Friday, December 30, 2016

Bayaran Pendaftaran Little Caliph 2017 - 4 years

Salam

Mahal jugak kan nak anta anak 4 tahun masuk tadika huhuu
Macam nak masuk u pulak harganya huhu

Btw tahun ni yuran bulanan naik lagi RM20 ye
Jadi bulanan total RM450 seorang wuwuwu
Dah boleh amik sebiji kereta dh tuu 

Ni untuk full day ye
Btw untuk full day di little caliph
Start : 7am - 6pm

YURAN LITTLE CALIPH 2017

Reg fee - RM150
Bag Pack - Rm45
Uniform 2 psg - RM130
Kopiah 2 pcs - RM30
Weekly sport attire - RM45
Annual sport attire - RM30
Books (4years) - RM850
Annual Takaful - RM20

Total - RM1300

Bayaran 2nd sem (May) - RM450

Haha.menggeletar mak nak bayar duit msuk tadika 4 tahun wuwuu
Kalau anak 2-3 cmne tuuu

Image may contain: 2 people

Image may contain: 2 people, people sitting and child

Image may contain: 6 people

Image may contain: 4 people


Moga jadi anak baik, bijak pandai, ikut ckp mama papa ye sayang
Oklaaa jya!



Thursday, December 22, 2016

Bersyukur

Salam

Bersyukur apa yang aku dapat hari ni
Dalam masa tertanya2 kenapa dan kenapa
Tapi bersyukur la kan dari tak dpt apa
Mungkin ada hikmah disebaliknya
Sapa tahu kan
Jya!

Saturday, November 5, 2016

Tempat Menarik di Sabah - Itinerary 4 hari 3 malam di Kundasang & Kota Kinabalu Sabah, Oktober 2016

Assalamualaikum

Sementara masih tinggal saki-baki memori ke Sabah baru2 ni
Nak share la dekat sini hehe
Aritu last minit jugak search2 di pakcik google pasal tempat menarik di sabah ni hehe
Sebab nak lebih di kawasan sejuk, so plan duduk 2 malam di Kundasang, semalam di Kota Kinabalu

Gunung Kinabalu

Itinerary kami selama 4 hari 3 malam di Sabah mcm dekat bawah ni

Sampai Kota Kinabalu International Airport dari KL
Ambik kereta sewa - Toyota Avanza
Rumah terbalik Tamparuli
Jambatan gantung Tamparuli
Singgah rumah sedara di Tamparuli
Mandi sungai di Kiulu River Tamparuli
Makan malam di Kundasang
Check in Rocky Mountain Lodge


Yeay dah sampai KK

Ni la kereta sewa Avanza kitorang huhu kaler hijau


Rumah Terbalik Tamparuli


Jambatan Gantung Tamparuli

Mandi Sungai Kiulu, Tamparuli


Day 2 (Klik untuk details)

Desa Cattle Dairy Farm
Ranau Sabah Tea
Luanti Fish Spa
POring Hor Spring
DInner di Restaurant Hidayah Kundasang
Check in 36 Mile Lodge




Desa Cattle Dairy Farm


Sabah Tea


36 Mile Lodge

Day 3 (Klik untuk details)

Kinabalu Park
Pekan Nabalu
Lunch di Gayang Seafood
SInggah Puding Kelapa Jalan Sulaman
Check in Casuarina Hotel, Tanjung Aru
Jalan-jalan Pantai Tanjung Aru
Pasar Filipin KK




Kinabalu Park


Gayang Seafood

Pasar Filipina

Pasar Filipina



Tanjung Aru, Sabah

Day 4 (Klik untuk details)

Jesselton Point
Lok Kawi Wildlife Park
Pasar Filipin KK
Flight balik KL



 Jesselton Point



Lok Kawi Wildlife Park

Gambar google

Tiket Kapal terbang KLIA2 - KKIA
Tiket mmg dh beli lama dah sebenarnya masa ada promo
Dapatla RM79++ sorang kot 1 way
Total 3 orang dalam RM700++ jugak kot
Sampur luggage, makan, pilih seat sume huhu

Sewa Kereta
Datang kali ni ber 6, dengan family kakak sekali
So total 4 dewasa 2 kanak2
Penat whatsapp sana sini
PM fb sana sini
Mahal2 je tau sewa kereta 4 hari huhu
Last2 dapat la satu ni dia bg Toyota Innova RM600 utk 4 hari
Ni dpt paling murah la ni
016-8191795 (Adam) / 011-25749029 (jefri) / 011-25363518 (aiman) - sewa kereta borneo
seriously kalau cari dkt airport mahal tau
Tapi ktrg menunggu la jugak aritu
Lambat sikit org anta kete sampai
Satu lagi memula dia kata nak bg Innova tapi last2 kata xdpt pulak
Dia bagi Avanza, harga yang sama
Amik jela dari takde kan
Tp okla kereta, aircond pun sejuk je
Korang boleh la try contact if nak sewa kereta ok
Boleh  msg direct yg jefri tu kot, if xdpt try yg lain tu


Penginapan
Booking pun dah lambat sebenarnya
Semua last minit
Sekali bila call2 byk dah penuh haha
Dalam compare2 dgn harga di agoda, fb semua
last2 book untuk di kundasang -  Rocky Mountain Lodge & 36 Mile Lodge
Antara 2 tu prefer lagi Rocky Mountain Lodge tu
Bilik ok, view pun cantik, bilik pun tak mahal sangat, queen bed RM100/mlm
Tapi breakfast takdela huhu


Dekat Rocky Mountain Lodge tu boleh nampak gunung kinabalu jugak hehe

Cuma sebab dekat dengan gunung kinabalu, sejuk sikit, air panas xrasa sgt tp overal ok je heee
36 Mile Lodge tu takde line telefon haha
View pun takde sangat dari bilik
Cuma deco dia area reception house tu lawa sikit la
Dekat 36 Mile Lodge ni ktrg amik Family House RM290/night
Lagi mahal tp rasa mcm x berbaloi lak haha
Sebab tak pakai mana pun ruang tamu
Cuma bilik air ada sampai 3 kot huhu
Satu lagi dia ada breakfast sekali 
Harga hotel dkt kundasang ni biasa hari biasa dgn weekend lain harga
Weekend akan mahal sikit dari hari biasa la
Rocky Mountain Lodge - 0198335811/ 0198082909
Hotel area KK pulak rasa mahal2 je semua
Bajet nak ada pool, tp hotel yang ada pool samaada bukan dkt town n kalau dkt town mahal sikit
Ataupun nak yang dekat dengan pantai pn best jugak kan
Last2 decide nak duduk hotel dkt area Tanjung Aru. Dekat dengan pantai hehe
Rate hotel dalam RM135/malam tak silap
Okla tanak hotel mahal2 rasa membazir je hehee


Makan

Kundasang - Restoran Hidayah (area roundabout) / KFC
KK - Gayang Seafood, Puding Kelapa - Jalan Sulaman, Pasar malam sblh pasar Filipina
Korang kena rasa Puding Kelapa tu tauu.. yang putih punya memang sedapp!
Sebelum balik last day tu teringin nak makan lagi puding kelapa tu, nasib jumpa dkt pasar malam sbelah pasar filipina tu hehee
** kitorang bukan jenis food hunting sangat. makan apa jumpe je heeee


Puding Kelapa

Untuk details aktiviti boleh klik dekat Day1, day 2, Day 3 & Day 4 di atas tu ye. Ada link :)
Apa pun memang best sabah terutaman kundasang
Nanti boleh repeat lagi
Jya!

p/s: gomen nee..day 2-4 belum ada link lg. nnt dah ada entri berkaitan sy link kan huhuuu

Friday, November 4, 2016

Jalan-jalan Sabah Day 1 - Tamparuli

Salam

Baru nak start enjin cerita pasal Jalan-jalan dekat Sabah aritu
Baru lagi bulan lepas punya cerita Oktober 2016
Cuma lambat update je hehee

So itinerary untuk hari pertama mcm di bawah ni

Day 1
Sampai Kota Kinabalu International Airport dari KL
Ambik kereta sewa - Toyota Avanza
Rumah terbalik Tamparuli
Jambatan gantung Tamparuli
Singgah rumah sedara di Tamparuli
Mandi sungai di Kiulu River Tamparuli
Makan malam di Kundasang
Check in Rocky Mountain Lodge




sampai airport, tgu dlm 15-20min la jugak baru sampai kereta sewa
Avanza RM600/4hari agak murah la jgk compare yg lain

Lepas tu terus ke Tamparuli
Ada la sebelum tu singgah mkn odw tu
Singgah dekat rumah terbalik yang glemer ni



Lepas tu singgah Jambatan Tamparuli yang fofuler ni huhu




Lepas tu singgah rumah sedara dekat sabah. Ada sungai dekat2 situu..so mndi la kejap..sejukkk :)



Lepas tu baru gerak ke kundasang
Sampai pun dah malam
Cari tempat makan sebab dah lapar
Check in bilik
Pastu tidor heeee
Malam gmba xde sbb dh gelap 
Oklaaa smg next entri utk day 2 pulak nnt

Jya!



Thursday, November 3, 2016

Tempat menarik di Sydney, Australia

Assalamualaikum
Saja buat entri khas untuk tempat menarik yang boleh di lawati kalau ke Sydney
Place to visit in Sydney, Australia

1. Sea Life Sydney Aquarium



2. Sydney Opera House



3. Sydney Harbour Bridge



4. Darling Harbour


5. Madame Tussauds Sydney



6. Wildlife Sydney Zoo



7. Sydney Tower



8. Macquarie Street
  


9. Featherdale Wildlife Park






10. Paddy Market Sydney 




11. Manly Ferry




Thank you!