Monday, November 24, 2014

Sunnah Rasulullah

Salam

Thursday, October 23, 2014

Doa

Salam



Tuesday, October 21, 2014

Medela @ Lactaequip berpindah ke Petaling Jaya

Salam

Medela logo

Time2 camni la my medela FS buat hal
Rupanya yang dekat Bangsar dah pindah ke PJ

Alamat macam dekat bawah:

LACTAEQUIP (M) SDN. BHD.
No. 11, Jalan Tandang 51/205A
Seksyen 51
46050 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

Tel. (00603) 77731989
Mail sales@lacta-equip.com

Macam area kilang-kilang
Nanti nak cari gak nak anta service
Hope tak mahal la

Jya!

Thursday, October 2, 2014

Churros @ Molten Lava, One Utama

Salam

Ade peminat churros tak
Sedap sedap..rugi kalau tak try huhu

Sori aa pic semua dari google sebab yang sendiri punya tak transfer lagi heheh
Setiap kali g ou memang wajib singgah molten lava ni wuwuu
Depan dengan Daiso






Sedap tak sedap tak hehee
Jya!

Update 10/5/2015

Sebab ramai jugak yang search pasal churros ni kan
Nak inform yang kedai dekat ou ni rasanya dah tutup dah tauuu
sebab last pegi dulu dah tutup dah
so sadd huhuu

oklaa jya!



Monday, September 29, 2014

(Disney's Frozen) Let It Go Lyrics


The snow glows white on the mountain tonight,
not a footprint to be seen.
A kingdom of isolation and it looks like I'm the queen.
The wind is howling like this swirling storm inside.
Couldn't keep it in, Heaven knows I tried.
Don't let them in, don't let them see.
Be the good girl you always have to be.
Conceal, don't feel, don't let them know.
Well, now they know!

Let it go, let it go!
Can't hold it back any more.
Let it go, let it go!
Turn away and slam the door.
I don't care what they're going to say.
Let the storm rage on.
The cold never bothered me anyway.

It's funny how some distance,
makes everything seem small.
And the fears that once controlled me, can't get to me at all
It's time to see what I can do,
to test the limits and break through.
No right, no wrong, no rules for me.
I'm free!

Let it go, let it go.
I am one with the wind and sky.
Let it go, let it go.
You'll never see me cry.
Here I'll stand, and here I'll stay.
Let the storm rage on.

My power flurries through the air into the ground.
My soul is spiraling in frozen fractals all around
And one thought crystallizes like an icy blast
I'm never going back; the past is in the past!

Let it go, let it go.
And I'll rise like the break of dawn.

Let it go, let it go
That perfect girl is gone
Here I stand, in the light of day.

Let the storm rage on!
The cold never bothered me anyway...

Friday, September 26, 2014

Happy 5th birthday!

Salam



Happy birthday to you
Happy birthday to you
Happy birthday to Aileen
Happy birthday to you

Kejap je dah 5 tahun dah
Minat betul dengan Princess Elsa and Anna Frozen

Moga membesar dengan sihat
Jadi anak yang bijak pandai dan solehah
Amin

Jya!

Thursday, September 25, 2014

Musim nyamuk dan khemah kelambu

Salam

Musim nyamuk kan sekarang ni
Dok KL pun banyak nyamuk kot
Google2 jumpe benda ni

Hasil belian. Dah sampai pun hihi

Pic google

Haa.dah jadi macam khemah gitu
Cumanya sekarang ni tak reti la nak lipat khemah tu haha
Kalau balik kg pun boleh angkut la nak elak nyamok
Kalau tak kesian baby kena gigit nyamuk kan

Okla
Jya!

Tuesday, September 2, 2014

Panduan cara masuk ke Singapore menaiki kereta di hujung minggu (weekend)

Salam

Benda yang wajib ada dan dititikberatkan kalau nak masuk singapore naik kereta.

1. Passport (semua wajib ada termasuklah bayi) Check tarikh tamat tempoh.

2. Bawak insurans kereta.

3. Make sure road tax kereta hidup.

4. Kena isi white card masa di imegresen singapore. Boleh mintak masa di kaunter imegresen singapore.

contoh white card

5. Bawak la pen 2 3 batang kalau ramai. senang nak isi white card tu nanti.cepat isi cepat boleh gerak.

6. Kena beli autopass kalau takde lagi. Autopass ni macam kad touch n go la. Tapi register atas nama kereta. Jangan hilangkan pulak sebab bukan semudah mcm beli kad touch n go dekat mesia. Boleh beli dekat block B. Lepas dah melalui kaunter yang isi white card n tunjuk passport tu, rapat ke laluan RED. Ada tulis block B. Parking kereta dekat situ. Masuk dalam bwk la insurans kete sbb nanti kena isi form. Lepas tu nnt ada pegawai dia akan dtg cek tgk no plat kereta n road tax kereta.

autopass card

Harga kad autopass = $10. Baki $4 sebab harga kad $6

Kad ni memang penting sebab semua pun pakai autopass. untuk byr VEP, ERP dan bayar parking pun pakai kad ni. so kena topup kad ni dekat 7eleven ataupun kdg2 ada booth utk topup kad tepi jalan. kena tengok signboard.

7. Make sure bawak GPS. yang mcm garmin tu ke. sbb masuk je singapore takde line telefon dah. so tak boleh guna waze etc.mmg sesat larat kalau takde gps. sgt penting.
gps

8. Bayaran yang perlu tahu untuk masuk singapore:


  • VEP (vehicle entry permit) - sabtu ahad FREE. isnin-jumaat $35 sehari. tapi utk kad baru ada 10 hari percuma kalau masuk isnin-jumaat.lepas tu baru start cas $35 sehari klau masuk on weekdays.
  • ERP (electronic road pricing) - ni mcm bayar tol dlm singapore tu. Tapi sabtu ahad (weekend) FREE. Best kan. 
Setiap kereta dlm singapore dia ada alat mcm smart tag tu dipanggil IU. Bila lalu bwh erp ni dia akan detect kad autopass tu. kira auto tolak la kad tu punya baki. Tapi utk foreign car sbb takde IU tu kita byr fixed rate ERP. $5per day  utk mon-friday. weekend FREE 

  • Bayar Parking kereta. Rate tak sama setiap tempat. Contoh: Parking di USS sangat mahal ok. Sejam pertama je $8. Setiap setengah jam berikutnya $2 . Max $24 per day. contoh parking 5 jam di USS = 8 + (4x2) = $16 (RM40). Parking di esplanade $2 per hour.
  • Tol masa nak keluar dari imegresen kena bayar. Keluar dr woodland $1.80. Keluar dari tuas $3.2
9. Make sure ikut peraturan lalu lintas di sana. Jgn bawak laju. Jgn parking suka hati tepi jalan. Kalau kena saman siap la autopass reload byk2. VEP & Fixed ERP bayar masa keluar dari imegresen singapore nanti. time tu kena make sure baki cukup. Kena bajet2 la.kira siap2.

10. contoh kalau datang weekend. Baki mula2 ada $4 kan. kalau parking byk n lama contoh dekat uss je dah $16, nak g esplanade lagi. haa topup la $30 ke. kalau masuk Mon-Fri memang kena topup bykla. VEP je dah $35 kan. ERP lagi.Parking lagi.

11. Kalau masa keluar tu baki autopass tak cukup, kena denda dengarnya laa.So make sure la topup sebelum keluar tu dekat 7e. Area arab street ke byk je 7e tu.

TIPS:
  • kesimpulannya, kalau dtg sabtu ahad, kad autopass perlu bajet utk parking + tol masa nak keluar dr singapore nanti je.
  • masa nak parking, kad autopass tak perlu masukkan, just swipe je. kalau masukkan, dia tolak keluar balik
  • masuk singapore awal pagi untuk elak jem dan keluar sebelum 6 ptg utk ulak jem. ( kalau balik hari)
  • isi minyak kereta penuh2 sebelum masuk singapore sbb harga minyak sana lg mahal.
  • Tukar duit sebelum msuk singapore. Biar lebih jgn kurang kata orang.
  • harga souvenir magnet di uss bermula $3.90 dan ke atas untuk satu. yang cun sikit dlm $5.90 satu (RM15)
  • Murtabak singapore zam zam popular di arab street. Ada chicken, beef, lamb. Harga ikut size S ($6) M($8)
  • ERP tu memang byk dalam bandar singapore tu. Tak sure rate berapa tapi baca2 rate berbeza ikut peak hour. bukan dalam bandar je, tol highway pun guna ERP jugak.
  • sediakan touch n go or smart tag sebab nak keluar n masuk dari imegresen mesia kena bayar. bayaran tunai tak ada.kalau masuk/keluar dari woodland kena bayar rm6.80 kalau masuk/keluar dari tuas rm7.80. pergi dan balik kena bayar tau. maksudnya kalau masuk dan keluar dari woodland rm6.80x2= rm13.60.kalau dari tuas rm7.80x2=rm15.60. so make sure kad touch n go tu mencukupila.
Tu je kot.
Jya!

Sunday, August 24, 2014

How to download youtube file easily

Salam

Easy way to download youtube file:

1. Open youtube file that you want.

Example: http://www.youtube.com/watch?v=FJ9rr3DL-Rs


2. Put SS before word youtube

Example: http://www.ssyoutube.com/watch?v=FJ9rr3DL-Rs

3. Enter

4. Click download link MP4 360p

5. Save

6. Done.

Easy!

Jya!

Wednesday, July 23, 2014

Mana nak beli medela freestyle murah

Salam


*pic from ajasu*

Medela fs tak murah pun
Tapi sekarang ni kalau nak compare 2 thn lepas lebih murah rasanya
Kalau tengok dkr mudah mmg boleh dpt jauh lebih murah
Tapi tu warranty uk or us rasanya
Kalau warranty malaysia
Boleh refer link dekat bawah ni

1. Littlewhiz (rm1799)

2. FabulousMom (rm1799)

3. Ajasu (rm1699)

Janganla beli dekat kedai yang jual rm2299 tu mahal sangat kott
Beza banyakkk
Tapi kalau nak lagi murah n tak kesah warranty mana
Beli je dekat mudah tu
Boleh dpt rm1350 or rm1450 plg murah kalau tengokna

Kalau sayang duit nak byr sekaligus banyak
Littlewhiz ada offer special Payment Plan (SPP) or IPP (read here)

LittleWhiz.com Special Payment Plan

This is a special plan introduced for LittleWhiz.com customers who plan their purchase and financial in advance. Since most pregnancy period are normally 9-10 months. Customers will have at least more than 5 months to shop for baby products. With this in mind, we had launched the LittleWhiz.com Special Payment Plan (SPP)!
 This plan covers those without credit card and those who do not want to pay for credit card interest charges for some Installment Payment Plan. Since there is no interest, the payment plan is shorter compare to other installment payment offered by other means.

TERMS & CONDITIONS:
1. LittleWhiz.com Special Payment Plan (SPP) is only applicable for purchase of RM1,000 and above.
2. There are NO limitation on the numbers of item purchase but must be amounted to total of RM1,000 and above in a single receipt.
3. Upon full payment, the items can then be collected at showroom or courier (subject to courier charges). Items purchased will be reserved for customer once 1st payment was made. No partial items collection will be entertained.
4. Installment will be divided into 4 payments with NO interest. Customers can shorten the period by paying 2 installments in one payment.
5. NO Cancellation will be entertained for LittleWhizc.com Special Payment Plan (SPP). Customer can opt to change the items and there will be 10% re-stocking fees.
6. If customers would like to collect the items upon purchase, customers can opt for LittleWhiz.com Installment Payment Plan (IPP) via Maybank Credit Card/Alliance Bank or Public Bank (Subject to Interest ?? 4% for 6 months installment and 6% for 12 months installment) or customers will have to liaise with their respective credit card issuance bank for Installment Payment Plan (IPP).
7. Customers can make the payment via online or by visiting LittleWhiz.com showroom. For online purchase, customers will need to quote the online order ID number or the LittleWhiz.com Special Payment Plan ID.
8. For online purchase via LittleWhiz.com Special Payment Plan (SPP), customers can only opt for Direct Bank Transfer and NOT credit card. For showroom customers, you can opt for credit card or cash but credit card payment can only be done at LittleWhiz.com showroom only.
9. Customers will need to sign an agreement with LittleWhiz.com on the LittleWhiz.com Special Payment Plan (SPP). (Please click HERE for the agreement). Fax it back to 03-3342 0298 or email to us at admin(at)littlewhiz[dot]com.u.


Hope membantu
Jya!

Thursday, July 17, 2014

Tempat menarik dan tips bercuti ke Langkawi bersama baby

Salam

Map


Map Langkawi (Klik gambar untuk besarkan)

- Better stadi sikit pasal map langkawi ni sebab walaupun kecik je tapi kadang2 masa kita terhad dan jarak dari hotel ke tempat yang nak dituju tu kadang2 main peranan jugak. Pilih tempat mana yang nak dilawati dahulu. Yang baki2 tu boleh la pergi bila ada lebihan masa.

Pengangkutan
Kapal Terbang
- Boleh survey tiket awal. Try tengok Mas, Air Asia & Malindo. Untung2 kalau bernasib baik harga mas pun boleh dapat murah.Kena book awal la.2minggu sebelum pergi dah boleh book.Dari feedback yang dapat, malindo air punya kapal terbang memang luas. Mas punya pun agak sempit la jugak sebenarnya.Lagi2 kalau bawa baby.

Kereta Sewa
- Boleh book awal or ambik je masa sampai airport sebab memang banyak. Cuma harga jela taktau murah ke mahal. Boleh ambil dengan 0125275079 En.Zaini. Harga okla jugak. Vios/honda city rm80 sehari. Boleh message je nanti dia reply tapi kena bank in dulu before sampai airport. Sampai airport diorang anta kereta. Masa nak balik tinggalkan je kereta dekat airport dengan kunci kereta. Boleh try google2 nak tengok choice lain.

Hotel
PANTAI CENANG
- Kalau nak jalan area pantai cenang better duduk area pantai cenang la. Dekat dengan pantai. Tapi kalau nak yang betul dekat dengan pantai, book la guesthouse yang memang belah pantai bukan seberang jalan. kena book awal sbb cepat penuh. Yang seberang jalan tu agak jauh la memang tak nampak pantai.Tempat menarik boleh bawak baby area Pantai Cenang dah pastinya UNDERWATERWORLD. Memang dekat je.

Map Pantai Cenang (klik gambar untuk besarkan)

Underwaterworld

Tempat menarik untuk dilawati
Selain tu kalau duduk area pantai cenang, boleh la nak terjah tempat2 di bawah ni:
1) Underwaterworld
2) Oriental Village  & Cable car - pergi sini dulu sebab agak jauh tempatnya
3) Pantai Kok & Harbour Park (tengok kapal2 layar)
4) Taman Buaya 
5) Beras Terbakar
6) Makam Mahsuri
7) Snake Sanctuary 

No 4 & 7 tu tak g pun takpe kalau rasa tak sesuai bawak baby. 

KUAH
Kalau nak shopping memang wajib la duduk dekat area kuah ni. dekat pun dekat. takla buang masa nak drive jauh2 kan. kalau duduk pantai cenang pastu nak shopping jauh lak. Pindah2 hotel pun takpe je. boleh duduk dekat Bayview Hotel ataupun Hotel Ismail Group (HIG) 

Map Kuah (Klik gambar untuk besarkan gambar)

Antara tempat menarik boleh dilawati bersama baby

Dataran Lang

Langkawi Wildlife Park

1) Dataran Lang (Eagle Square)
2) Wildlife Park - memang menarik. boleh tengok haiwan dari dekat (rabbit, bg burung makan etc)
3) Handicraft Cultural Complex
4) Galeria Perdana
5) Mardi Agro park

3,4,5 tu kalau sempat boleh la g. tapi no 5 tu panas kot kan hihi :D

Tempat Shopping
Rasanya harga dekat kedai mana pun lebih kurang je. Boleh shopping dekat Haji Ismail Group ataupun dekat Idaman Suri.

Tempat makan
Area pantai cenang - memang mahal. Lagi2 kalau ambik seaood. Makan berdua pun boleh cecah dekat RM100. Kalau nak budget kena survey harga betul2 sebelum order. Area Kuah - Tengahari dekat2 dengan bayview hotel ada je kedai nasik berlauk harga standard biasa la. 

Sebab bawak baby so tempat2 yang Island Hopping tu memang takdapat nak pergila. So tak highlight dekat sini.

Okla moga bermanfaat.
Jya!

Wednesday, July 16, 2014

Panduan menaiki kapal terbang Mas bersama bayi (Dalam Negeri)

Salam


                                    Gambar hiasan

Kalau first time nak travel dengan baby naik fight memang terfikir macam2 benda. Pasal makanan dia stroller etc. So sedikit panduan la untuk berkongsi.

Book Tiket
- Kena book juga tiket untuk baby. Walaupun baby takde seat tetap kena register. Sbb pernah dengar kes orang tu tak book tiket baby. So memang cancel la flight. Takkan nak tinggal baby kan.

Semasa Check in
- Make sure bawak bersama ic baby sebab nanti dekat setiap gate kena tunjuk. Kalau bawak baby memang kena check in dekat kaunter lain sebab nanti diorang akan bagi tag untuk stroller.

Makanan dan susu bayi
- Boleh di bawa sebagai hand luggage. Tapi kena declare dulu masa check in tu. And still kena lalu dekat tempat scan barang tu masa dekat gate tu. Terfikir jugak kan, yang scan tu dia tulis xray camtu, makanan n susu baby takpe ke lalu situ. Kot2 ada kesan pape dekat baby kan. Tp insyaAllah ok je kot.

Stroller
- Kalau ada stroller yang buggy2 perlu ke beli yang jenis lightweight tu ye. Kalau yang besar sangat n berat tu terpulang la. Tapi kalau setakat quinnyzapp ke, tak kisah la foldable ke tak ke (jenis asing tempat duduk) okje rasanya. Tolak stroller sampai pintu masuk flight. Lipat siap2. letak tag nama. Nanti diorang simpankan. Masa dah sampai airport diorang akan keluarkan siap2. Ok je takde pun patah riuk. Maybe setiap orang tak sama experience ye.

Bf baby
- Nak senang bf baby, make sure check in awal. Ambik tempat dekat tepi. So senang sikit nak cover2 masa nak bf baby. Lagipun seat untuk dalam negeri ni kecik je. Agak sempit la jugak. Bf kan baby masa flight nak berlepas dan mendarat supaya baby selesa. Kalau boleh elakkan bhgn syap sebab agak bising bunyi dia. Kesian kat baby je.

Tidurkan baby
- Untuk dalam negeri takde bassinet kot. Memang kena dekat tangan/riba la. Kalau perjalanan sejam je camtu ok kot. Boleh la gilir2 pegang baby.

Tu je kot.
Happy travelling with baby!

Jya!

Friday, July 11, 2014

Persiapan menyambut bayi comels

Salam

Kalau nak menyambut orang baru siapa pun akan excited kan.hehe
Kalau boleh semua benda nak beli.
Sampai tak sedar dah keluar duit banyak huhu
Kadang2 ada benda yang tak terpakai pun heheh




















Jya!

Monday, July 7, 2014

Jangkitan fungal (keputihan) di mulut bayi (thrush)

Salam


Read HERE

Selamat berpuasa!

Monday, May 19, 2014

Tsukaretaaa

Salam
Dah sampai rumah
Alhamdulillah
Danna san hontouni arigatou
2hari jadi driver
Siap dpt jumpe tomodachi lama n oneesan jugak tadi heee
Bolehla tido lena malam ni
Sok keje jugak ni
Takde travelling day sobsob
Oklaaaaa
Oyasumi!
Jya!

Wednesday, May 14, 2014

Kid's E World

Salam



Kid's e world
Ahaaa sape penah pegi bwk anak kee
best tak best takk haha
Aritu officemate bagi kad untuk free entrance 
Tak silap untuk entrance rm100 utk 3x masuk kot
Kalo tak silap dgr aritu aaa
Member dah g 2x pastu ada skali lagi tu die suh bwk baby
Aaa die kata utk baby ada tmpt khas x campo dgn budak besar
Kalau camtu okla kan 
Hehh bile nak pegi pun tatau lagi
Tapi kad tu ada expired datee ahahaa
Tengokla nanti bebile kannn
Oklaaa
Jya!

Monday, May 12, 2014

Ichigo

Salam





















Dulu last pegi masa pregnant
Skang bawak baby pulak
Tulaaa dulu tak sempat nak berichigo gari mase kat nihon
Sadis kan hahaa

Semalam baby demam balik
Nasib baik pagi tadi dah baik dah
Siap halfday pagi tadi
Tapi esok cuti yeayyy!
Siap bawak keje balik umah sbb tak sempat siap tadi
Ok kena siapkan cepat2 sementara baby tido

Jya!



Sunday, May 11, 2014

Happy mother's day!

Salam

Haha kesian dengan sorang budak ni
Kekurangan kasih sayang mak bapak kot ye
Bawak2 la balik kampung ye
Pastu bawak2 dekatkan diri dengan Allah
Mungkin boleh tenang sikit diri tu.

Btw Happy Mother's day kepada semua ibu2,mak2,mama2,umi2 dilluar sane.
Tahun ke 2 jadi ibu tahun ni
Kalau dulu before ada anak terfikir mcm mana la org yg ada anak boleh manage masa diorang
Yela masa takde anak pun rasa balik keje dah flat dah penat kan
Rupanya bila dah jadi mak ni
Automatic semua tu boleh je nak di atasi
Key dia memang kena berkorbanlah dari segi masa
Jgn harapla nak melekat maraton cite korea 24jam haha

Aaa
Demam baby mcm nak kebah pagi ni
Ni dia sambung tido lagi
Hope harini dah sehat ye sayang

Pagi ni nak kena meraton lipat kain yang dah menggunung tu (maraton ni bole aaa)
Esok dah nak keje kan
Dahla ada brite sedih bercampur gembire di ofis tu sobsobss

Okla
Jya!

Saturday, May 10, 2014

My baby demam wuwuuuu

Salam

Hehh.konon dah baik plan punye nak kuar jalan arini
sempena mama no tanjoubi kan huhuu
Sekali dari malam tadi my baby demam la pulak wuwuu
Shiann diaa
Naik sampai 39 la jugak
Ada turun gak 38
Tapi panas je
Tapi makan minum sume ok je
Ni tengah tido lak
Mama no tanjoubi biase jela
Takde nak celebrate ape sangat pun
Tapi hajat di hati tu adelaaa
Simpan dalam hati jela kan heheh
Hope my baby cepat2 sehatt
Bole tukar plan hari ni ke esok ekekke

Jya!

Sunday, January 26, 2014

Manmaru Homemade Udon @ Mid Valley

Salam

Lepas balik dari nihon dulu
Seriyes tak penah jumpa udon yang sedap la bagi tekak sendiri
Selalu mesti macam rasa masin la haha
HAri tu masa jalan2 dekat midvalley
Terjumpa satu kedai ni
Nama dia Manmaru まんまる homemade udon
So tengok harga pun macam ok je
Masuk la nak rasa kan
Rasa dia sedapla jugak
Rasanya the best udon la so far hehe
Buat masa ni dah 2x dah makan dekat situ
Lepas ni kalau teringin nak amakn udon kena datang situ la rasanya ehehe

Haritu ada dekat grupon 50% less untuk makan dekat manmaru ni
Sempat jugakla beli 3
satu kupon rm10 tapi boleh beli makanan price rm20
So far dah pakai 2 kupon
Tinggal satu lagi
Tapi boleh guna 6pm-9pm je



My  fav semestinya Kake Udon (yang berkuah)
Hari tu hubby makan Zaru udon (cold udon)
Pastu boleh la tambah tempura. Ada macam2 jenis
My fav ebi (prawn), pastu mesti nak tambah inari 
Hubby pulak fav dia yasai kakiage and hanjuku tamago (telor sparuh masak)


Ni masa datang first time
Tak ramai orang
Tapi masa 2nd time dtg memang penuh peliks haha
Mesti penangan grupon huhuuu
Tapi grupon tu dah abes dah sebab dia jual 1500 je
Dah sold out dah

Boleh la datang lagi lepas ni
Tetibe rasa lapar pulak ni hihi

Oklaa
Happy weekend semua
Jya!