Friday, June 23, 2017

Selamat hari raya!

Salam

Lagi sehari je lagi nak puasa
Lepas tu dah Raya!

Bz nya bulan puasa ni tak sempat2 nak update belog
Nanti after raya kita update lagi

So selamat hari raya semua
0-0 ok

Jya!

Wednesday, June 14, 2017

Jalan-jalan Osaka, Japan 2017 - Day 2

Salam

Sambungan entry hari tu
Day tu mmg rushing berjalan satu hari
Pagi2 dah keluar
Plan hari ni ke kyoto
Pusing2 kyoto
Cerita dia stay dkt osaka, jln g kyoto
Tp tmpt dia jauh2 
Nak cover semua tu depend la cukup ke tak masa

Kami naik train dari osaka ke kyoto
Takdela lama sgt jugak
Smbil2 tgk map dah smp hehe
Makan onigiri je dlm train sbb lapa

So tempat pertama nak pegi adalah Kinkakuji
Member ckp kawasan sini kalau lmbt nnt ramai org
So kami pn ke sini la dlu
Kena tukar train & naik bas nak sampai sana

1) Kinkajuji, Kyoto

 

 

 

Next nak ke Fushimi Inari. Kena naik bas balik ke Kyoto station. Then naik train turun dekat station Inari

2) Fushimi Inari, Kyoto

 
 
 

Lepas tu bergegas nak ke Arashiyama pulak. Jauh lak tu jarak dia. Naik train lagi ke Station Saga-Arashiyama naik San-In Line. Sampai pun nak start gelap dah hahaa. Laju2 jela jalan. Nak sampai punya pasal. 

 
 

Tempat ni glemer tp masa smp sini rasa mcm eh ni jeke hahaa. Mmg pokok buluh je. And byk yg patah2 mcm xde terjaga sgt. Tp entry mmg free je huhu. Penat berjalan ke train nak balik ke osaka

Sempat singgah ada illumination dekat area train situ
Dekat arashiyama station

 

Sampai osaka perut dah lapa. Plan nak g honolu ramen tp takut dah tutup. Siap amik cab nak ke sana. Tq syaima tlg callkan kedai tu tnya tutup kol bape. Sempat jgk ktrg smp dan makan mlm. 

 
 

Dah kenyang perut baru balik rumah tido
Fuhh penat berjalan satu hari
Lepas tu fikir utk plan esoknya pulak

Sambung lagi nanti
Jya! 

Saturday, June 10, 2017

Day 15 - Puasa 2017

Salam

Hari ni berbuka dekat sushi mentai
2nd time datang sini
Banyak choice lepas tu murahh! 

Takdela murah mana
Tapi kalau compared dgn sushi king or sushi zanmai ke kan
Mmg murah banyak laa wuwuwu
Harga dia either rm1.80/plate or rm2.80/plate
Chotto yasui desu nee

 
   

Harriz mmg hantu udon
So setiap kali makan sushi akan order untuk dia plain udon

Kitorang lak makan sushi je
Kalau order tendon nnt super kenyang lak
Hehe

Oklaaa
Alhamdulillah untuk rezeki hari ni
Jya! 

Jalan-jalan Osaka, Japan 2017 - Day 1

Salam

Ehem2
Bermula lah misi update belog guna henpon ekeke
So dimulakan dgn trip ke jepun aritu bersama my sisthur
Trip solo2 berdua je ni

Trip kali ni ke osaka,kyoto & kobe 

Penginapan dah book guna airbnb
Pestime guna airbnb
Alhamdulillah semua berjalan lancar
Cumanya rumah tu kena tukar train sikit kalau nak ke city

 
  
Rumah book di airbnb.semalam dlm rm120 cmtu x silap
Maaf details kena korek balik
So ktrg dok sini utk 3 malam
Oh yee trip ni sgt skjp disebabkan kakak xboleh cuti lama
4h 3m je wuwuuw

Smp je rumah tu smyg semua
Then trus keluar balik ke dotonbori
Yang penting map sume kene study dlu ye
So takdelaa sesat larat nnt hehe
Kali ni rasa adventure sikit sbb g sendiri
My translator aka husbnd takde kan hehe

 

  

Malam pusing2 area dotonbori ni jela
Smp la area kedai tutup huhu
Smp balik ke rumah dalam kol 11mlm kot
Simpan tenaga untuk day 2 pulak
Nak jalan sakan hari ke 2

Oklaa smbg nnt
Jya! 

Testing App Blog baru

Salam

Hahaa baru beli app dekat iphonee
Hahh sblm ni pakai yang free takleh trus publish katanyaa
Meh la kita beli yg rm19.90
Try sikit bole trus publish ke takk

Ok test sikitt tempek gmbar pulak

 
  

Aaaa test letak gmbar mse nak g jepun arituu hehe

Ok jom publishh! 
Kalau jadi lepas ni boleh la berblog dgn jayanya dr henpon ekkeke

Ok jya! 

Thursday, June 8, 2017

Road to Kurus

Salam

Update belog guna hp 😊
Ni aktiviti hari tuuu
Join utk 6minggu
Banyak yang tak dtg dr dtg sbb jauh & mlm haha
Tapi kalau dtg mmg boleh burn byk kalori tau

 
 
 

Nampak gambar atas ni semua keletihan hehe
Berat idaman dah tak jauhh dh
Tapi makan kena jagaa

Ok daaa
Nanti kita update lagi 😘

Jya! 

Monday, June 5, 2017

Harriz & bicycle!

Salam

2 hari lepas belikan harriz basikal 4 roda
First bicycle hehe
Excited habis dia
Habis ke mana pegi pun suh bawak basikal
Pening mama&papa
Bila x bawak nangis beria wuwu

 
   

Pagi2 dah ajak naik basikal hehe
Oklaaa oyasumi
Jya! 

Thursday, June 1, 2017

Puasa ke-6 Tahun 2017

Salam

Dah lama tak bersiaran
Konon nak tulis selalu
Tapi selalu asyik tak sempat huhu
Teringin nak update dari hp je
Tapi tak sempat nak try huhu



Hahaa jumpa gambar lama je ni 

Ok gambar atas takde kaitan pun
Puasa kali ni mmg beli jelaa
Kecuali sabtu ahad start puasa sempat lagi masak
Tapi masak simple2 je
Hari kerja beli jelaa

Misi nk turunkan beberapa kg bulan puasa ni hehe
Kita tengok nnt berhasil ke tak ye
Azam nak cut sugar
Tapi kadang2 tu makan jugeee wuwuww
Lepas tu jangan nak komplen kalau berat naik hahaa

Oklaaa
Selamat berpuasa semua
Jya!

Friday, May 26, 2017

Selamat berpuasa 2017

Salam

Esok dah start puasa
Selamat berpuasa semua

Moga ibadah kita tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya
Amin

Saturday, May 20, 2017

Japan 2017 - Osaka, Kyoto & Kobe

Salam

Ni cerita hari tu..Bulan 2 hari tu hahaa
Tapi lambat nak cite lakk

Hari tu last minit kakak ajak g jepun
Dia tak pernah sampai dan teringin nak sampai sana

So bermula la trip solo dengan kakak ke jepun
Alhamdulillah lepas balik for good 2012 dlu
Tahun 2015 pergi ke jepun dengan husband & anak
Tahun 2016 menang contest dapat g jepun free hehe
Tahun 2017 pergi dengan kakak pulak
Hope tahun 2018 dapat pergi lagi sekali dengan family 
Anak tu teringin nak main snow katanya wuwuuwu

Trip kali ni pergi ke Osaka- Kyoto dan sekejap je ke sannomiya kobe
So next tempek gamba je la kann

Day 1 : Dotondori, Osaka

 Day 2 : Kinkakuji, Kyoto

 Day 2: Kinkakuji, Kyoto

Day 2 : Fushimi Inari, Kyoto

Day 2 : Fushimi Inari, Kyoto

Day 2 : Arashiyama, Kyoto


Day 3: Rokko-San, Kobe

Day 3 : Universal City, Osaka

Sekejap je g sana 4hari 3malam haha
Sebab kakak tak dpt cuti lama
1st day dah sampai petang
So malam tu sempat g dotonbori je laa
Tu pun terus keluar lepas anta barang dekat rumah airbnb

2nd day mmg keluar seawal mungkin la
Nak g kyoto kan dari osaka
Kejap je sejam lebih dah sampai kyoto
Sempat g Kinkajuji, Fushimi Inari, Arashiyama
Hoihh tempat sume jauh2 haha
Sampai arashiyama pun dah petang tuuu
Malam tu berkejaran nak g makan honolu ramen halal dekat osaka
Nasib sempat haha

3rd day ingat nak round osaka
Last2 tukar plan 
Kakak nak g rokkosan pulak 
Nak main seljiii katanya
So study punya study pergi la ke rokkosan 
Sekejap je dalam kol 2 dah gerak g sannomiya kobe
Jumpa member dekat kobe, syaima
Makan halal ramen dekat kobe lak & g masjid kobe
Arigatou syaima! 
Malam konon nak jln g osaka castle
Separuh jalan sbb rasa dh gelap
So patah balik terus he universal city je
g Hard rock cafe situ beli souvenir

4th day dah nak balik wuwuuu
Pagi terus bergegas ke airport
Sempat beli2 brg sikit dekat airport jelaa
Pastu dah balik

Masjid kobe tak nampak kubah huhu

with syaima & ayong depan masjid kobe

So, bila lagikah next tripp
Jom kumpul duit raya nanti nak g lagi hehe
Jya!

p/s; time ni gemok gila makan tak hingat donia.nasib skang dah insaf sikit hehee. gambar pun pakai amik je ni mana2..nak cepatt..gmbar gemok pun jadi lee ekeke


Friday, May 19, 2017

Rindu blogging!

Salam

Fuhhh! 
Lap2 belog yang dah usang ni hehee
syoknyaa dh sampai rumah
Lepas tu jumaat pulak
Sabtu ahad cuti
Yeayyy! i loikeee

Terasa nak update belog la kan
seriyess rindu nak blogging
Haaa nanti kita kasi update banyak2 lepas ni hheeee
Matte kudasai nee~

Jya!

Motif gamba? Rasa nak g joging sekarang.Tapi banyak halangan ahahahaa
Alasan!

Daaaa! Tunggu kita update lagi.

Friday, February 3, 2017

Sembang kosong jer

Salam

Lamanyaaa tak tulis belogg hahaa
busy la kononnya kannn
Nak tulis belog tapi kadang tu smp rumah mlsnye nak bukak laptop huhu

btw bulan ni agakk la sibuk nyeee
Kerja pun meeting je hari2
mcm2 meeting bulan ni
bengkel mcm2 jugak wuwuu



Haha throwback gmba lama je nii
zaman rasa tgh kurus sikittt
skang ni makin bamokkk
uwaaaa bila nak stat diet ni sobsobsss
*salahkandirisendiritanakkontrolmakan

Jya!