Wednesday, July 16, 2014

Panduan menaiki kapal terbang Mas bersama bayi (Dalam Negeri)

Salam


                                    Gambar hiasan

Kalau first time nak travel dengan baby naik fight memang terfikir macam2 benda. Pasal makanan dia stroller etc. So sedikit panduan la untuk berkongsi.

Book Tiket
- Kena book juga tiket untuk baby. Walaupun baby takde seat tetap kena register. Sbb pernah dengar kes orang tu tak book tiket baby. So memang cancel la flight. Takkan nak tinggal baby kan.

Semasa Check in
- Make sure bawak bersama ic baby sebab nanti dekat setiap gate kena tunjuk. Kalau bawak baby memang kena check in dekat kaunter lain sebab nanti diorang akan bagi tag untuk stroller.

Makanan dan susu bayi
- Boleh di bawa sebagai hand luggage. Tapi kena declare dulu masa check in tu. And still kena lalu dekat tempat scan barang tu masa dekat gate tu. Terfikir jugak kan, yang scan tu dia tulis xray camtu, makanan n susu baby takpe ke lalu situ. Kot2 ada kesan pape dekat baby kan. Tp insyaAllah ok je kot.

Stroller
- Kalau ada stroller yang buggy2 perlu ke beli yang jenis lightweight tu ye. Kalau yang besar sangat n berat tu terpulang la. Tapi kalau setakat quinnyzapp ke, tak kisah la foldable ke tak ke (jenis asing tempat duduk) okje rasanya. Tolak stroller sampai pintu masuk flight. Lipat siap2. letak tag nama. Nanti diorang simpankan. Masa dah sampai airport diorang akan keluarkan siap2. Ok je takde pun patah riuk. Maybe setiap orang tak sama experience ye.

Bf baby
- Nak senang bf baby, make sure check in awal. Ambik tempat dekat tepi. So senang sikit nak cover2 masa nak bf baby. Lagipun seat untuk dalam negeri ni kecik je. Agak sempit la jugak. Bf kan baby masa flight nak berlepas dan mendarat supaya baby selesa. Kalau boleh elakkan bhgn syap sebab agak bising bunyi dia. Kesian kat baby je.

Tidurkan baby
- Untuk dalam negeri takde bassinet kot. Memang kena dekat tangan/riba la. Kalau perjalanan sejam je camtu ok kot. Boleh la gilir2 pegang baby.

Tu je kot.
Happy travelling with baby!

Jya!