Friday, July 26, 2013

Penyediaan susu perahan untuk dihantar ke rumah pengasuh

Salam

Saja nak cerita secara ringkasnye cara yang saye buat untuk prepare susu baby yang dihantar ke pengasuh tiap2 hari

Oleh kerana cooler bag yang says pakai kecik mcm bawah ni je
So boleh letak 4 botol je dalam tu
Plus dengan ice pack sekali

Cooler bag medela

So setiap hari saya akan prepare 4 botol susu untuk dihantar ke rumah pengasuh
Botol tu guna bumble bee punya botol
Tapi botol susu harriz jenis avent
So memang tak boleh la minum direct dari botol berisi susu tu
Kena tuangkan berapa amount susu yang diperlukan dekat dalam botol susu avent tu
Rendamkan dalam air panas beberapa minit, baru baby boleh minum

Hari tu beli jugak set bottle warmer n sterelizer ni
Autumnz punye jela kan
Hajat nak beli yang avent punya
Tapi tak jadila sbb harga beza byk
Risau gak takut tak guna ke haritu hihi

Ingat nak bagi warmer tu dekat pengasuh
Tapi die taknak
Dia nak rendam dalam air panas macam biasa je huhu
Yapi sterilizer tu pakaila kat umah
Untuk steril botol2 susu tu
Amik masa 6 minit je untuk sterilkan
Tapi berminit2 untuk manual lap botol2 tu after dah steril haha (-_-)

Btw, sbb ada 4botol je boleh masuk dalam cooler bag,
Isi la full tiap2 botol, ke kecuali botol last tu
Botol 1,2,3 isi 5oz, yg last tu isi 3oz total 18oz
Sebab baby minum 18oz sekarang
Biasanya ptg masa amik die tu
Memang dah habis la semua botol
Takde balance pun huhu

Oh ye, kenape buat numbering tu kan
Sebabnya biasa, botol 1 untuk diminum tu susu fresh
Susu fresh maksudnya susu yang baru di pam semalamnya
Yang terus letak dekat peti ais belah bawah tanpa dibekukan
2 dan 3 tu susu beku (stok susu) yang dah di cairkan
Yang 4 tu tengoklaaa..kdg2 letak susu yang dah dicairkan, kdg2 susu fresh hihi

Ni stok haritu, skang ni stok gemok2 ni sume dah abes dah..uwaaaa
Tinggal stok nipis2 mcm belah blkg tu je

Sebabnyaaa..
Kalau susu beku tu isi gemok2 mcm dekat atas ni
Taktau nak bajet dalam tu ada berapa oz
Pakai cairkan je 2 plastik tu
Kalau cukup2 10oz, yang baki 3 oz tu letak susu fresh jela ( kalau ada lg baki perahan smlmnya)
Kalau bila cairkan ada dlm 13oz ke, letak jela baki 3oz tu susu yang dah dicairkan tu
Kalau cair2 dapat 11 or 12 oz, topup cket la dengan susu fresh heheh
Kalau terlebih 13oz, hantar jela sekali yang lebih tu ke rumah pengasuh
So lepas ni kena buat nipis2 je, isi betul2 1plastik 12oz tu letak 6oz
1plastik 6oz letak 3oz, bila dh tau betul2 amount die
Senang nak bajet nak cairkan bape banyak kan
So, takdela pening2 taktau terkurang or terlebih huhu

Bagi yang tak sure anak boleh abeskan semua susu ke tak tu
Better yang botol last tu letak susu fresh
Sebabnya, kalau tak habis, esoknya boleh minum lagi
Susu fresh kalau letak bahagian bawah peti ais tahan 3-5 hari kan
Kalau yang tak habis tu susu beku yang dicairkan, 
Kena abeskan jugak dlm masa 24 jam dari masa susu tu di cairkan
Kalau tak minum, pastu buang je, sayang la kan huhu

Penah la hari tu
Saye dah buat numbering cantik2
1,4 susu fresh, 2,3 susu dicairkan
Mase tu letak 4 x 5oz..so 20 0z laa. (time awal2 aritu)
Akak tu bg baby minum tak ikut urutan sy dh buat
Dia bg baby minum semua yang fresh dulu
Sekali hari tu baby minum 3botol je
Baki botol last tu, tak minum lgsg
Tapi sebab tu susu yg dh dicairkan, last2 buang je
Rasa sayang sangat..isk2
Penat tau mengepam pastu last2 buang camtu

Masa tu klau blk umh bg botol pun baby tanak huhu
Lps tu bgtau pengasuh ikut urutan numbering tu untuk bg baby minum 
Akk tu ckp, awal2 pagi nak bg susu fresh kat baby
Sebabnya beza rasa susu fresh dgn yang dh dicairkan tu huhu
Skang ni botol 1 jela yg konfem susu fresh
2,3 konfem susu yg dah dicairkan
Botol 4 tu letak fresh ke cair ke dah x bgtau dah akk tu haha
Tapi skang die ikut urutan la, ok la tuu huuu

Oh ye, biasa susu beku tu akan direndamkan dalam bekas berisi air paip
Biarkan susu tu cair dekat peti ais belah bawah tu
Bila dah cair habis baru isi dlm botol nak anta ke pengasuh
Dalam pukul 11 or 12 mlm tu boleh la cairkan dah
Tapi kalau pagi tu nak buat pun bole
Cuma takut kelam kabut nak g keje je hihi
Sebab amik masa cketla nak cairkan susu tu kan
Tapi takdela lame sangat pun
Dalam sejam jugak kot
Ikut amount susu tu jugak
Klau byk, lame la
Klau cket je satu plastik tu kejap je heheh

Oklaaaa tu je kot nak shareee
Setiap org maybe cara lain2 kot huhu
Saya pun baru2 belajar jugak
Baca2 dari internet je 

K laaaaa
Oyasumi. 
Jyaaaaa!




Monday, July 22, 2013

Mengemas keperluan bayi untuk dihantar ke pengasuh

Salam

Rutin harian sekarang tiap2 malam kemas barang2 nak hantar ke rumah pengasuh huhu
Kalau sempat kemas terus lepas balik kerja
Kalau tak sempat time tengah malam jela hehe

Bukan banyak pun barang nak bawak
Disebabkan akak pengasuh tu akan mandikan baby 2x sehari kan
So kena la bagi 2 pasang baju
Biasanya untuk pagi, baju lengan pendek
Untuk malam baju lengan panjang
Lepas tu, sarung tangan dan kaki pun 2 set la jugak
Baby still pakai barut, so tambah lagi 2 helai baru
Better bagi barut yang pakai lekat tu kot sebab senang
Jenis tali tu macam leceh cket kan huhu
Maklumla kadang2 baby menangis lepas mandi
So semua pun nak kena cepat dan pantas hihi

Selain tu, letak jugak 2 helai napkin
Untuk balut baby or lap2 ke haha
Tapi kalau bedung guna napkin kaki terkeluar dah
Tak muat pun heheh
Bagi sekali 1topi, utk pakai time balik ke rumah ke
Sebab nak bagi angin tak masok kepale baby ikut ubun2 die
Elak kembong orang kate
Letak sekali selimut die
Macam pampers kitorang bagi setiap hari
Hari2 make sure ade 7 helai pampers dlm beg tu
Satu lagi, towel kecik utk lap mulut die kalau ade susu huhu

Mana yang dah pakai, baju etc, akk tu akan letak dlm zip beg belah luar
Yang tak pakai, ade jela dlm beg tu


Oh ye, towel pulak, selagi ok tinggal je kat umah akk tu
Biasa 2x sekali ganti tuala lain
Barang yang mmg tinggal kat umah pengasuh tu,
Mandian baby, minyak sapu, cream ruam, wet tissue pack besar, set tilam bantal die
Susu pun bekalkan hari2
Bab susu nanti cite kat entri lain la 
Hari ni mengelat cket, balik dr ofis singgah bazar jap
Pastu balik umh pam dulu
Sebab mcm dh lama x pam tadi
Lps ni smyg jap pastu amik baby dkt blok dpn ni

Oklaaa
Dpt jugak tulis satu entri sambil pam
Selamat berbuka semuaaaa
Jyaaa!

Thursday, July 18, 2013

Cara simpan stok susu menggunakan storage bag dengan tersusun dan kemas


Salam

Saja nak share bagi yang taktau
Saye pun belajar dari member huhu
Pening jugak bila taktau cara nak susun stok susu kan 
Ni bagi yang guna milk storage bag la ye
Saye tak gune botol huhu

Isikan susu dalam storage bag ni separuh. Kalau size 7 oz letakla 3.5 oz camtu. Kalau guna size 12 oz, letakla dlm 6 oz camtu

Lepastu, tanpa tutup seal atas tu,buangkan semua udara yang ada. Kalau ada tinggal cket2 tu kira halal jela hihi. Lepas udara dah dibuangkan, seal storage bag tu

Kemudiannya, bolehla baringkan ia seperti ini. Ni atas meja, baringkan la dalam fridge k

Bila dah keras, dia akan jadi leper2 macam atas ni. Boleh la dirikan is. Tapi ni start dari mula try aritu, ada yang yang aku taram letak 5oz ke, jadi la kembung. Nak cantik, letak same jela 3.5oz. Nak kira stok pun senang kan huhu

Kalau tak buat kurus2 camtu, jadile gemok2 cenggini. Susah nak simpan haha.rugi space. Tapi igt kena cari rak untuk susun belah atas yang kosong tu. klau stok banyak la hihi.Amin :)

Cket je kan stok susu saye. Adela dlm 100oz kott. Kalau baby minum 18oz sehari, untuk 7 hari je tu.wuwuuuuu..kene topup stok nih..pam pam pammm huhuu. Klau stok keluar sama dengan stok yang masuk at least takla risau sangat huhuu

Doakan saya k!
Jyaaaaa!

Monday, July 8, 2013

Updateee! Hari pertama masuk kerja

Salam

Hari ni sepatutnya start keje
Tapi last2 mc sebab demam huhu
Bukan baby demam
Tapi mamanye demam
Dari semalam lagi

Smlm mase cek suhu, smpai 39.4celcius!
Bukan main tinggi lagi
Igtkan kalau pagi tadi dah ok boleh g keje
Tapi cek2 tinggi lagi dlm 38.7celcius camtu wuwuu
So message jela bos gtau mc harini
Ceh msti org ofis ckp alasan takmo kije nih haha
Tapi seriyes tak larat

Smlm mmg dari pg taklaratnye
Hubby la banyak tlg jaga baby
Mekasih en.suami :)
Mamanye bagi susu je
Tapi mandikan baby mamanye jugak
Papanye blom training lagi hehe
Tapi ptg tu baby takmo isap susu
Maybe sbb miss b panas sgt kot
Die rasa pelik huhu
Nasib ade susu fresh yang baru pam
So mintak hubby bagi guna botol
Ok pulak die minum 
Mula2 bg 1oz, habis
Bagi lagi 1.5oz habis jugak
Kalau mamanye bagi botol digigit2 nye puting tu haha

Wlwpun cuti arini
Anta gak baby g umah pengasuh
Lepas anta baby tadi
Hubby bawak g klinik
Amik mc sekali
Anta jugak tu sbb igt nak rest cket kat umah
Kot2 baby meragammmg xdpt nak rest
Tapi hati asek teringat baby je wuwuuu
Ni sambil2 pam je ni
Lps ni igt nk g tgk baby
Tapi hujan pun ni 
Nk balik bek baby tak boleh pun

Aaa pam2 tak byk mna pun kuar
Riso bulan pose ni punye stok
Skang ade bape oz pun tak kire
Tapi dalam 100oz ade kot stok dari pantang aritu
Tapi kalo sehari 2.5x6 dah 15oz kan
Utk bape hari je tu isk2
Jom pam pam pamm huhu

Oh ye aritu kn sabtu saja kuar jap
Tapi tulaaa stroller x beli lagi kan
Penatnye bawak baby berpegang haha
Pastu cam kesian time die dh ngantok nak tido tu
Taubat tak bawak dah die jalan selagi stroller tak beli lagi ni huhu
Smlm pun patut ade exam jlpt n3 tu, tak pegi pun
Amik lagi 6bulan la, bln 12 nnt hehehh

Aa oklaaaa
Rindunyer my baby
Padehal kat blok depan ni je hihi
Btw smlm baby harriz dah 2 bulan :)
K laaa jyaaa