Saturday, December 21, 2013

Cara membuat puree dan bubur carrot + ayam dan untuk baby

Salam

Start 7 bulan baru perkenalkan ayam dekat baby
Takla bagi makan gitu je kan
Boleh bagi baby makan dalam bentuk puree (carrot + ayam puree)
Or boleh jugak masukkan bersama dengan bubur nasi

So cara-caranya:

Sediakan carrot. Buang kulitnya. Sediakan jugak ayam bahagian isi ye.

My fav ni. Wajib ada kat rumah untuk buang segala jenis kulit. Buah & sayur. Senang, mudah dan menjimatkan masa. Boleh beli dekat daiso.

Potong carrot kecik2 dan basuh

Potong ayam kecik2 dan basuh bersih2

Steamkan ayam dan carrot 20 minit 

Blendkan halus2

1. Carrot + Ayam puree
Dah siap dah carrot + ayam puree
Boleh bagi makan cam ni je. Boleh masukkan dalam bekas macam ni untuk simpan di tempat beku
Bila nak guna, boleh turunkan ke bhgn peti ais belah bawah malam sebelumnya

2. Bubur Carrot + Ayam
Ni bubur nasi yang dah siap masak (berasingan)
- bubur better masak hari2. Then tambahkan puree yang dah dibekukan (defrost dulu before masukkan dalam bubur)

Ambil puree carrot + ayam yang dah diblend, campurkan dalam bubur.
So siapla bubur carrot + ayam. Boleh tambah stok ikan bilis jugak.
Tak tambah pun ok je rasa dia sebenarnye heee

3. Stok carrot + ayam puree (cube)
Masukkan lebihan puree carrot + ayam yang dah diblend dalam bekas cube cam ni

Tutupkan dan letak dalam tempat beku

Bila dah beku, boleh keluarkan dalm simpan dalam bekas plastik ziplock
Tapi ni milk storage sebenarnye. Time ni tak beli lagi plastik ziplock sebenar

Haritu dah beli plastik ziplock tu dekat AeonBig
Time ni buat carrot + kentang puree

carrot + kentang puree lepas dah dibekukan

Dah siap simpan dalam plastik ziplock brand reynolds. Best plastik ziplock ni. heee
Kena labelkan dan tulis date buat dengan marker pen okehh. Pastu simpan dekat tempat beku.

Oklaaa
Jya!

Monday, December 16, 2013

Cara buat stok ikan bilis untuk masukkan dalam bubur baby

Salam

Lamanya rasa tak dapat tulis belog uwaa
Asyik tak sempat je
Ikutkan hati hari2 nak tulis something 
Kena cari masa la lepas ni wuwuuu

Kali ni saja nak share cara nak buat stok ikan bilis untuk baby
Yelaa baby dah 7 bulan kan
Dah boleh makan bubur nasi
Melalui pembacaan dekat internet 
Kalau nak bagi rasa sikit boleh la tambah homemde stok ikan bilis ni
NO garam and NO gula for baby okehh

Memula tatau nak buat ke tak
Tapi try je la kan
Dah dekat half way in preparation baru rasa nak ambik gambar
So awal2 tu pic takde la heheh

Step-step nya:

1. Ambil segenggam ikan bilis, buang taik dan tulang nya bersih2. Letak dalam bowl kecik. Kalau nak buat banyak lagi boleh tambah kuantiti.

2. Basuhkan ikan bilis tersebut. Kemudian, isikan air dalam bowl, rendam ikan bilis dan biarkan dalam 10 minit.

3. Buangkan air, toskan ikan bilis. 

4. Sangaikan ikan bilis

Btw, saya pun first time dengar word sangai ni.haha.Rupanya sangai ni gorengkan tanpa minyak.
Masukkan ikan bilis yang dah di toskan tadi dalam kuali, bukak api kecik, terbalik2 kan ikan bilis sampai separa garing. Then tutup api.

Rupa ikan bilis separa goreng 

5. Blendkan ikan bilis tadi. Gunakan blender kering.

Gunakan blender sedia ada je ni. Tapi rasanya macam first time guna je sejak beli dulu part kering ni. Heheh

Ni la hasilnya. Blend halus2. Sehalus yang mungkin. Bau dia kan lepas dah blend ni sedap betul hehee

6. Isikan dalam tapue

Boleh la pindahkan ke dalam tapue. Tutup elok2. Member cakap boleh je nak simpan dalam peti ais ke. Saya letak kat luar je. 

Yeayy siap stok ikan bilis :)
Bila buat bubur baby tu, tabur la sikit stok ikan bilis ni nak bagi ada rasa sikit
Buat banyak ni pun taktau bila nak abesnya haha

Oklaa
Jya!

Tuesday, December 10, 2013

Cara buat puri buah/sayur baby menggunakan Philips Avent Steam & Blend

Salam

Saja nak share cara buat puri buah untuk baby heee
Bila baby masuk je 6 bulan
Bermula la pengalaman baru untuk mommy baru
Nak kena sediakan makanan untuk baby pulak kan huhu

Untuk memudahkan kerja
Aritu last2 beli jugakkan philips avent steam & blend ni
Memang berbaloi la rasanya
So far dah pernah buat puri apple, carrot, broccoli, pear, labu guna blend ni
Masuk 7 bulan ni penah blend bubur nasik harriz jugak

So, cara nak buat puri ni
Mula2 buang kulit buah/sayur
Then basuh, potong kecik2
Lepas tu masukkan dalam blend avent ni ( bhgn steam hijau belah bawah)
Lepas tu, isikan air dalam tempatnya (seperti pic dibawah)

Untuk air, 50ml tu anggaran untuk 5 minit. Biasa epel/pear dalam 5minit je.
Carrot dalam 15 minit= 150ml

gk
Siap leak air, tutup rapat2 tempat air tu. Pusing ke kiri (untuk steam). 
Btw, dia akan berbunyi bila dah abes steam tu. So tak tengok jam pun takpe. 
Tengah untuk off. Kanan tu utk blend.

Ada buku panduan jugak. Boleh rujuk untuk buat resepi makanan baby

Ni contoh untuk buat puri epel

Lepas dah abes steam, pusingkan, blend pulak. 2 atau 3 kali dlm kiraan 10. Hasilnya mmg nyummeh.
Btw, kalau nak blend tu, tak boleh la sikit sgt takut tak hancur betul. Macam sebiji buah tu okla.

Lepas tu boleh la isi dalam bekas. Ni puri pear. sebiji dapat dalam 5 x 1oz bekas je. wuwuu

Sedap gak puri ni. Hehh mak die yang rasa sedap. Harriz tak berapa suka pun pear or epel.
Dia suka avocado n labu. heheh

Nak isi dalam bekas macam ni pun boleh jugak.

Selalunya mana yang nak anta ke pengasuh letak je belah bawah peti ais
Yang lebihnya letak bahagian beku
Esoknya bila nak guna, malam sebelum tu dalam pukul 11pm letak ke bahagian bawah pulak
Tak rendam dalam air pun takpe
Pagi esoknya dah tak beku dah
Masa nak bagi baby makan, keluarkan dari peti ais
rendam jap dalam air suam bagi tak sejuk sangat rasa dia

Selalunya buat sikit2 je
Untuk beberapa hari makan, lepas tu buat baru hee
Lepas ni nak kene gigih cari resepi bubur pulak

Oklaaaa
Jya!!

Saturday, December 7, 2013

Slow cooker untuk buat bubur harriz

Salam

Yeayy hari ni dah 7hb dah
Genap sudah harriz 7 bulan
Alhamdulillah :)

So start 7 bulan ni nak start bagi harriz makan bubur
Baca2 dari belog2 mummy2 lain
Macam senang je kalau guna slow cooker ni nak buat bubur baby

Masa g jusco aritu tak sempat nak survey brand ape ok sume
Last2 amik je la kan
Takut tangguh2 lagi tatau bile boleh g beli pulak

Tadaaa..
.
.
.
.
.

Jenama panasonic menjadi pilihan hati.ekeke. Harga dia ok la. After diskaun 5% jadi RM83.

Panasonic slow cooker
Ni la kalernye. Boleh on-off je.tak boleh adjust2 pulak.huhu

Btw, tak rasmi lagi ni
Baru basuh cenggitu je
Sok macam nak try la guna
Tapi beras perang tak beli pun lagi wuwuu
Ke beras putih biasa pun bole je kott kan ehehh
Lepas ni nak stadi balik kejap
Waaa..sejak jadi mommy ni setiap kali tukar bulan
Nak kena stadi macam2 kan haha
Resepi bubur pun baru tengok2 gitu je aritu
Tak decide lagi nak buat camne
Tapi ingat nak bagi bubur kosong je dulu mula2 ni
Nak tengok penerimaan harriz

Makan banyak2 ye nanti sayang. Kasi lagi bambam hehe

Aaa esok papa ada football tournament pulak
Mama n harriz tak ikot la kot
Nanti panas ke hujan ke susah pulak kan
Good luck papa :)

Oklaaaa
Oyasuminasai
Jya!