Wednesday, July 23, 2014

Mana nak beli medela freestyle murah

Salam


*pic from ajasu*

Medela fs tak murah pun
Tapi sekarang ni kalau nak compare 2 thn lepas lebih murah rasanya
Kalau tengok dkr mudah mmg boleh dpt jauh lebih murah
Tapi tu warranty uk or us rasanya
Kalau warranty malaysia
Boleh refer link dekat bawah ni

1. Littlewhiz (rm1799)

2. FabulousMom (rm1799)

3. Ajasu (rm1699)

Janganla beli dekat kedai yang jual rm2299 tu mahal sangat kott
Beza banyakkk
Tapi kalau nak lagi murah n tak kesah warranty mana
Beli je dekat mudah tu
Boleh dpt rm1350 or rm1450 plg murah kalau tengokna

Kalau sayang duit nak byr sekaligus banyak
Littlewhiz ada offer special Payment Plan (SPP) or IPP (read here)

LittleWhiz.com Special Payment Plan

This is a special plan introduced for LittleWhiz.com customers who plan their purchase and financial in advance. Since most pregnancy period are normally 9-10 months. Customers will have at least more than 5 months to shop for baby products. With this in mind, we had launched the LittleWhiz.com Special Payment Plan (SPP)!
 This plan covers those without credit card and those who do not want to pay for credit card interest charges for some Installment Payment Plan. Since there is no interest, the payment plan is shorter compare to other installment payment offered by other means.

TERMS & CONDITIONS:
1. LittleWhiz.com Special Payment Plan (SPP) is only applicable for purchase of RM1,000 and above.
2. There are NO limitation on the numbers of item purchase but must be amounted to total of RM1,000 and above in a single receipt.
3. Upon full payment, the items can then be collected at showroom or courier (subject to courier charges). Items purchased will be reserved for customer once 1st payment was made. No partial items collection will be entertained.
4. Installment will be divided into 4 payments with NO interest. Customers can shorten the period by paying 2 installments in one payment.
5. NO Cancellation will be entertained for LittleWhizc.com Special Payment Plan (SPP). Customer can opt to change the items and there will be 10% re-stocking fees.
6. If customers would like to collect the items upon purchase, customers can opt for LittleWhiz.com Installment Payment Plan (IPP) via Maybank Credit Card/Alliance Bank or Public Bank (Subject to Interest ?? 4% for 6 months installment and 6% for 12 months installment) or customers will have to liaise with their respective credit card issuance bank for Installment Payment Plan (IPP).
7. Customers can make the payment via online or by visiting LittleWhiz.com showroom. For online purchase, customers will need to quote the online order ID number or the LittleWhiz.com Special Payment Plan ID.
8. For online purchase via LittleWhiz.com Special Payment Plan (SPP), customers can only opt for Direct Bank Transfer and NOT credit card. For showroom customers, you can opt for credit card or cash but credit card payment can only be done at LittleWhiz.com showroom only.
9. Customers will need to sign an agreement with LittleWhiz.com on the LittleWhiz.com Special Payment Plan (SPP). (Please click HERE for the agreement). Fax it back to 03-3342 0298 or email to us at admin(at)littlewhiz[dot]com.u.


Hope membantu
Jya!

Thursday, July 17, 2014

Tempat menarik dan tips bercuti ke Langkawi bersama baby

Salam

Map


Map Langkawi (Klik gambar untuk besarkan)

- Better stadi sikit pasal map langkawi ni sebab walaupun kecik je tapi kadang2 masa kita terhad dan jarak dari hotel ke tempat yang nak dituju tu kadang2 main peranan jugak. Pilih tempat mana yang nak dilawati dahulu. Yang baki2 tu boleh la pergi bila ada lebihan masa.

Pengangkutan
Kapal Terbang
- Boleh survey tiket awal. Try tengok Mas, Air Asia & Malindo. Untung2 kalau bernasib baik harga mas pun boleh dapat murah.Kena book awal la.2minggu sebelum pergi dah boleh book.Dari feedback yang dapat, malindo air punya kapal terbang memang luas. Mas punya pun agak sempit la jugak sebenarnya.Lagi2 kalau bawa baby.

Kereta Sewa
- Boleh book awal or ambik je masa sampai airport sebab memang banyak. Cuma harga jela taktau murah ke mahal. Boleh ambil dengan 0125275079 En.Zaini. Harga okla jugak. Vios/honda city rm80 sehari. Boleh message je nanti dia reply tapi kena bank in dulu before sampai airport. Sampai airport diorang anta kereta. Masa nak balik tinggalkan je kereta dekat airport dengan kunci kereta. Boleh try google2 nak tengok choice lain.

Hotel
PANTAI CENANG
- Kalau nak jalan area pantai cenang better duduk area pantai cenang la. Dekat dengan pantai. Tapi kalau nak yang betul dekat dengan pantai, book la guesthouse yang memang belah pantai bukan seberang jalan. kena book awal sbb cepat penuh. Yang seberang jalan tu agak jauh la memang tak nampak pantai.Tempat menarik boleh bawak baby area Pantai Cenang dah pastinya UNDERWATERWORLD. Memang dekat je.

Map Pantai Cenang (klik gambar untuk besarkan)

Underwaterworld

Tempat menarik untuk dilawati
Selain tu kalau duduk area pantai cenang, boleh la nak terjah tempat2 di bawah ni:
1) Underwaterworld
2) Oriental Village  & Cable car - pergi sini dulu sebab agak jauh tempatnya
3) Pantai Kok & Harbour Park (tengok kapal2 layar)
4) Taman Buaya 
5) Beras Terbakar
6) Makam Mahsuri
7) Snake Sanctuary 

No 4 & 7 tu tak g pun takpe kalau rasa tak sesuai bawak baby. 

KUAH
Kalau nak shopping memang wajib la duduk dekat area kuah ni. dekat pun dekat. takla buang masa nak drive jauh2 kan. kalau duduk pantai cenang pastu nak shopping jauh lak. Pindah2 hotel pun takpe je. boleh duduk dekat Bayview Hotel ataupun Hotel Ismail Group (HIG) 

Map Kuah (Klik gambar untuk besarkan gambar)

Antara tempat menarik boleh dilawati bersama baby

Dataran Lang

Langkawi Wildlife Park

1) Dataran Lang (Eagle Square)
2) Wildlife Park - memang menarik. boleh tengok haiwan dari dekat (rabbit, bg burung makan etc)
3) Handicraft Cultural Complex
4) Galeria Perdana
5) Mardi Agro park

3,4,5 tu kalau sempat boleh la g. tapi no 5 tu panas kot kan hihi :D

Tempat Shopping
Rasanya harga dekat kedai mana pun lebih kurang je. Boleh shopping dekat Haji Ismail Group ataupun dekat Idaman Suri.

Tempat makan
Area pantai cenang - memang mahal. Lagi2 kalau ambik seaood. Makan berdua pun boleh cecah dekat RM100. Kalau nak budget kena survey harga betul2 sebelum order. Area Kuah - Tengahari dekat2 dengan bayview hotel ada je kedai nasik berlauk harga standard biasa la. 

Sebab bawak baby so tempat2 yang Island Hopping tu memang takdapat nak pergila. So tak highlight dekat sini.

Okla moga bermanfaat.
Jya!

Wednesday, July 16, 2014

Panduan menaiki kapal terbang Mas bersama bayi (Dalam Negeri)

Salam


                                    Gambar hiasan

Kalau first time nak travel dengan baby naik fight memang terfikir macam2 benda. Pasal makanan dia stroller etc. So sedikit panduan la untuk berkongsi.

Book Tiket
- Kena book juga tiket untuk baby. Walaupun baby takde seat tetap kena register. Sbb pernah dengar kes orang tu tak book tiket baby. So memang cancel la flight. Takkan nak tinggal baby kan.

Semasa Check in
- Make sure bawak bersama ic baby sebab nanti dekat setiap gate kena tunjuk. Kalau bawak baby memang kena check in dekat kaunter lain sebab nanti diorang akan bagi tag untuk stroller.

Makanan dan susu bayi
- Boleh di bawa sebagai hand luggage. Tapi kena declare dulu masa check in tu. And still kena lalu dekat tempat scan barang tu masa dekat gate tu. Terfikir jugak kan, yang scan tu dia tulis xray camtu, makanan n susu baby takpe ke lalu situ. Kot2 ada kesan pape dekat baby kan. Tp insyaAllah ok je kot.

Stroller
- Kalau ada stroller yang buggy2 perlu ke beli yang jenis lightweight tu ye. Kalau yang besar sangat n berat tu terpulang la. Tapi kalau setakat quinnyzapp ke, tak kisah la foldable ke tak ke (jenis asing tempat duduk) okje rasanya. Tolak stroller sampai pintu masuk flight. Lipat siap2. letak tag nama. Nanti diorang simpankan. Masa dah sampai airport diorang akan keluarkan siap2. Ok je takde pun patah riuk. Maybe setiap orang tak sama experience ye.

Bf baby
- Nak senang bf baby, make sure check in awal. Ambik tempat dekat tepi. So senang sikit nak cover2 masa nak bf baby. Lagipun seat untuk dalam negeri ni kecik je. Agak sempit la jugak. Bf kan baby masa flight nak berlepas dan mendarat supaya baby selesa. Kalau boleh elakkan bhgn syap sebab agak bising bunyi dia. Kesian kat baby je.

Tidurkan baby
- Untuk dalam negeri takde bassinet kot. Memang kena dekat tangan/riba la. Kalau perjalanan sejam je camtu ok kot. Boleh la gilir2 pegang baby.

Tu je kot.
Happy travelling with baby!

Jya!

Friday, July 11, 2014

Persiapan menyambut bayi comels

Salam

Kalau nak menyambut orang baru siapa pun akan excited kan.hehe
Kalau boleh semua benda nak beli.
Sampai tak sedar dah keluar duit banyak huhu
Kadang2 ada benda yang tak terpakai pun heheh




















Jya!

Monday, July 7, 2014

Jangkitan fungal (keputihan) di mulut bayi (thrush)

Salam


Read HERE

Selamat berpuasa!