Monday, April 29, 2013

Check up lagi dan MC

Salam

Cuba tengok ticker bawah ni...
38weeks & 5 days pregnant. 9 days to go..
Uwaa 9 hari je lagi dah nak due date
Macam tak pecaya je
Tapi seriyes laa cuak..isk2

  Lilypie Pregnancy tickers

Tadi ada lagi check up..
Yelaa sekarang kan check up tiap2 minggu
Tiap2 minggu jumpe gynea..melayang fulus huhu
Takpelaa demi baby terchenta kan
Dah nak dekat dah pun ni

Jumpe dokter tadi..dia kata..
Awak ni dah dekat dah ni..sikit je lagi
So hari ni nak buat ve
Haa..okee aku dah cuak kan
Tapi baring je laaa
Tapi end up tak cek abes pun sbb aku dh siap nanges boleee
Hoii ni baru nak buat ve. Camne laa nak beranak nanti.

(T___T)

Last2 dokte scan je la mcm biase
Hari ni tak buat ujian air kencing
Scan2..berat baby 2.7kg++
So ok la kot..baby kecik je dokter cakap
Air ketuban ok..kepala kat bawah ok..
Lepas tu dokte suh buat ctg
Result ok
Heartbeat ok..
Ingatkan lepas buat ctg jumpe balik dokte
Sekali tak jumpe pun sbb dokte dah masuk ot lak
Tapi aku mintak gak mc sbb dah xkeje kan
Dapat mc smp next appoinment nnt 8/5
Yeay.10 hari terus.. Takyah pikir dah psl mc..heheh
Next appoinment tu mmg dah due date dh tu huhu

Aaa tatau laa...mampu ke nak bersalin normal?
Tibe2 rasa nak czer je bolee?
Tapi nanti sakit lepas tu lagi teruk and anak boleh sikit je
Wuwuwuw..saya kompiusss..cuak pun iyee...isk2
Ya Allah..permudahkan laaa semuanya..Aminn

Oh ye..minggu ni pulak mcm bz je kan
Macam2 tarikh penting pulak
1/5 - konon2 dapat kunci nk pindah umah..tapi tahlaa tak berharap mana.kdg2 cakap je lebih
3/5- family nak datang kl untuk majlis adik
4/5- Majlis nikah adik dekat kl je.nasib la adik tu laki kan.bwk diri je la.plus hantaran
5/5- tarikh mengundi pulak.Tatau la balik ke tak kampung nak mengundi ni. Risau terberanak ke mana tau.

Berserah jela..tatau nak arrange date bagai macam mana dah
Folo jelaa tengok nanti macam mana
Moga dipermudahkan segalanyaaa.Amin

Jyaaa.

p/s: Finally hari ni dah bayar duit booking untuk bersalin dkt hosp yg ktrg g checkup tu..Ingat nak guna gl..tapi beza sbnrnya bayar cash dengan guna gl..in case byk sgt bil dia mybe guna gl gak kot. tapi takpe sbb boleh refund balik yg deposit booking tuh huhu..

Sunday, April 28, 2013

Penantian yang belum berakhir (T____T)

Salam

Ohoho..ni bukan cite pasal beranak okeh..
Beranak pun satu penantian jugak
Tapi boleh tunggu lagi hehee
Tengok esok mase checkup jmpe dokter, dokter cakap ape,heee

Ni nak cite ni penantian nak masuk rumah
S&P dah sain, loan bank dah sain,
Deposit dah bayar, sewa advanced nak masuk rumah dah bayar
Owner tak bagi lagi kunci nak masuk rumah wuwuwuww

(T___T)

Memang plan nak masuk umah awal
Sebab owner dlu cakap bila dh bayar sume dah boleh masuk
Sekarang ni, mr agen cakap, wife owner and dia punya lawyer suh tunggu 1/5 pulak
Hoii bezaa berapa hari je pun..kasi jelaa kunci adess
Kan senang kalau bole pindah weekend
Sementara belum beranak lagi ni
Walaupun sah2 la aku tak tlg angkat barang kan
Tlg tengok jelaa
Mr hubby pun dah tensen sama
Asyik menunggu je kitorang ni
Lepas satu date, satu date diorang kasi
Pastu tetiba postpone..ade je alasan macam2


Ni pun 1/5 tah dpt kunci ke tak pun tatau la
Aritu Mr agen ckp kalau lps byr sewa advanced tu owner x bagi gak kunci dlm 2 hari tu
Diorg nak pecah masuk je tukar kunci
Eleh, cakap je berani..dah seminggu lebih dahh..xbuat pongg huhuuu

Si owner pulak, dgrnye alasan nak bg msuk 1/5 sbb ada lg brg diorg dlm umah tuu
Masalahnye dah lama kot nak jual umah ni
Takde gaya pun nak amik barang2 diorang dlm umah tu
Kitorang ni sampai sekarang tak tengok lagi rumah tu camnee
Tapi sume dah setel dah, s&p, loan sumeeeee
Tensi macam ni..hope rumah tu ok
Agen cakap mmg ok..tgk gmba mcm ok tapi tahlaaaa

Aaaaa sabar jap lagi 3 hari fuhhh
Jyaaaa!

Friday, April 26, 2013

Officially bercuti. Yeayy :)

Salam
Hari ni last day kerja.yeayy..seronot..
Dengan ini saya mengumumkan akan mula bercuti dari kerja pada 38w 5d aaa
Okla tu kan nak dekat2 39w dah hihi
So far memang drive sendiri lagi g kerja
Hari2 kena redah jem g kl
Perjalanan pergi dalam 1 jam, ballik pun dalam 1 jam
Tu normal..kalau tak normal, jem melampau, memang lebih la wuwuwu (T__T)
Dah nasib kerje dekat kl nak buat cmne kan heheh

Bangun pagi2 pun lambat je
Nak angkat kaki pun sakit
Yelaa bila dah baring lama,
Once nak bangun tu area ari2 tu memang sakit gilaa
Amik mase cket nak ok huhu
Hari2 pun asek terlambat je nak sampai ofis
Dah la skarang ni bertambah jem sket sebab projek mrt merata2
Jalan shortcut yang biasa lalu kena tutup
Kena redah jalan byk traffic lite wuwuwu

Aaa bos pun terkejut tadi
Dia ingat aku dah start cuti
Pastu cakap la hari ni last
Bos2 sume risau takut sangat aku terberanak time kat ofis
Macam tak sabar2 nak suh aku stat cuti heheh
Aku pun tak saba gak nak start mc sbnrnye
Sebab mcm x larat dah nak g ofis huhu
Padehal ni nak start ber-mc je sampai la beranak nanti bukan amik cuti
Dokter baik kot nak bagi mc kannnnn
Dah beranak baru nak call bagitau ofis, so pastu baru start cuti 2 bulan tu
Aaa kan best kalau mcm gomen,3 bulan kot kan huhuuu

Oklaaaaaa,tu jeeee
Jyaaaa~

Thursday, April 25, 2013

Checkup 38 minggu

Salam

Ni cerita semalam
Semalam pagi kuar awal sebab ada checkup dekat kkia
Sorang nurse ni terkejut tgk aku ada lagi
Dia kata ingatkan aku dah bersalin dah haha
Aku jadi org first tuh amik nombor
Tapi end up dalam 830 jugak kena panggil
Sebab diorg dahulukan org yg puasa sebab kena minum air gula dulu
Apa2 la labu.malas nak emo kan haha
Semalam kena amik darah utk cek kepekatan darah etc
Nama dia FBC..tapi hb cek jugak
Result hb hari ni lawa je 12.3 hehe
Dah lama tak dapat above 12.selalu macam border2 je

Comeinyee akachan @ 38week~

Timbang berat pulak, dah genap naik 20kg hahaha
Gilos naik banyak gilerr kan
Nampak sangat aku menteradah masa preggy ni
Nasib cek kencing manis ke bp ke sume ok je hihi
Pastu ukur tinggi rahim 36..erk tp aku dh 38w sbb perut dah jatuh kot,,tahla heheh
Air kencing ok, blood pressure pn ok
Semua pun ok la kesimpulannya
Tapi kena minum air lebih cket sbb aritu UTI tak clear lagi huhuu
Tapi antibiotik dh abes makan
Ural tu je xabes lg minum heheh

Oh ye smlm odw balik dari keje jem gile kan
Aku sampai umah kol 9mlm kot
Sebab ptg tu time nak balik tu jem gile
Minyak lak tinggal 1 bar je..tak berani dah nak bawak
Last2 patah balik, masuk satu shopping mall ni
Nak abeskan mase jap bajet nak tggu jem reda
masuk2 je terjumpe lisa surihani dengan mak die heheh
Ekelaaa kecoo je kan..aaa bia jelaa pestime jumpe pn
Tapi tak tego pun laaa tengok gitu jeee Hak2
Pusing2 mall abeskan mase jap
Tapi time balik tu pun jem lagi adess
Orang cakap sebab ada pokok tumbang and banjir
Dekat mana x sure lak laaa
Sebab odw balik tu jem je
Tapi xnmpk pn pokok tumbang or banjirnyeee huhu
Penat betul semalam

Arini masuk lambat cket
Ades asyik lmbt je
Lately dah x berapa larat pun, sakit bawah ni
Baby dah turun kan
Tapi nak setelkan cket keje kat ofis
Esok je kot last keje
Pastu nak buat muke tak larat nak keje dekat dokter2 nak stat mc la mggu depan haha
Okla tu kan isnin depan dah 38w 5d huhu
Nak masuk 39w dah..aaaa xsaba nak jumpe baby :)

Oklaaaaaa
Happy working

Jya!


Sunday, April 21, 2013

Updated check up 37w

Salam

Nak sambung balik tulis entri semalam
Semalam dah tulis2hilang kan
NI tulis ari pc hubby lak heee
Last check up hari tu jumaat kan
Odw nak g hosp tu jem la jugak
Hosp dekat tengah KL
Sebab hari jumaat kot
Tu sebab jem, agaknye org kuar ofis awl nk g shopping ke.erk
Tau la tengahari rehat panjang kan isk2

Appointmnet pukul 11am
Sampai pun area macam tu la  jugak
sampai2 je, bagi GL kan
Copany kitorang GL untuk checkup boleh guna dua kali je
Lepas tu tak cover full, still kena bayar balik 50%..isk2
tapi tolak gaji dengar2 nye nanti 

Kenapela tak free sume kan
(T____T)

Baby @ 37w..alolo comeinyeeeee :)


Lepas tu bermula la sesi menunggu
Dari pukul 11 last2 dah 1130 kan
Hari tu pulak dokter sorang je
Sorang lagi entahla mana tak sure
Tiba2 yang sorang tu ad emergency czer la pulak
Nurse cakap nanti datang balik dalam 1215
Time tu dah abes la czer tu
So sebab lapa g jela makan dulu..situ banyk kedai
1200 camtu g balik menunggu
Dalam 1230 gakla dokter baru sampai
Terus sambung checkup aku lak
Btw aku orang last laa
Sebab jumaat, ptg dah xde appoinment
Hari len je ada sampai petang

Kalau private ni macam simple je checkup yang dibuat kan*

- timbang berat (naik cket la macam biasa)
- amik blood pressure (ok jugak)
-scan perut : mintak dokter tu printkan, dapat selai je..ades..bila tgk berat baby, macam kecik cke plak. Dokter kate perut aku nampak besar..haishh riso lak..nape laa baby mummy ni tanak besa ni..mummy elok je membesar huhuuu..pastu dekat scan tu, tak ckup lak parameter yang diprint, bpd, ac, fl xde..cehh tak dpaat aku nak buat analisis sendiri..isk2
- kepala baby dah kat bawah daaa
- ujian air kencing (albumin/protein nil - ok)
- UTI (positive lagi- plus one..adoi la..kan dah makan antibiotik aritu..leucocytes n pus cell positive lak- hope baby ok ye..mummy try minum air byk lagi lepas ni..isk2)

Result UTI tu pun semalam (sabtu) call balik tanya sebab jumaat aritu result tak kuar dari makmal lagi..huhu..Lepas tu kan, dokter bagi mc 5 hari start dari jumaat sampai selasa ni..aa weekend mmg cuti kira mc gak ke..so kira 3 hari jela kan..huhu..Next appoinmnet selasa ni pulak..dokter nak jumpe balik, pasal baby macam kecik cket, dia nak cek bukaan kot..uwaaa takotnyee nak buat VE..dengar aritu dr macam nak induce risau baby tak besar sgt sebab takut saluran placenta sempit ke etc. double takot aaa..ve plus inducee? aaa cuakk..tengok jelaa selase ni jadi ape..tapi kalau kena induce, dokter ckp guna je epidural..ahaaa part tu aku suka ok..mmg amik jela kottt..huhu

Kowaii yo..
Pray for me ok!
Jyaaaa

Happy weekend mina san =)

p/s: smlm tu yang hilang takdelaa semua macam satu entri ni..2 perenggan macam atas pic tu je..tapi dah takde mood nak tulis balik.ekekeke *P

Friday, April 19, 2013

37W 2D

Salam

Hari ni ada checkup untuk 37w 2d heheh
Dah siap2 nak gerak g hospital
Oh ye saye drive sindiri hokehh
Sebab hubby ade miting hari ni
So tak dapat teman wuwuwu

(T_____T)

Hope jalan tak jem dah laaa
Appointment pukul 11am
Tapi selalunya mesti lambat erkkk

(T_______T)

Takpelaaa tunggu jelaaa
Pastu hari ni tak keja kott
Nak mintak mc jelaaa
huhu

Oklaaaa
Tak sabar nak jumpe baby hari ni heeee
Nak tau berat die dah brapeee
Minggu ni dah laa makan banyak rasanyaaa hak2

Jyaaaa~

Sunday, April 14, 2013

Kencing kotor semasa hamil

Salam

Khamis yang lepas ni g check up dekat hosp yang plan nak bersalin nanti..
Sekali cek2 dia kata kencing kotor pulak dah
Erk..xpenah dgr la pulak before ni kan
Sebab so far, sblm ni byk kali dah check up dekat kkia amik air kencing setiap kali pun
Result ok je..
Rupanya yang dekat kkia tu cek dalam air kencing ada protien ke tak je kot
Kencing kotor ke tak cek
Cam tu ke..aishh..
Awatla tak cek sekali isk2

Gynea tu cakap patut sakit2 dekat ari2
Tu sebab kencing kotor
Bila kencing kotor, means ada jangkitan kuman
Menyebabkan pundi kencing jadi bengkak dan radang
So boleh menyebabkan rasa sakit dekat ari2 tu
Aaa lebih kurang la
Tak reti nak explain lebih2

Untuk lebih lanjut google je laa huhu
Tapi cuak pulak bila baca sumber sana dan sini
 Sebab macam2 cerita boleh baca
Depends nak amik yang positive ke negative

Tapi kan, ni rasanya dh kali ke 3 ke 4 jumpa gynea ni
Before ni cakap gak yang bhgian ari2 tu sakit
Biasa dia cakap biasa la tu, pregnant
Baby dah makin berat, so tekanan dekat bawah tu lebih sikit
Tu sebab sakit..
Awatlaa tak cek kencing kotor ni awal2 kan isk2
Tapi klinik len pn sama je, bila tanya semua cakap benda sama :(

So hari tu
Sebab kencing kotor ni
Dokter kasi la beberapa ubat dan antibiotik ni
Bertambah2 la ubat kena telan

Ni hari tu time g klinik lain, dapat ubat selsema. tapi so far baru telan sebiji je.

Cuak gak nak telan2 ubat ni kan
Tapi so far google2 baca macam ok je
Lagi2 antibiotik tu kena abeskan laa

Semua ubat kena habuskan before next appointment jumaat depan
Aaa banyak ubat kali ni
Lepas tu, aritu pun first time buat ctg for 20 minutes
Result ctg, heartbeat baby ok
Contraction takde lagi

Bil last week pun tinggi nye laaa huhu
Nasib baik nak amik GL last week
So takde la bayar sendiri kan wuwuwu
Kalau tak kopak la jugak
Dah la now dah start kena g tiap2 minggu kan isk2

Cuma last week rasa macam x best sgt time scan tu
Dokter tu macam rushing cket pulak
Sebab dokter sorang lagi half day kot
So tinggal sorang je dokter
Dokter tu x bagi pun gambar scan aritu
Last2 aku dtg balik mintak, tapi tu pun without baby pic
Just ada macam bacaan berat baby, fl, ac etc tu laa huhu

Pastu rasa macam bacaan dia macam pelik cket
Compare dengan mingu2 lepas
Patutnya berat bertambah kan
Tapi dia macam berkuran lak
Tapi yang before ni tu scan tempat lain
Dokter ni pun scan dia set baru
First time try cni
Kot2 la setting dia lain cket ke (think positive)
Aaa tahlaaaa..minggu depan jelaa cek balik tgk camne

Tapi dekat hosp ni ada 2 gynea
Kalau kita dtg sana dia akan selang seli kan dua2 dokter ni
Nak bagi kita biasa dengan dua2 dokter ni
Sebab tak sure dokter mana yang ada time kita bersalin nanti
Tapi yang penting dua2 pun dokter pompuan la
Nurse2 semua pun pompuan

Aaa doa2 next week cek
Semua pun oklaaaa
Kencing pun dah ok, pastu scan pn ok
Hopefully
Hanya mampu berdoa je..huhu
Aminnnn

Tengah berusaha nak minum banyak air kosong ni
Untuk hilangkan kencing kotor tu huhu

Aaaa cite pasal rumah pulak
Still tak dapat masuk lagi
Agreement ada problem pulak salah taip haishh
Ade2 je diorang ni mm
Sabar jap lagi laa
Tapi sedih gak laa sebab now bukan larat sgt dah pn
Biasa kalau masuk umah mesti la excited kan
Nak beli tu ini, nak decorate sana sini
Ni tah2 by the time boleh masuk
Dah nak bersalin sangat
Pastu balik berpantang kat kg je

(T____T)

Nak prepare pape untuk baby pun tak sempat kott wuwuwu
Sedeyy betol
Aaa tengok jelaa rezeki nye camne nanti

Oklaaaaa..jyaaaaa
Panasnyeee hari ni mm
Sakura oh sakura..rindu laa nihon wuwuwu

Byee!

Thursday, April 11, 2013

Sayonara my friend (T_T)

Salam

Hari ni macam2 pulak yang jadi huhu
Antaranya one of my best friend nak g jauh hari ni
Aaa jauh ke mana tuuu
Ke France..woo syoknyee kalau dengar kan
Dia kena g sana pasal kerja setahun
Tapi nanti bulan 7 kot time puasa ade boleh balik 3 minggu
Syok memang syok, tapi ada anak kecik setahun lebih plus suami yang tinggal kat mesia ni
Sedey gaklaa
Tapi xpe, nnt kang bulan bape tah, 6 kot husband dia folo g sana
Baby tatau lagi camne.huhu
Nasib ada makpak yang boleh jagakan baby :)


Semalam malam dapat jugak jumpa
Sebab my friend tu dengan husband n anak dia datang umah
Kitorang dinner sama (my mom pun ada sbb dtg dr kg)
Sambil sembang2
Lepas tu bagi pinjam apa yang boleh  (baju sejuk  etc)
Dengar2 sana sejuk gak lagi 8-10 degree.huhu

Me friend tu risau lak nak bwk byk2 takut beg berat
Ending tadi timbang2 masa cek in 20++kg je
Tak lebih mana pun, ngam2 je..tapi kalau lebih ok je kot kan heheh :P

Tak dapat nak anta g airport tadi
Gudlak my friendddd
Nanti ada peluang saya g lawat u dekat france.ekekeke :)

Jyaaaaa~

p/s: btw hari ni and esok dapat mc.huhu.

Wednesday, April 10, 2013

Packing oh packing


Salam

Hari ni dah masuk 36 minggu dah
Wooot woot..
Ikut bulan 9 bulan dah kan 
Alhamdulillah..tak sangka sampai 9 bulan dah my baby dalam perut ni
Ikutkan dah taklama dah ni
Dalam excited nak tunggu baby keluar tu
Risau jugak la kot2 apa2 jadi dah saat2 akhirnya
Mintakla dijauhkan..Amin

So, sebagai persediaan awal ni
Haruslah packing barang mommy dan baby kan
Dah buat2 list haritu
Pastu dah masukkan apa yang patut dalam list ke dalam beg
List tu google2 je, pastu tambah2 sendiri heee

Rasa macam beg kecik je pn ada
Rasa tak muat lak
Kalau boleh semua benda pun nak sumbat haha
Tak berapa reti gak nak bajet berapa banyak yang nak guna time dekat hospital nanti heee

Rasa ada cket2 lagi nak tambah
Bukan baju2 la, benda2 lain yang rasa perlu
Letak dalam extra bag or raga je kot heee

Ohoho cuaknyaaa huhu
Oklaaaa jyaaaaa~

Tuesday, April 9, 2013

Akhirnya dah beli.heheh (^_____^)

Salam

Oh ini bukan entri nak menunjuk2 okehh
Entri nak share betapa excitednya mommy-to-be ini hehee

Lepas berfikir dan berfikir hari tu kan
Last2 decide je la nak beli medela fs nih
Bukan beli sendiri pun
Member ofis yang tolong belikan
Sebabnya, dia selalu g satu kedai ni
Sekarang ni memang ada sale, so harga kurang cket
Pastu sebab diorang dah kenal dengan orang kedai tu
Dapat less lagi 5%
Kalau pegi sendiri tak dapat huhu

Tapi harga dia takla semurah medela dari uk or us tu
(-___-)
Tapi nak punya pasal, pejam mata jela baya kan huhu
Yang penting semangat tu kena kuat la nak bf baby nanti
Amin..doa2 kan saya okeyyy

Aaaa btw, amik jugak ni sebab ni boleh bayar installment 12x
So takla rasa sangat bila membayar tiap2 bulan tu
Sayang cash kot2 ada nak guna urgent nanti ke huhhu

Macam nasik bungkus je hehe

Dangg..nampak dahhh hihi :D

Haruslah warranty from lactaequip. Malas nak pening2 di masa depan nanti.huhu

Siap keluarkan barang2 dalam kotak dia tuh lagi heeee..aa comeyy pump diaa *gediksss*

Medela Freestyle idaman kalbu :)

Alhamdulillah~
Akhirnya berjaya membeli *walaupun hakikatnya tak abes bayar lagi* heheh :P
Punyala semangat tadi bawak balik rumah dari ofis kan
Btw, rumah kitorang ni bertingkat2 kena naik tangga haha
Patutla kaki bengkak kot kan wuwuwu
Hubby tadi mc x sehat, tido je memanjang, so hangkut ler naik atas umah sendiri
Nak cite punya semangat tu
Berat tak berat gak la kotak medela ni heheh

Tak habis godek lagi nih
Kena cari sifu dulu
Risau gak main2 godek sendiri kang jadi pape lak haha

Oklaaaa
Oyasumii~
Jyaaa (^____^)

Thursday, April 4, 2013

Beza beli medela freestyle breastpump dari Switzerland, UK dan US

Salam

Dari hari tu lagi dok dalam dilema kan
Hajat tu memang tetap dah nak beli medela freestyle tuh huhu
Cumanya bila survey2 harga dia
Kenapala harga dia lain2 sangat
Paling mahal RM2299..ni standard harga dekat kedai2 baby yang takde diskaun and promotion
Paling murah haritu tengok RM1200..haha ni seriyes sampai rasa takut nak beli sebab murah sangat harga dia compared dgn dekat pasaran
Penah baca gak yang RM1200 ni macam tipu tau
So jangan percaya ok. ni dekat mudah. beli online je, tak boleh COD. Base diorang dekat seremban and sabah kalau tak silap huhu



Ok berbalik dekat harga tadi kan..
Selain yang paling mahal RM2299 tu, kalau tengok dekat mudah or blog2
Boleh jugak dapat dalam RM1350 (ni warranty from US or UK). Biasa dealer2 ni beli direct dari sana. kalau tengok harga dekat ebay ke amazon ke, rasa harga sana boleh dapat dalam RM900++ camtu kot. Murah kan..Tapi harga RM1350 ni consider macam takde warranty la..Kalau nak warranty 1 tahun, boleh tambah dalam RM100, so boleh beli dalam RM1450. Ni warranty setahun provided by dealer yang jual kat kita. Kalau ada apa2 rosak dalam masa setahun boleh anta balik dekat diorang.

Bagi medela yang made from switzerland je dapat warranty 1 tahun dekat mesia ni under lactaequip.
Kira semua medela dealer warranty under lactaequip ni , breastpump dia dari switzerland la..So dalam masa setahun tu, kalau apa2 rosak, boleh je anta semula ke medela service center, lactaequip ni..Satu malaysia ni ada 3 je service center dia..dekat Bangsar, Ampang dengan Penang. Kalau dekat boleh la anta sendiri kan. Kalau jauh, maybe boleh anta melalui kedai yang kita beli tu..Tapi maybe ambik masa sikit laa..

Yang harga RM2299 tu biasanya memang dari switzerland, warranty under lactaequip tu. Tu paling mahal la..Tapi penah jugak jumpa dekat internet, yang jual online, paling murah pun RM1699. Ada jugak kedai2 yang buat diskaun harga dalam RM1899. Sebab harga dia mahal kan, ada setengah kedai ni kita boleh bayar ansuran jugak..3bulan, 6 bulan or 12 bulan.So ikut kemampuan la kan..

Yang membezakan breastpump dari Switzerland, UK or US ni..after 1 year warranty tu, kalau rosak, macam mana nak service pump kita tu. Sebabnya orang cakap, kita taktau bila benda nak rosak kan..kalau tak rosak takpe laa..tapi kalau rosak, macam manapun mesti nak kena repair kan. Sebab masa servey2 pasal medela fs ni, terbaca la macam2 info dekat blog2..sebab curious kan, so tadi aku call la medela service center, lactaeqiup dekat bangsar ni..

Aku tanya, yeke dengar2 service charge kalau medela UK or US ni double? Dia cakap memang double. Contoh macam medela FS, kalau kita anta service je, harga mula nak cek2 tu RM150. Tu kalau yang warranty malaysia.. Kalau yang dari US or UK, RM300..hoho mahalnya la kan..untuk charge lain2 tak tanya la pulak..Untuk harga sparepart sama je..Tapi sekarang ni untuk service, dia kata dah tak berapa ambik untuk medela UK or US sebab sparepart dah tak banyak. Biasa pun kalau pump yang beli dari US or UK ni, kalau rosak, kita hantar balik ke dealer kan dalam masa setahun tu, diorang service sendiri kot..bukan hantar dekat lactaequip..Kalau dapat dealer yang betul2 ok, even after one year pun still boleh anta dekat dia..kalau macam tu ok laaa..kalau dealer yang suruh sndiri hantar dekat lactaequip then lactaequip taknak terima payah la..takkan nak beli baru kan..

Tapi pernah la jugak baca komen2 blog pasal ada satu dealer ni, after sale service ( service after warranty 1 tahun tamat) dia memang tiptop..walaupun dah guna 4-5 tahun still boleh hantar dekat harga..tapi harga sparepart and service taktau la brape kan..service dekat mana pun tak pasti la.tapi memang okla dengar2nya..

So dalam dilema laa..nak beli yang mana satu.Ada beberapa pilihan la sebenarnya:

1) Harga RM1899, member boleh tolong belikan dapat 5% lagi less. Warranty malaysia (by lactaequip). Boleh bayar installment 12 bulan(charge 6%- kredit kad) - RM160/months

2) Harga RM1699, from UK. After sale service memang tiptop (cash)

3) Harga 1699, warranty malaysia (by lactaequip), kalau nak bayar installment up to 3x je. Tapi bukan guna kredit kad la..bayar cash kot..after dah 3x..dah setel bayar full baru bole ambik barang. (then kena tambah lagi RM50) - RM1749 total

4) Harga 1450, from US or UK, warranty 1 year by dealer . After sale service taktau prestasi macam mana.(cash)

Ahaaaa..aku sebenarnya macam prefer yang jenis bayar installment ni..kuang2x.tapi biasanya 0% interest kan..yang 1st tu ada 6% interest lak..tambah lagi dalam RM108. Tapi kalau dah bayar 12x..takla rasa banyak bulan2 tu. Malas nak guna cash bayar segedebuk sebenarnya..sebab cash macam nak save la untuk bersalin ke rumah ke mana tau ada nak guna nanti kan..huhu

Tapi tergoda jugak dengan harga macam RM1450 tu..sebab beza banyak dari yang 1st tu..tapi bayar cash la..tapi risau nanti after 1 year, kalau rosak nak anta mana service.charge mahal tak etc..Tapi kalau nak bayar cash rasa ambik je yang no 3 kot sebab tu paling murah la bagi yang warranty malaysia..haishh fenin2..Kalau korang nak pilih yang mana ehhh..haha

Btw, sori aaa kalau ada maklumat salah pasal info2 medela dekat atas ni..ni so far yang sy faham sejak survey mensurvey pasal medela fs ni laaa..heeee..kalau ada new info, boleh la sharing2 ye..

Oklaaaaa
Jyaaaaa....

UPDATE:

Salam

Nak update pasal harga medela fs ni..Dulu masa buat pos ni tahun lepas. Sekarang ni price memang dah beza dah..Medela fs yang warranty malaysia dah boleh dapat RM1699 camtu dah kalau tengah promotion tau. Macam beli dekat baby fair ke. Kalau kedai dalam RM1799(littlewhiz), still da kedai yang jual harga 2k camtu.So kena pandai2 pilih la..kalau tak rugi kan..Kalau yang warranty uk or us rm1350 camtu bolehdapat dah kot. Tapi beza warrantyla.Risau jugakkalau bukan warranty malaysiani. Incase jadi apa2 dekat pump ke kan.Pump bukan murah wuuuuu..Pilihan di tangan anda ;)

Jya!

Scan @ 35 Weeks

Salam

Pagi tadi kan ada appmnt untuk scan @ week 35 kan
Appmnt pukul 10am
Pukul 11am, nama aku tak di panggil lagi
11.15am aku tanya nurse, "nama saya belum ke"
"Appmnt sy pukul 10am td"
Pastu nurse cakap Appmnt pukul 10am ada org, kena tunggu turn
Ceh..lain kali bg la pukul 11am, xyah aku rushing nak gak sampai kol 10pg
Siap masuk 3 tol pagi tadi nak kejar sampai kol 10..isk2 sadis

Lepas tu, tak lama gak laa
Nama aku pun dipanggil..cehh dan2 je kan
Doktor ari ni dia bukan dekat klinik tu, dia gnti je
Pastu pelik2 kenapa ada scan masa week 35
Nurse cakap klinik cni mmg scan week 28 n 35
Doktor tu ckp, area dia scan skali je 
Kalau xde pape x scan dah
aaaa ape2 jela labuu..
Ni dtg pun sebab ikut je jadual buku merah tu
Diorg dh tetapkan appmnt so g je huhu

Dahla masa doktor tu scan, dia scan syok sendiri je
Tak tunjuk sgt pun kat aku
Sebok amik ukuran je
Pastu dia tanya last scan bila
Aku cakap aaa last week
Dia tanya kat mana, doktor sana ckp apa..pastu plan nak beranak sana ke
Aku gtau jela.dr aritu ckp ok je 
Lupa2 gak tapi mcm ok je sume pun
Pastu dia cakap aa ni uri ada la cket dkt bawah
Tapi tak tutup pintu rahim la
Biasa diorang akan refer dekat GH
Tapi sebab aku cakap la plan nak branak kat private kan
So takde la die suh refer GH
Cuma skang ni follow je 2-2 punya checkup 
gov n private
Igt nak stop checkup gov sbb byk sgt lak checkup
Tapi risau kot2 nnt time tu balik kg ke
Tak sempat ke kan
Xpe ke kalau x fullkan checkup kat kkia kalau nak masuk GH
Tapi hopenye taklaaa
Sebab cuak dengar macam2 cite kat GH
Lagi pun nak hubby ada sama teman nnt masa nak beranak huhuu

Risau pulak uri ada lagi kat bawah cket kan
Next checkup next week
Tunggu jela kot huhu
Btw ikut kiraan dan ukuran hari ni
Akachan dah 2.4kg dah wuwuwu
Cepatnye berat dia naik
Last thursday baru 2kg kott erkk
AFI pulak 5 je
Baca2 patutnya bukn kena antara 6-24 ke bacaan AFI tu huhu
Tu pun mintak dokter ukurkan
Dokter kata dah border dh tu
Aaa cuak pulak
Tu ukuran air ketuban..hope sume oklaaa
Aminnn

Korang pun doa2 kan mommy and baby selamat dua2nya k :)
Gambar takde lak arini
Diorang kasi scan hitam je just ada anggaran ukuran baby
Layankan jelaaa

Oklaaaa..oyasumiii
Jyaaaaa~