doakan saya dan baby sihat2 sampai selamat bersalin nanti ye
Jyaaaaa..

Saturday, March 9, 2013

Set bersalin

Salam

Ahaaaa..sekarang dah berkira-kira nak beli set bersalin
Ramai member2 suggestkan Nona Roquy
Tengok harga paling murah boleh dapatkan dalam RM300 camtu laa

Ke ada sapa2 yang tau mana nak beli set bersalin NR dengan lebih murah plus boleh dapat free bengkung ke kan..ekekeke


Yelaa mana tau boleh dapat kan
Sebelum g order online kat mana-mana ke
Tapi ingat kalau larat nak g je stokis mana2 yang paling dekat ke
Tengok la nanti..
Banyak masa lagi kott heheh

Jyaaaaa
Oyasumi :)